
Το ΤΑΙΠΕΔ στο επικαιροποιημένο πλάνο αποκρατικοποιήσεων αναφέρει σχετικά με τις πωλήσεις ποσοστών που ελέγχει σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: «Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων Αξιοποίησης».
Ουσιαστικά δηλαδή παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την πώλησή τους. Επειδή έχουν χαλαρώσει οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου και οι τέσσερις εταιρείες εμφανίζουν καλά οικονομικά μεγέθη προκρίθηκε η διατήρηση των ποσοστών τους. Eπίσης και για τις τέσσερις εταιρείες θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστές, εργαζομένους και κόμματα σε ένα ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους και από το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκαν: «Πού να μπλέκουμε τώρα.
Ας ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό και βλέπουμε αργότερα τι θα κάνουμε με τις καυτές πατάτες».
Στα ΕΛΠΕ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,5%. Στη ΔΕΗ το 17% και μαζί με το 34% του Υπερταμείου η κρατική συμμετοχή στην επιχείρηση ανέρχεται σε 51%. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 11,3% και το Υπερταμείο το 51% (62,3% συνολικά το Δημόσιο) και στην ΕΥΑΘ το 24,02% και το Υπερταμείο το 51% (65% συνολικά το Δημόσιο).
Στα ΕΛΠΕ έτσι και αλλιώς θα ήταν δύσκολο να πωληθεί τώρα το 35,5% καθώς σύμφωνα με το νέο καταστατικό της επιχείρησης το κράτος δεν διατηρεί αυξημένα δικαιώματα στο management, οπότε η αποτίμηση του 35,5% θα δεχόταν πιέσεις.
Στη ΔΕΗ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ενα 17% σε μια εταιρεία που τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς αυξημένα δικαιώματα στο management δύσκολα θα προσέλκυε επενδυτές.
Στην ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για τηνπώληση του 11,33%, καθώς θεωρούν πως μαζί με το 10% που ελέγχει ο Πόλσον και 22% ιδιώτες μικροεπενδυτές υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι μετά από 1-2 χρόνια να ρευστοποιηθούν τα ποσοστά του ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές πολύ καλές επιχειρήσεις μέσω του ΧΑ και να καταλήξουν σε πολλούς μικρομετόχους. Σήμερα τα ποσοστά που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν τρέχουσα αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.


Latest News

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους