Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αντιμετωπίζει ερωτήσεις ορισμένων στο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με το ποσό της βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ρίξουν μια «σκληρή ματιά» στο πώς δαπανώνται τα χρήματα.
Λοιπόν, τι παίρνει το Ισραήλ και σε τι χρησιμοποιείται; Πόση βοήθεια δίνουν οι ΗΠΑ;
Το 2020, οι ΗΠΑ έδωσαν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο Ισραήλ – μέρος μιας μακροπρόθεσμης, ετήσιας δέσμευσης που υπογράφηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα. Σχεδόν όλη αυτή η υποστήριξη προοριζόταν για στρατιωτική βοήθεια.
Αυτή η οικονομική βοήθεια ήρθε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπογράφηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2016 για ένα συνολικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 38 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2017-2028.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 6% (προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό) έναντι της δέσμευσης δαπανών για την προηγούμενη δεκαετία.
Επιπλέον, πέρυσι οι ΗΠΑ έδωσαν 5 εκατομμύρια δολάρια για την επανεγκατάσταση μεταναστών στο Ισραήλ. Η χώρα έχει μια μακροχρόνια πολιτική αποδοχής Εβραίων από άλλα μέρη του κόσμου ως πολιτών της χώρας.
Πώς έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ τα χρήματα από τις ΗΠΑ;
Με τα χρόνια, η αμερικανική ενίσχυση βοήθησε το Ισραήλ να αναπτύξει έναν από τους πιο προηγμένους στρατιωτικούς στον κόσμο, με τα κεφάλαια που τους επέτρεπαν να αγοράσουν εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει αγοράσει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυραυλικές επιθέσεις – 27 από τα αεροσκάφη έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, με κόστος περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Πέρυσι, το Ισραήλ αγόρασε επίσης οκτώ αεροσκάφη Boeing «Pegasus» KC-46A για περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι ικανά για ανεφοδιασμό αεροπλάνων όπως το F-35 στον αέρα.
Από τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν στο Ισραήλ το 2020, 500 εκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για πυραυλική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στο Iron Dome του Ισραήλ και άλλων συστημάτων που μπορούν να αποκρούσουν εισερχόμενους πυραύλους.
Από το 2011, οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει συνολικά 1,6 δισ. δολάρια στο αμυντικό σύστημα Iron Dome.
Επιπλέον, το Ισραήλ έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολ. συνεργαζόμενο με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως ένα σύστημα για την ανίχνευση υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούνται για διείσδυση στο Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια για να αντισταθμίσει το ότι είναι μικρότερη από πολλές άλλες περιφερειακές δυνάμεις.
Σύγκριση με άλλες χώρες;
Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ισραήλ ήταν ο μεγαλύτερος συνολικός αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Το 2019, το πιο πρόσφατο έτος που δημοσίευσε πλήρως αναφερόμενα στοιχεία, το Ισραήλ ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ μετά το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την USAID.
Πολλά από τα χρήματα που δόθηκαν στο Αφγανιστάν έχουν διατεθεί για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού για τη σταθεροποίηση της χώρας, η οποία κατακλύστηκε από τον πόλεμο από την εισβολή των ΗΠΑ το 2001.
Όμως, με τα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, μόνο περίπου 370 εκατομμύρια δολάρια έχουν ζητηθεί για το 2021.
Το Ισραήλ λαμβάνει μακράν τα περισσότερα χρήματα στη Μέση Ανατολή.
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι επίσης σημαντικοί αποδέκτες της αμερικανικής βοήθειας. Και οι δύο έχουν τις δικές τους ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, έχοντας πολεμήσει απέναντί του στο παρελθόν.
Η κάθε χώρα έλαβε βοήθεια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2019.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει αποκαταστήσει κάποια χρηματοδότηση (235 εκατομμύρια δολάρια) για την υπηρεσία του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αυτή η χρηματοδότηση μειώθηκε από την κυβέρνηση Tραμπ το 2018.
Γιατί οι ΗΠΑ παρέχουν τόσο μεγάλη βοήθεια στο Ισραήλ;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ παρέχουν τόσο μεγάλη βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών δεσμεύσεων που χρονολογούνται από την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους το 1948.
Επιπλέον, το Ισραήλ θεωρείται από τις ΗΠΑ ως κρίσιμος σύμμαχος στη Μέση Ανατολή – με κοινούς στόχους και αμοιβαία δέσμευση για δημοκρατικές αξίες.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου λέει: «Η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ υπήρξε ένα σημαντικό συστατικό στην ενίσχυση και ενίσχυση αυτών των δεσμών.
“Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολλοί νομοθέτες θεωρούν από καιρό το Ισραήλ ζωτικό εταίρο στην περιοχή”.
Ο οργανισμός εξωτερικής βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ λέει: «Η βοήθεια των ΗΠΑ συμβάλλει στη διασφάλιση ότι το Ισραήλ διατηρεί την Ποιοτική Στρατιωτική Αιχμή (QME) έναντι πιθανών περιφερειακών απειλών.»
Αναφέρει επίσης: «Η βοήθεια των ΗΠΑ … αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ είναι επαρκώς ασφαλές για να λάβει τα ιστορικά μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και για μια ολοκληρωμένη περιφερειακή ειρήνη».
Η πλατφόρμα εκλογών του Κόμματος των Δημοκρατών του 2020 εξέφρασε «ειλικρινή υποστήριξη» για το Ισραήλ, αλλά μερικοί στα αριστερά του κόμματος αμφισβητούν τώρα τη δέσμευση των ΗΠΑ για βοήθεια.
Ο γερουσιαστής Σάντερς και άλλοι Δημοκρατικοί κινήθηκαν για να σταματήσουν την προγραμματισμένη πώληση όπλων αξίας ακριβείας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
Πηγή BBC
Latest News
Honda - Nissan «έδωσαν τα χέρια» - Στήνουν την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία
Η νέα οντότητα θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα μιας εταιρείας συμμετοχών που θα δημιουργηθεί για τη συγχώνευση Honda - Nissan
Σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη – Μόλις στο 1% ανάπτυξη το 2025
Οι αναλυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για την Ευρωζώνη το 2026 στο 1,2% από 1,4%
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο για τον πληθωρισμό – Οι αστερίσκοι
Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη
Ολοκληρώνεται ο «γάμος» Honda - Nissan - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Η ενοποίηση θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις
«Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες στη Γερμανία
Σε χαμηλά πενταετίας υποχωρεί τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου IfO. Για «χρόνια ασθένεια της γερμανικής οικονομίας» μιλούν οι ειδικοί
Η συρρίκνωση του αμερικανικού ονείρου - Οι Αμερικανοί δίνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα [γραφήματα]
Το αμερικανικό όνειρο φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των ετών και οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξοι
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου
Πωλητήριο και σε... κάστρα στην Ευρώπη - Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
Από μια έπαυλη βαρονικού στιλ στα Highlands της Σκωτίας με τη δική της λίμνη για ψάρεμα πέστροφας σε μια Πολυτελέστατη έπαυλη στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
Ο ανταγωνισμός αγριεύει στο φαστ φουντ - Τοεξωφρενικό μάρκετινγκ της Pizza Hut
Η προωθητική καμπάνια της Pizza Hut περιελάμβανε δωρεάν συμμετοχές σε παιχνίδια καζίνο χωρίς να γνωρίζει εάν κάποιος πελάτης ήταν εθισμένοι στον τζόγο