Το ΤΑΙΠΕΔ στο επικαιροποιημένο πλάνο αποκρατικοποιήσεων αναφέρει σχετικά με τις πωλήσεις ποσοστών που ελέγχει σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: «Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων Αξιοποίησης».
Ουσιαστικά δηλαδή παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την πώλησή τους. Επειδή έχουν χαλαρώσει οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου και οι τέσσερις εταιρείες εμφανίζουν καλά οικονομικά μεγέθη προκρίθηκε η διατήρηση των ποσοστών τους. Eπίσης και για τις τέσσερις εταιρείες θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστές, εργαζομένους και κόμματα σε ένα ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους και από το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκαν: «Πού να μπλέκουμε τώρα.
Ας ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό και βλέπουμε αργότερα τι θα κάνουμε με τις καυτές πατάτες».
Στα ΕΛΠΕ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,5%. Στη ΔΕΗ το 17% και μαζί με το 34% του Υπερταμείου η κρατική συμμετοχή στην επιχείρηση ανέρχεται σε 51%. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 11,3% και το Υπερταμείο το 51% (62,3% συνολικά το Δημόσιο) και στην ΕΥΑΘ το 24,02% και το Υπερταμείο το 51% (65% συνολικά το Δημόσιο).
Στα ΕΛΠΕ έτσι και αλλιώς θα ήταν δύσκολο να πωληθεί τώρα το 35,5% καθώς σύμφωνα με το νέο καταστατικό της επιχείρησης το κράτος δεν διατηρεί αυξημένα δικαιώματα στο management, οπότε η αποτίμηση του 35,5% θα δεχόταν πιέσεις.
Στη ΔΕΗ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ενα 17% σε μια εταιρεία που τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς αυξημένα δικαιώματα στο management δύσκολα θα προσέλκυε επενδυτές.
Στην ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για τηνπώληση του 11,33%, καθώς θεωρούν πως μαζί με το 10% που ελέγχει ο Πόλσον και 22% ιδιώτες μικροεπενδυτές υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι μετά από 1-2 χρόνια να ρευστοποιηθούν τα ποσοστά του ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές πολύ καλές επιχειρήσεις μέσω του ΧΑ και να καταλήξουν σε πολλούς μικρομετόχους. Σήμερα τα ποσοστά που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν τρέχουσα αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.
Latest News
Ο κόσμος κατά τον Τραμπ
Ο Τραμπ επιστρέφει αποφασισμένος να πλάσει τον κόσμο κατά τη δική του αντίληψη
Χωρίς καθαρό ορίζοντα
Η συζήτηση στην οικονομία έχει αλλάξει
Χωρίς στεγαστικά δάνεια
Το εντυπωσιακό που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι όλη αυτή η υποψήφια πελατεία ήταν διαθέσιμη εδώ και καιρό για την αγορά κατοικίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Tα δύσκολα που έρχονται
Το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων
Υπάρχει οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα;
Ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας, στη διεθνή κατάταξη, με πρώτες τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, κάτω από την Κομμουνιστική Κίνα{!!} και τελευταία στη Δύση.
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται