Το ΤΑΙΠΕΔ στο επικαιροποιημένο πλάνο αποκρατικοποιήσεων αναφέρει σχετικά με τις πωλήσεις ποσοστών που ελέγχει σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: «Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων Αξιοποίησης».
Ουσιαστικά δηλαδή παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την πώλησή τους. Επειδή έχουν χαλαρώσει οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου και οι τέσσερις εταιρείες εμφανίζουν καλά οικονομικά μεγέθη προκρίθηκε η διατήρηση των ποσοστών τους. Eπίσης και για τις τέσσερις εταιρείες θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστές, εργαζομένους και κόμματα σε ένα ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους και από το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκαν: «Πού να μπλέκουμε τώρα.
Ας ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό και βλέπουμε αργότερα τι θα κάνουμε με τις καυτές πατάτες».
Στα ΕΛΠΕ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,5%. Στη ΔΕΗ το 17% και μαζί με το 34% του Υπερταμείου η κρατική συμμετοχή στην επιχείρηση ανέρχεται σε 51%. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 11,3% και το Υπερταμείο το 51% (62,3% συνολικά το Δημόσιο) και στην ΕΥΑΘ το 24,02% και το Υπερταμείο το 51% (65% συνολικά το Δημόσιο).
Στα ΕΛΠΕ έτσι και αλλιώς θα ήταν δύσκολο να πωληθεί τώρα το 35,5% καθώς σύμφωνα με το νέο καταστατικό της επιχείρησης το κράτος δεν διατηρεί αυξημένα δικαιώματα στο management, οπότε η αποτίμηση του 35,5% θα δεχόταν πιέσεις.
Στη ΔΕΗ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ενα 17% σε μια εταιρεία που τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς αυξημένα δικαιώματα στο management δύσκολα θα προσέλκυε επενδυτές.
Στην ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για τηνπώληση του 11,33%, καθώς θεωρούν πως μαζί με το 10% που ελέγχει ο Πόλσον και 22% ιδιώτες μικροεπενδυτές υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι μετά από 1-2 χρόνια να ρευστοποιηθούν τα ποσοστά του ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές πολύ καλές επιχειρήσεις μέσω του ΧΑ και να καταλήξουν σε πολλούς μικρομετόχους. Σήμερα τα ποσοστά που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν τρέχουσα αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.
Latest News
Επενδυτικό «νέο αίμα»
Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που επιλέγουν Ελλάδα το τελευταίο διάστημα
Πολιτική αποκάλυψη
Η Σάρα Βάγκενεχτ του γερμανικού κόμματος BSW κατόρθωσε να συνθέσει μια πολιτική πλατφόρμα που ακουμπάει καθημερινές ανησυχίες των πολιτών με στοιχεία αριστερής κοινωνικότητας και δεξιού ρεαλισμού
Η συνταγή για την ανάπτυξη της βιομηχανίας
Το παράδοξο που συμβαίνει
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται