Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε την Τρίτη 14,137 δισ. ευρώ σε 12 κράτη μέλη της EE με την έβδομη δόση χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του μέσου SURE.

Στο πλαίσιο των πράξεων αυτών, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 124 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα 2,54 δισ. ευρώ, η Ισπανία 3,37 δισ. ευρώ, η Ιταλία 751 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ, η Λετονία 113 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 177 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 1,56 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 2,41 δισ. ευρώ και η Εσθονία 230 εκατ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου. Οι άλλες δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη λάβει δάνεια στο πλαίσιο του SURE.

Τα εν λόγω δάνεια SURE θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μέτρα στήριξης και αυτοαπασχολούμενοι

Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι σημερινές εκταμιεύσεις ακολουθούν την έκδοση του έβδομου κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, η οποία προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της αγοράς τον τελευταίο καιρό.

Με την εν λόγω εκταμίευση στο πλαίσιο του SURE, η ΕΕ χορήγησε σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε δάνεια αντιστήριξης. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στο καθεστώς έχουν λάβει μέρος ή το σύνολο του αιτούμενου ποσού. Η επισκόπηση των ποσών που έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, όπως και τα πλήρη ποσά ανά κράτος μέλος.

Συνολικά, 19 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη ύψους 94,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του SURE, μετά από έγκριση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει πρότασης της Επιτροπής. Τα κράτη μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήσεις για λήψη χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του SURE, το οποίο διαθέτει συνολική ικανότητα παρέμβασης ύψους έως και 100 δισ. ευρώ και είναι διαθέσιμο έως τα τέλη του 2022.

Στην Ελλάδα 2,54 δισ. ευρώ

Σε δήλωση του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «Λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το Πρόγραμμα SURE, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, και την εκταμίευση των επιπλέον αυτών πόρων, ύψους 2,54 δισ. ευρώ», για να προσθέσει: «Έτσι, μαζί με τα 2,73 δισ. ευρώ που είχαν ήδη εκταμιευθεί έως τον Φεβρουάριο, η συνολική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,27 δισ. ευρώ – σχεδόν διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως «Τα χρήματα του Προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης» για να επισημάνει ότι «Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Με τη σημερινή εκταμίευση, η Βουλγαρία και η Εσθονία θα λάβουν χρήματα για πρώτη φορά και δέκα άλλες χώρες θα λάβουν πρόσθετη στήριξη. Το SURE αποτελεί ευρωπαϊκή επιτυχία και έχει ωφελήσει συνολικά έως και 30 εκατομμύρια εργαζομένους και 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις μέχρι σήμερα. Επίσης θα λάβουν βοήθεια για να ανακάμψουν ταχύτερα από την πανδημία. Με το πρόγραμμα SURE, η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει συνολικά περίπου 90 δισ. ευρώ σε 19 κράτη μέλη.»

Ο επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, δήλωσε τα εξής: «Μετά από επτά εκδόσεις στο πλαίσιο του SURE, έχουμε ήδη διαθέσει σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε 19 κράτη μέλη για τη στήριξη των επιχειρήσεών μας και τη διατήρηση της απασχόλησης των εργαζομένων. Αυτή η επιτυχία ανοίγει τον δρόμο για το NextGenerationEU.»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ένα έτος μετά την έγκριση του μέσου SURE από το Συμβούλιο, έχουμε ήδη εκταμιεύσει το 90 % της διαθέσιμης στήριξης: σχεδόν 90 δισ. ευρώ. Το SURE, εκτός από τη βοήθεια προς τους Ευρωπαίους εργαζομένους και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, έχει επίσης συμβάλει στο να εξοικονομήσουν τα κράτη μέλη 5,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα ποσοστά χρηματοδότησης από την αγορά.»

Ιστορικό

Στις 18 Μαΐου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το έβδομο κοινωνικό ομόλογο στο πλαίσιο του EU SURE.

Πρόκειται για διττή έκδοση κοινωνικού ομολόγου ύψους 14 137 δισ. ευρώ που κατανεμήθηκε με δύο διακριτές προθεσμίες. Από το εν λόγω ποσό 8 137 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούλιο του 2029 και 6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2047.

Το έβδομο ομόλογο του EU SURE υπερκαλύφθηκε πάνω από 6 φορές και πληροφορίες σχετικά με τους όρους τιμολόγησης διατίθενται διαδικτυακά εδώ. Όλες οι εκδόσεις προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και διατέθηκαν στην αγορά με ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, γεγονός που εξασφάλισε καλές συνθήκες τιμολόγησης τις οποίες η Επιτροπή μετακυλίει απευθείας στα δικαιούχα κράτη μέλη.

Τα ομόλογα που εκδίδει η ΕΕ στο πλαίσιο του SURE λαμβάνουν σήμανση κοινωνικών ομολόγων. Το γεγονός αυτό παρέχει στους επενδυτές των εν λόγω ομολόγων την ασφάλεια ότι τα αντλούμενα κεφάλαια θα εξυπηρετήσουν έναν πραγματικά κοινωνικό στόχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία