Το ΤΑΙΠΕΔ στο επικαιροποιημένο πλάνο αποκρατικοποιήσεων αναφέρει σχετικά με τις πωλήσεις ποσοστών που ελέγχει σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: «Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων Αξιοποίησης».
Ουσιαστικά δηλαδή παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την πώλησή τους. Επειδή έχουν χαλαρώσει οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου και οι τέσσερις εταιρείες εμφανίζουν καλά οικονομικά μεγέθη προκρίθηκε η διατήρηση των ποσοστών τους. Eπίσης και για τις τέσσερις εταιρείες θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστές, εργαζομένους και κόμματα σε ένα ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους και από το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκαν: «Πού να μπλέκουμε τώρα.
Ας ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό και βλέπουμε αργότερα τι θα κάνουμε με τις καυτές πατάτες».
Στα ΕΛΠΕ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,5%. Στη ΔΕΗ το 17% και μαζί με το 34% του Υπερταμείου η κρατική συμμετοχή στην επιχείρηση ανέρχεται σε 51%. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 11,3% και το Υπερταμείο το 51% (62,3% συνολικά το Δημόσιο) και στην ΕΥΑΘ το 24,02% και το Υπερταμείο το 51% (65% συνολικά το Δημόσιο).
Στα ΕΛΠΕ έτσι και αλλιώς θα ήταν δύσκολο να πωληθεί τώρα το 35,5% καθώς σύμφωνα με το νέο καταστατικό της επιχείρησης το κράτος δεν διατηρεί αυξημένα δικαιώματα στο management, οπότε η αποτίμηση του 35,5% θα δεχόταν πιέσεις.
Στη ΔΕΗ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ενα 17% σε μια εταιρεία που τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς αυξημένα δικαιώματα στο management δύσκολα θα προσέλκυε επενδυτές.
Στην ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για τηνπώληση του 11,33%, καθώς θεωρούν πως μαζί με το 10% που ελέγχει ο Πόλσον και 22% ιδιώτες μικροεπενδυτές υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι μετά από 1-2 χρόνια να ρευστοποιηθούν τα ποσοστά του ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές πολύ καλές επιχειρήσεις μέσω του ΧΑ και να καταλήξουν σε πολλούς μικρομετόχους. Σήμερα τα ποσοστά που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν τρέχουσα αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.
Latest News
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…