Η υποχώρηση από το ανώτερο των 878,44 μονάδων χθες, με κλείσιμο περίπου 5 μονάδες χαμηλότερα, και οι χαμηλοί ρυθμοί συναλλαγών έχουν επαναφέρει το ψαλίδισμα των θετικών προσδοκιών για τη βραχυπρόθεσμη τάση από τους εγχώριους παράγοντες.

Ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και αυτό που υπογραμμίζουν είναι ότι ο κύριος στόχος των κινήσεων των θεσμικών δεν είναι η επάνοδος της ανοδικής τάσης αλλά οι προσπάθειές τους αφορούν στη διατήρηση της αγοράς πάνω από σημαντικές στηρίξεις. Μετά την πτώση στις 21/5 με την αναγγελία της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ στο χαμηλό των 852,54 μονάδων τα κατώτερα ημέρας στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν ήταν οι 869,19 τη Δευτέρα, οι 868,02 την Τρίτη και οι 869,81 χθες. Άρα έχουν δίκιο όσοι θεωρούν ως κύριο αμυντικό καθήκον την υπεράσπιση της στήριξης των 870 μονάδων χονδρικά.

Το φαινόμενο του risk on (ναι στο ρίσκο) – risk off (όχι ρίσκο) εδώ και παγκοσμίως συνεχίζεται. Οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Νέα Υόρκης εμφάνισαν οριακές μεταβολές χθες και το ίδιο ίσχυε για τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Κεντρικής Ευρώπης. Η εικόνα των ασιατικών αγορών σήμερα είναι μεικτή και σε κάθε περίπτωση οι μεταβολές είναι μικρές. Άρα σαφή ανοδικά μηνύματα από τα διεθνή δεν υπάρχουν. Έτσι στην Αθήνα είναι πιθανό στη σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον να περιστραφεί πάλι στην ομάδα των τραπεζών με νέο στοιχείο την αναμενόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Αναφερόμαστε στις αλλαγές στους δείκτες της MSCI, με την ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Standard και την διαγραφή των Eurobank και Πειραιώς από τον δείκτη Small Cap. Οι αγοραίοι υπολογίζουν εισροές από 128 έως 165 εκατ., λόγω της αναβάθμισης.

Η κατάσταση που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες μέρες οδηγεί τους εγχώριους αναλυτές σε πολύ προσγειωμένες προσεγγίσεις, με εστίαση τα εταιρικά αποτελέσματα και σε γεγονότα ειδικών καταστάσεων, όπως η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Η Leon Depolas Sec σημειώνει: “Η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι διανομές μερισμάτων, το επόμενο διάστημα, προσφέρουν στήριξη στους μετοχικούς τίτλους. Έκτακτα κέρδη (0,2 δισ. ευρώ) αλλά και έκτακτες προβλέψεις (0,83 δισ. ευρώ), οδήγησαν σε ζημιές προ φόρων 358 εκατ. ευρώ για το Α΄ τρίμηνο την Πειραιώς”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Οι απώλειες του ΓΔ, παρά το θετικό διεθνές κλίμα προβληματίζουν, ιδιαίτερα οι προχθεσινές της Εθνικής, που έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε Α.Μ.Κ. Η μεταβλητότητα να αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς οι προσδοκίες της Αγοράς για τον Τραπεζικό κλάδο, παραμένουν εύθραυστες”.

Η Beta Sec. εκτιμά:“Η μεταβλητότητα αναμένεται να επικρατήσει και να είναι η βραχυπρόθεσμη τάση. Η επερχόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, θα οδηγήσει την Αγορά”.

Η Merit Sec. παρατηρεί: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 886 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 886 και 900 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI θα λάβουν χώρα την Πέμπτη, με την ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Standard και την διαγραφή των Eurobank και Πειραιώς από τον δείκτη Small Cap.

Στα αποτελέσματα της ΠΕΙΡ αναφέρθηκε η Merit Sec, αναλυτικά και το αναφέραμε χθες. Αλλά ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ τοποθετήθηκε για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά:

Οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια την μετοχή της ΑΛΦΑ, έπληξαν και πάλι την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Εμφανής είναι η αδυναμία αντίδρασης της Αγοράς, η οποία ισορροπεί με δυσκολία στην στήριξη των 870 μονάδων, έχοντας απολέσει το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πάτησε στην μεσοπρόθεσμη στήριξη των 870 μονάδων, με τους ταλαντωτές να έχουν διορθώσει αρκετά. Προς το παρόν, η Αγορά φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη μεταξύ 870 και 880 μονάδων, όπου και κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση και η ακύρωση του βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης αντίστοιχα. Αν και η υπέρβαση των 880 μονάδων θα ακυρώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή της Αγοράς σε ανοδική τροχιά, αποτελεί η κατοχύρωση του πτωτικού “χάσματος” των 900 μονάδων. Στον αντίποδα, απώλεια των 870 μονάδων, θα οδηγήσει τον ΓΔ στην στήριξη των 830 – 825 μονάδων.

Σε πιο δυσχερή θέση βρίσκεται ο δείκτης Τραπεζών, με την απώλεια των 555 – 550 μονάδων, να έχει δώσει ήδη μεσοπρόθεσμο σήμα πώλησης. Οι 550 – 555 μονάδες αποτελούν και την πρώτη αντίσταση του κλαδικού δείκτη, ο οποίος επανέρχεται στα χέρια των “Long”, μόνο με την κατοχύρωση των 580 μονάδων. Αδυναμία υπέρβασης των προαναφερθέντων ορίων, θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη στις 500 μονάδες και εν συνεχεία στα πρόσφατα χαμηλά των 480 μονάδων (38,2% της ανόδου Νοεμβρίου – Μάϊου)

Δεδομένου του καλού κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, θα αναμέναμε σταδιακή επάνοδο των μη Τραπεζικών τίτλων, όσο ηρεμούν τα “απόνερα” που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της ΑΛΦΑ. Ο Τραπεζικός κλάδος φαίνεται να δυσκολεύεται περισσότερο, με τις συνθήκες, προς το παρόν, να μην του επιτρέπουν κάτι καλύτερο. Υπενθυμίζουμε ότι στην αυριανή δημοπρασία κλεισίματος, θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI, με τις εισροές από την ένταξη της ΕΥΡΩΒ να διαμορφώνονται στα $120 εκατ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%