Στην πίεση που δέχονται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί από τους καταναλωτές, αλλά και τους μετόχους, για πρασινότερες στρατηγικές ήρθε να προστεθεί και απόφαση-σταθμός από ολλανδικό δικαστήριο, το οποίο απαίτησε από τον γίγαντα της Royal Dutch Shell να προχωρήσει σε μειώσεις των εκπομπών άνθρακα κατά 45% μέχρι το 2030.

Την αγωγή είχαν καταθέσει, το 2019, επτά διαφορετικές ομάδες ακτιβιστών –μεταξύ τους η Greenpeace και η Friends of the Earth- για λογαριασμό 17.200 Ολλανδών πολιτών που ισχυρίζονταν πως το επιχειρηματικό μοντέλο της Shell σε θέματα περιβάλλοντος «αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή», σύμφωνα και με τα όρια που έχουν θεσπιστεί από την παγκόσμια Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

Νίκη των ακτιβιστών

Οι ακτιβιστές ισχυρίστηκαν πως οι σημερινές δεσμεύσεις της εταιρείας για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 6% έως το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030 και μηδενισμό τους μέχρι το 2050, δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

Πραγματικά, σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Λαρίσα Άλγουιν η πολιτική της Shell για το κλίμα «δεν είναι συμπαγής και είναι γεμάτη προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής». Επομένως «το συμπέρασμα του δικαστηρίου είναι πως η Shell είναι κοντά στο να παραβιάσει την υποχρέωση της να μειώσει τις εκπομπές των αερίων».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου υποχρεώνει, λοιπόν, την εταιρεία –αλλά και τους συνεργαζόμενους προμηθευτές της!- να προσαρμόσει τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροχρόνιους στόχους της με το σχέδιο βημάτων της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα και ανεβάζει το πλαφόν των στόχων που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει ο πετρελαϊκός κολοσσός.

Εμβληματική νομική απόφαση

Δεν είναι τυχαίο που νομικοί και όχι μόνο κύκλοι μιλούν για μια απόφαση-σταθμό στα νομικά αλλά και επιχειρηματικά δεδομένα, που ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου για ανάλογες υποθέσεις διεθνώς σε ένα διάστημα που η λαϊκή πίεση προς τους ενεργειακούς κολοσσούς για πιο πράσινες τακτικές για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχει ενταθεί σημαντικά.

«Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για μας αλλά και για όποιον άλλον (στον πλανήτη) επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή» σχολίασε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters για την απόφαση, ο διευθυντής της Friends of the Earth, Ντόναλντ Πολς. «Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο δίνει εντολή σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ρύπων να μειώσει τις εκπομπές» προσέθεσε.

Σημειώνουμε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, κατά τη γενική συνέλευση μετόχων της Shell, η πλειοψηφία των μετόχων ψήφισε υπέρ της προτεινόμενης στρατηγικής της διοίκησης και των περιβαλλοντολογικών στόχων που είχε βάλει, αν και μια μειοψηφία επέμεινε, χωρίς επιτυχία, στην υιοθέτηση τολμηρότερων στόχων για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η διοίκηση της Shell ανακοίνωσε αμέσως πως θα καταθέσει έφεση, ελπίζοντας να ανατρέψει την απόφαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα