Στο μικροσκόπιο των Αμερικανών νομοθετών θα βρεθούν σήμερα και αύριο όλα τα μεγάλα αφεντικά των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για την πολιτική τους σε θέματα δανειοδοτήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά και να εξηγήσουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και την πάταξη φαινομένων ρατσισμού στο προσωπικό τους.

Στη λίστα των… καλεσμένων της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας σήμερα και της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βουλής αύριο περιλαμβάνεται η «αφρόκρεμα» των CEOs κορυφαίων τραπεζών όπως η JPMorgan Chase, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo.

Πρώτο θέμα της συζήτησης, που θα γίνει διαδικτυακά, είναι ο τρόπος που οι τράπεζες διαχειρίστηκαν τα δάνεια και τις υποθήκες ιδιωτών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά και γενικά τα μέτρα που έλαβαν για να εξυπηρετήσουν το κοινό και τη δρομολόγηση των έκτακτων επιδομάτων των πακέτων στήριξης.

«Λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουμε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως αυτούς που δεν είχαν πρόσβαση στις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, ώστε να λάβουν τις καταβολές από τα πακέτα στήριξης γρήγορα» αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, σύμφωνα με το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του που διέρρευσαν. Μάλιστα, ο κ. Ντίμον θα εξηγήσει αναλυτικά τις διευκολύνσεις που παρείχε η τράπεζα του προς νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Αντιλαμβανόμαστε ήδη προς διανύουμε μια ανάκαμψη τύπου Κ, που σημαίνει πως κάποιοι θα πάνε πολύ καλύτερα και άλλοι θα συνεχίσουν να υποφέρουν. Δυστυχώς, αυτοί που θα υποφέρουν είναι αυτοί που βρίσκονται ήδη σε υποδεέστερη οικονομική θέση και θα χρειαστούν ιδιαίτερη προσοχή από τον κλάδο μας» πρόκειται να παραδεχτεί από την πλευρά της, η Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup.

Οι διήμερες καταθέσεις συνιστούν την πρώτη φορά που η τραπεζική ελίτ θα αντιμετωπίσει την πίεση των νομοθετών και του κοινού για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία, μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και την αλλαγή σκυτάλης που έλαβε χώρα στο Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Κοινώς, οι Δημοκρατικοί έχουν, πλέον, το πάνω χέρι στα έδρανα και ειδικά η προοδευτική πτέρυγα αναμένεται να υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στους τραπεζίτες αντανακλώντας την αγανάκτηση του κοινού για το μαζικό… κοκκίνισμα των δανείων και τις εξώσεις, που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της βαριάς οικονομικής κρίσης και των μαζικών απολύσεων.

Έτερο βασικό θέμα συζήτησης, ακριβώς ένα χρόνο από το τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και της αντιρατσιστικής εξέγερσης που συγκλόνισε τις ΗΠΑ, είναι η διαχείριση φαινομένων ρατσισμού και η ενίσχυση της διαφορετικότητας στο προσωπικό και τα ανώτατα κλιμάκια των στελεχών.

Οι νομοθέτες έχουν απαιτήσει από τις τράπεζες μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα διαφορετικότητας και ισότητας, όπως και σημαντική ενίσχυση των στελεχών διαφορετικού χρώματος, φύλλου και σεξουαλικού προσδιορισμού. Μάλιστα, στο θέμα αυτό σίγουρα θα βγει μπροστά η Citi, δεδομένου πως η εκλογή της Τζέιν Φρέιζερ στο τιμόνι της πέρυσι έκανε τη διαφορά. Η Φρέιζερ αποτελεί την πρώτη γυναίκα CEO μεταξύ των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών και ήδη έβαλε πλώρη για την αύξηση των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου