Τη διατήρηση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και μετά το 2021 προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας διαρκούς ζημιάς και μιας άνισης ανάκαμψης, συστήνει η Oxford Economics.

Η εταιρεία συμβούλων, σε ανάλυσή της, εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα ανακάμψει ισχυρά καθώς οι εμβολιασμοί φέρνουν την πανδημία υπό έλεγχο, τονίζει όμως ότι αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ταχεία αλλαγή της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Αντίθετα, θα πρέπει να στοχεύει στη στήριξη των ασθενών σημείων της οικονομίας και να εστιάζει στη διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης πέραν του 2021.

Η Oxford Economics θεωρεί απίθανο οι χώρες της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν το αμερικανικό μοντέλο των δημοσιονομικών μέτρων λόγω του συνδυασμού των πολιτικών περιορισμών και της ύπαρξης των θεσμικών δημοσιονομικών κανόνων. Αντίθετα, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναγνωρίσουν τους τομείς που είναι ουραγοί καθώς η ανάκαμψη παίρνει μπρος και να εστιάσουν σε στοχευμένα μέτρα που έχουν μεγάλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Οι καταναλωτές θα είναι η κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης καθώς θα κάνουν χρήση των αποταμιεύσεων (αυτό βέβαια αφορά τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα). Οι διαφορές στα καλάθια κατανάλωσης ανάμεσα στα νοικοκυριά υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος εγείρει τον κίνδυνο μιας άνισης ανάκαμψης σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, κάτι που η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μετριάσει.

Η μερική ανάκαμψη που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2020 μπορεί να αποτελέσει οδηγό: οι πωλήσεις λιανικής και η κατανάλωση διαρκών αγαθών ανέβηκαν στα προ-πανδημίας επίπεδα, όμως οι υπηρεσίες, ειδικότερα κοινωνικής κατανάλωσης, παρέμειναν υποτονικές. Στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές όπως προσωρινές μειώσεις ΦΠΑ, προγράμματα άμεσης στήριξης ή κρατική επιχορήγηση μπορούν να βοηθήσουν τους τομείς που ανακάμπτουν πιο αργά.

Η ανάλυση τονίζει ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ορθώς εστιάζουν στις δημόσιες επενδύσεις λόγω των υψηλών και μακροπρόθεσμων πολλαπλασιαστών, αλλά και του γεγονότος ότι είχαν παραμεληθεί τα προηγούμενα χρόνια πριν την πανδημία. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα. Πρόσθετη άμεση στήριξη για επιχειρήσεις θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μετοχικών μεριδίων ή ρυθμίσεων στις πληρωμές δανείων της πανδημίας, ενώ κίνητρα για προσλήσεις και προγράμματα επανεκπαίδευσης θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υστέρηση στην αγορά εργασίας.

Η Oxford Economics εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% το 2021, ενώ δεν περιμένει σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική το 2021. Η αλλαγή αυτή πιθανότατα θα γίνει αισθητή το 2022. Η εταιρεία συμβούλων προειδοποιεί τις εθνικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε πρόωρη και απότομη άρση των μέτρων στήριξης. Η Oxford Economics τονίζει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα τόνωσης δεδομένης της σκληρής πολιτικής διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ και οι υπερβολικές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους επίσης αποτελούν εμπόδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γερμανία: Αλματώδης αύξηση του αριθμού των αστέγων – Διογκωμένοι οι αριθμοί, λέει η κυβέρνηση
Διεθνή |

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία - Διαψεύδει τους αριθμούς η κυβέρνηση

Το 2022, ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία δεν ξεπερνούσε τους 263.000 και τώρα έχει ξεπεράσει τις 500.000 ανθρώπους, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα νούμερα αυτά είναι διογκωμένα.