
«Στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπουμε ξεχωριστό ρόλο για έργα τοπικής αυτοδιοικήσεως και αυτά θα τρέξουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στην διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα «Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ».
«Όσον αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, μετά από διεξοδική συζήτηση με όλες τις Περιφέρειες, έχουμε προχωρήσει σε πολύ σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης όλων των Περιφερειών της χώρας από το νέο ΕΣΠΑ. Και βεβαίως αυτό θα έχει άμεση αντανάκλαση και στους Δήμους, καθώς μέσω των Περιφερειών θα μπορούν να διεκδικήσουν πολύ περισσότερους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για να προχωρήσουν τα έργα που θέλουν» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει «να είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβει έγκριση για το νέο μας πρόγραμμα, όπως μέχρι τώρα δείξαμε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα απορρόφησης στο τρέχον ΕΣΠΑ. Είμαι υπερήφανος να σας πω ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης παρέλαβε το τρέχον πρόγραμμα στη θέση 22 στην απορρόφηση και σήμερα είμαστε στη θέση 3».
Τόνισε δε, ότι το 2020, ανακηρυχθήκαμε η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και από τον τρίτο.

Πρώτοι σε απορρόφηση κονδυλίων
«Για να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην απορρόφηση των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πρόγραμμα «Τρίτσης», αλλάξαμε – για να είμαι ειλικρινής – το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη ΜΟΔ και συγκροτήσαμε τεχνική υπηρεσία» είπε χαρακτηριστικά .
Αναφερόμενος στην Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΜΟΔ, τόνισε ότι της δόθηκε η δυνατότητα να πηγαίνει και να βοηθάει αυτούς που ονομάζουμε «αδύναμους δικαιούχους».
«Αναφερόμαστε κυρίως σε Δήμους μικρότερης δυναμικότητας, που δεν έχουν οργανωμένες δικές τους τεχνικές υπηρεσίες για να μπορούν να ωριμάζουν τις μελέτες των έργων έτσι ώστε να διεκδικούν και να απορροφούν γρήγορα τα χρήματα» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι κάθε Δήμος που αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φέρει μόνος του εις πέρας αυτές τις εργασίες μπορεί να ζητάει τη συνδρομή της ΜΟΔ για να κάνει αυτή τη δουλειά.
«Κάθε δήμος μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τη ΜΟΔ»
«Ήδη, υπογράψαμε πρόσφατα προγραμματική σύμβαση, παραδείγματος χάρη με τον Δήμο Θερμαϊκού για να κάνουμε τη μελέτη για τη μαρίνα στη Νέα Μηχανιώνα και με τον Δήμο Ωραιοκάστρου για να κάνουμε τη μελέτη για το νέο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο που θέλει να χτίσει ο Δήμος εκεί. Κάθε Δήμος μπορεί πλέον να ζητήσει τη βοήθεια της ΜΟΔ» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «Και η φιλοδοξία μας είναι να διοχετεύσουμε το δυνατόν γρηγορότερα πόρους και κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι θεωρητικά. Όχι, για να λέμε ότι δίνουμε λεφτά αλλά τα λεφτά να μην απορροφώνται, πρακτικά. Αλλά για να δοθούν τα χρήματα στις τοπικές κοινωνίες, να γίνουν δουλειές και να γίνουν έργα. Θεωρήστε μας, λοιπόν, σ’ αυτό απολύτως συμμάχους σας. Η δική μου φιλοδοξία είναι να δω με το νέο ΕΣΠΑ να γίνονται πολλά μικρά έργα στους δήμους που τώρα δεν βρίσκουν χρηματοδότηση και να τα δούμε να υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αν δουλέψουμε μαζί σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε να κάνουμε θαύματα τα επόμενα χρόνια».


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ