Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει την Παρασκευή, στις 9:30, στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), θα λάβουν επίσης μέρος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Διμερείς συμφωνίες για την πολιτική εφαρμογή

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ έκανε δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού. Έγιναν πάνω από 2.206.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι από 3.416000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου.

Είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της.

Όπως επισήμανε η κα. Πελώνη, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πιστοποιητικό και σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα με τις χώρες τις ευρωπαϊκές που είναι έτοιμες.

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση, η κα. Πελώνη πρόσθεσε πως το πιστοποιητικό θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ηδη συζητάμε διμερώς εφαρμόζουμε πιλοτικά το λεγόμενο green pass και στην πορεία θα δούμε και σε τι άλλες διμερείς συμφωνίες θα προχωρήσουμε».

Νωρίτερα το πιστοποιητικό στην Ελλάδα

Από την 1η Ιουνίου θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Έτσι, θα διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όσους:

  • Είτε έχουν εμβολιαστεί.
  • Είτε έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Είτε έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Έτσι, οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιουνίου, θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το green pass, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Τα δεδομένα που θα περιέχει

Πολλοί είναι εκείνοι, διεθνώς, που ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Και το σημαντικότερο: Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης.

Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της Αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό

Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.

O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.

Δημοσιονομική στήριξη για οικονομικά προσιτά και προσβάσιμα τεστ

Για να διασφαλιστεί η διάθεση οικονομικά προσιτών και προσβάσιμων τεστ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά τεστ για τον ιό SARS-CoV-2, με σκοπό την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών. Αυτό θα πρέπει να ωφελήσει ιδίως τους ανθρώπους που διασχίζουν σύνορα καθημερινά ή συχνά για να μεταβούν στην εργασία ή το σχολείο τους, να επισκεφθούν στενούς συγγενείς, να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή να φροντίσουν αγαπημένα πρόσωπα.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι, αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκ. με την έγκριση των αρμόδιων αρχών ελέγχου του προϋπολογισμού.

Πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μόνο εφόσον υφίσταται επαρκής αιτιολόγηση

Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν είναι αυτοί είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Σε αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Εμβόλια

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχεις τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση.

Δικλείδες για την προστασία των δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα