Το MJ755, είχε απογειωθεί από το ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, την περασμένη Τρίτη και μετά από ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, μέσω Μπρίντιζι προσγειώθηκε αρχικά για ανεφοδιασμό σήμερα στην Κέρκυρα, και από εκεί μέσω Αράξου έφτασε στην Αθήνα. Το Spitfire συνόδευαν στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού της επιστροφής δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η επιστροφή του Spitfire είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κόλιας αντιπρόεδρος του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αεροσκάφους.
Το Spitfire MJ755 που αναγεννήθηκε μετά από την πρωτοβουλία του κ. Πίτερ Λιβανός και του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», μια επένδυση που ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται, όπως εξήγησε ο κ. Κόλιας, να παρουσιαστεί και επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που «έχει ήδη επιλέξει ικανότατους πιλότους και τεχνικούς οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για τρεις εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Μια ειδική εκπαίδευση που θα έχει ως αποτέλεσμα από τα μέσα του καλοκαιριού ακόμη «να είναι εφικτό να πετάξει το MJ755 με Έλληνες χειριστές και έτσι να το απολαύσουν οι Έλληνες στον αέρα της χώρας μας το συντομότερο δυνατό», όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του «ΙΚΑΡΟΣ». Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας στο πιλοτήριο τον Βρετανό πιλότο Πίτερ Κίνσεϊ.

Το Supermarine Spitfire αποτελεί ένα εμβληματικό αεροσκάφος. Πρόκειται για το ένα από τα δύο αεροσκάφη στα οποία στηρίχθηκε η RAF (Royal Air Force) κατά τη Μάχη της Αγγλίας – το άλλο ήταν το Hurricane – όταν απέκρουσε τις γερμανικές αεροπορικές επιθέσεις το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1940. Στη συνέχεια εξόπλισε όλες σχεδόν τις συμμαχικές της Βρετανίας αεροπορικές δυνάμεις που πολεμούσαν εναντίον του Άξονα.

Το MJ755 κατασκευάστηκε το 1943, και είχε πάρει μέρος σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με άλλα 77 αεροσκάφη του ίδιου τύπου τον Φεβρουάριο του 1947, από την τότε βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου. Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στη Βρετανία για ολική ανακατασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube