
Ο θάνατος του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Π. Αγγελόπουλου θύμισε ξανά κομβικές στιγμές της «Χαλυβουργικής» με την οποία συνδέθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.
Μια από τις κομβικές αυτές στιγμές και της «Χαλυβουργικής» και της οικονομικής και βιομηχανικής πορείας της χώρας, ήταν η κατασκευή της υψικαμίνου στην Ελευσίνα.

«Οικονομικός Ταχυδρόμος», 14.9.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Γράφει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» της 14ης Σεπτεμβρίου 1961:
«Την 27ην παρελθόντος Ιουλίου εθεμελιώθη εις την Ελευσίνα ένα έργον βασικής σπουδαιότητος διά την βιομηχανίαν της Χώρας μας. Ένα σημαντικόν έργον, το οποίον δύναται να χαρακτηρισθή ως πρόδρομος της βαρείας βιομηχανίας εις την Ελλάδα, συντελείται από την Α.Ε. “Χαλυβουργική”. H πρώτη υψικάμινος εις την Ελλάδα που προβλέπεται να λειτουργήση πολύ ενωρίτερον του Αυγούστου 1963.
(…)
Πρέπει να σημειωθή, ότι όλαι αι βαλκανικαί χώραι διατηρούν υψικαμίνους περισσοτέρας μάλιστα της μιάς. Ακριβώς δε αυτό το κενόν έρχονται να συμπληρώσουν οι αδελφοί Θ. Αγγελοπούλου, οι οποίοι ανέλαβον το σχετικόν εγχείρημα.
(…)
H σιδηροχαλυβουργία είναι μια πρωταρχικής σημασίας βιομηχανία αφού τροφοδοτεί με πρώτην ύλην ένα πλήθος άλλων βιομηχανιών βαρείας μορφής η και μέσων και ελαφρών.

«Οικονομικός Ταχυδρόμος», 14.9.1961, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Ο ΟΤ στις εγκαταστάσεις του 1961
«Μια μεγάλη έκτασις με σωρούς από παλαιοσιδηρικά απλωνόταν εμπρός μας. Γερανογέφυρες και αυτοκίνητα ξεφορτώνουν συνεχώς την πρώτην ύλην και ακολούθως άλλα αυτοκίνητα τα μεταφέρουν εις τους κλιβάνους, ενώ εις άλλα σημεία εργατοτεχνίται τεμαχίζουν με οξυγόνον τα μεγάλα σιδηρά αντικείμενα.
»Ο σωρός αυτός αποτελεί την πρώτην ύλην των κλιβάνων. Παλαιοσιδηρικά ή σαβούρα εννοούμε κάθε αντικείμενο από σίδηρο ή χάλυβα, που λόγω φθοράς είναι άχρηστον και πρέπει να αντικατασταθή.
»Εδώ κανείς συναντά ό,τι δήποτε μπορεί να φαντασθή ο νους του ανθρώπου: οικιακά σκεύη, κρεβάτια , σόμπες, καροτσάκια παιδιών, αυτοκίνητα, σιδηροδρομικό υλικό, ναυάγια πλοίων, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία μηχανουργείων, κονσέρβες, τενεκέδες και αναρίθμητα άλλα άχρηστα αντικείμενα»
(…)
»Δεν είναι όμως άχρηστα, διότι ο άνθρωπος φρόντισε να τα αξιοποιήση. Τα φορτώνει εις ειδικούς κλιβάνους τα λυώνει και αφού επεξεργασθεί το μίγμα, για να επιτύχη την εκάστοτε επιθυμητή σύνθεσιν, το μετατρέπει και πάλι σε νέα αντικείμενα»

«Οικονομικός Ταχυδρόμος», 28.11.1968, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
(…)
»Η απίθανος θερμότης του κλιβάνου, που φθάνει 3.500 C βαθμούς, ρευστοποιεί βαθμηδόν τα παλαιοσιδηρικά, διά να τα μεταρέψη εντός τεσσάρων ωρών εις ένα φλογισμένον ρευστόν μίγμα, που μοιάζει με λάβα ηφαιστείου και που πρέπει να καθαρισθή διά να απαλλαγή από τα οξείδια και άλλα μη χρήσιμα υλικά.
»Με μίαν σειράν άλλων τεχνολογικών διαδικασιών, που γίνονται υπό την επίβλεψιν ειδικών επιστημόνων και πεπειραμένων τεχνιτών και με παράλληλον επίτευξιν χαμηλοτέρας θερμοκρασίας, ο κλίβανος αδειάζει το περιεχόμενον του εις ένα κάδον με πυρίμαχον επένδυσιν που τον κρατεί ένας τεράστιος γερανός.
»Ο γερανός αυτός θα φέρη ακολούθως τον κάδον εις το μέρος όπου γίνεται η χύτευσις, εντός των καλουπιών.
(…)
»Η “Xαλυβουρική” χρησιμοποιεί σήμερον συνολικώς 750 επιστήμονας, τεχνιτάς και εργατοϋπαλλήλους, εκ των οποίων οι 600 απασχολούνται εις το εργοστάσιον της ελευσίνας και οι υπόλοιποι 150 εις το Εργοστάσιον Συρματουργίας της οδού Πειραιώς και εις τα επί της οδού Δραγατσανιου 8, Κεντρικά της Γραφεία, εις Αθήνας».

«Οικονομικός Ταχυδρόμος», 28.11.1968, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Η τελετή θεμελιώσεως
Κατά την τελετήν της θεμελιώσεως της υψικαμίνου, εις την οποίαν παρέστησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Πολιτικοί Αρχηγοί, πολλοί Βουλευταί, Διοικηταί Τραπεζών, Δήμαρχοι Αττικής, εκπρόσωποι Οργανώσεων και πολλοί άλλοι επίλεκτοι της οικονομικής ζωής του τόπου. Ο κ. Δ. Αγγελόπουλος είπε μεταξύ άλλων:
«Με την σημερινήν θεμελίωσιν αρχίζει η πραγματοποίησις ενός σκοπού, που είχον παλαιότερον θέσει πολλοί βιομήχανοι, μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος πατήρ μας.
(…)
Η υπό ανέγερσιν υψικάμινος είναι κλασσικού αλλά νέο τελειοτάτου τύπου. Θα χρησιμοποιή ως πρώτην ύλην τα εγχώρια σιδηρομεταλλέυματα, η δε λειτουργία της θα επαυξήση σημαντικώς την απασχόλησιν νέων εργατικών δυνάμεων της Χώρας, τόσον αμέσως εκ της επεκτάσεως των εγκαταστάσεών της, όσον και εμμέσως εις σειράν άλλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, που θα εργασθούν διά την λειτουργίαν της υψικαμίνου και διά την επεξεργασίαν των προϊόντων της».


Latest News

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς