
Έξι ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής απηύθυναν χθες Δευτέρα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να υπάρξει πιο δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για την COVID-19, οι χώρες που έχουν περισσότερες δόσεις να τις μοιραστούν.
«Απευθύνουμε θερμή έκκληση στις χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα δόσεων, ή έχουν ήδη εμβολιάσει τον πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου τα πλεονάσματα αυτά να διανεμηθούν δίκαια και άμεσα», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Κάρλος Αλβαράδο, τον κοσταρικανό πρόεδρο.
Πέρα από τον αρχηγό του κράτους στην Κόστα Ρίκα, την έκκληση υπογράφουν ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Άντριου Μάικλ Χόλνες, ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Αλμπέρτο Άρσε Κατακόρα, ο νέος πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε Που.
«Κανένας ασφαλής εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς»
Από τα 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από τις μισές έχουν γίνει σε πολίτες πέντε χωρών, που αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.
«Κανένας μας δεν θα είναι ασφαλής προτού να είμαστε όλοι ασφαλείς. Η αντιμετώπιση της πανδημίας (…) δεν θα είναι δυνατή παρά μόνο αφού φθάσουν εμβόλια στους ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο», εξηγούν, τονίζοντας πως «συνολικά, οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν έχουν λάβει παρά το 0,3% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως».
Η ταυτοποίηση «νέων και πιο επικίνδυνων παραλλαγών» του νέου κορονοϊού «στοιχειοθετεί το γεγονός ότι ο εμβολιασμός μεμονωμένα, κατά χώρα, είναι στρατηγική ελάχιστα αποτελεσματική για να βγούμε από την οξεία φάση της πανδημίας», προσθέτουν.
Πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής συγκαταλέγονται στη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες (η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Κόστα Ρίκα, η Παραγουάη και η Κολομβία), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν ήδη απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων για την COVID-19.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ


Latest News

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν