
«Η Ένωση αποκτά τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της», υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΕ.
«Ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας μας το οποίο χαρακτήρισε «από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη.
«Η ΕΕ προμηθεύτηκε τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και οι ελληνικές αρχές οργάνωσαν ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που αποτελεί αντικείμενο “φθόνου” από πολλές άλλες χώρες», ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη πως όσον αφορά στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι-χέρι. «Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο».
Από την πλευρά της, η Ελλάδα, με την προσχώρηση στην ΕΕ μπόρεσε να αναπτυχθεί, ενίσχυσε τους θεσμούς, ενώ η Ευρώπη άνοιξε νέους ορίζοντες στους Έλληνες πολίτες και μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκές επενδύσεις και υποδομές άλλαξαν την καθημερινή ζωή, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
«Θέλουμε να δώσουμε στην Ελληνική οικονομία μία ώθηση», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής αναφερόμενη στο “Next Generation EU”, το πρόγραμμα για την ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, από το οποίο 32 δισεκατομμύρια προγραμματίζονται για την ανάκαμψη της Ελλάδας. “Θέλουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους, σε δουλειές, στην ευημερία. Θέλουμε να επιτύχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για κάθε πολίτη”.
«Από κοινού επενδύουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να κάνουμε την Ένωσή μας πιο ψηφιακή και πιο πράσινη», σημείωσε.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν συνεχάρη την Ελλάδα για τη διπλή επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση για την ανεξαρτησία και τα 40 χρόνια από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.
“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μεγάλος πολιτικός που σχεδίασε την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε πει: “το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενσωμάτωση και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μία ενωμένη Ευρώπη”, ανέφερε. “Τα λόγια αυτά παραμένουν σήμερα τόσο αληθινά όσο και πριν από 40 χρόνια”.
Α. Κόστα: Η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ε.Ε. είναι ένας μαραθώνιος χωρίς τέλος
“Η διαδικασία της ολοκλήρωσης της Ε.Ε. είναι ένας μαραθώνιος χωρίς τέλος”, ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Αντόνιο Κόστα.
“Αποτελεί ταυτόχρονα τιμή και ευχαρίστηση να τρέχουμε αυτόν τον μαραθώνιο μαζί Κυριάκο και με τον ελληνικό λαό, απογόνους άλλωστε του πρώτου μαραθωνοδρόμου”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Ας συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε να φέρουμε πιο κοντά το χτίσιμο αυτής της ολοένα και πιο στενής ένωσης μεταξύ των λαών μας και των κρατών μελών της”.
Ο κ. Κόστα επεσήμανε πως η διεύρυνση των ευρωπαϊκών κοινοτήτων προς το Νότο, πρώτα με την Ελλάδα το 1981 και μετά με την Ισπανία και την Πορτογαλία το 1986, υπήρξε ιδιαιτέρως επωφελής και για τις δύο πλευρές, καθώς “ήταν το πιο ισχυρό πολιτικό μήνυμα υποστήριξης της διαδικασίας εκδημοκρατισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη”.
Από την πλευρά τους, ανέφερε, οι τρεις αυτές χώρες “υπήρξαν κοιτίδες έμπνευσης για τη γνώση, τη δημοκρατία, την επιστήμη και τον πολιτισμό”, γιατί “από τις νότιες ακτές της η Ευρώπη άνοιξε δρόμους προς νέες ηπείρους και λαούς σε όλη τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό”.
“Η ΕΕ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πορτογαλία, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τελωνειακή ένωση, ενιαία αγορά ή κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη αποτελεί κυρίως μια ένωση κοινών αξιών και κοινής ευημερίας”, κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση