Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τις εστίες τους, και να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες, λόγω των κλιματικών καταστροφών, αυξήθηκε το 2020 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Μάλιστα υπολογίζεται σε αριθμό τριπλάσιο σε σχέση με τους πληθυσμούς που εκτοπίστηκαν λόγω πολεμικών συγκρούσεων και βίας.

Τα άτομα που μετανάστευσαν στο εσωτερικό λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων αυξήθηκαν στα 30,7 εκατομμύρια, ή το 75% αυτών ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους εντός των συνόρων των χωρών τους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετατοπίσεων. Συνολικά 55 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν έως το τέλος του 2020, με τον αριθμό των μεταναστών λόγω κλίματος να υποτιμάται σημαντικά λόγω ελλιπών δεδομένων.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί συχνότερα και πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε αντίθεση με τους φόβους της μαζικής διασυνοριακής μετανάστευσης, πολλοί από τους εκτοπισμούς είναι μικρής κλίμακας, εντός των χωρών των πληγέντων, σύμφωνα με την έκθεση. Όσον αφορά στο κόστος, υπολογίζεται πώς κόστισαν στις οικονομίες περίπου 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2020.

Οι πυκνοκατοικημένες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές επλήγησαν από έντονους κυκλώνες, βροχές από μουσώνες και πλημμύρες, ενώ 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εντός των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου εξελισσόταν το φαινόμενο με τον τυφώνα του Ατλαντικού.

Αυτοί οι συνεχώς υψηλοί αριθμοί καταγράφηκαν ακόμη και όταν η εξάπλωση του κορωνοϊού εμπόδισε την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να καταγράψουν και να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους ανθρώπους, ανέφερε η έκθεση.

Mε πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα