Με θετικά σχόλια υποδέχονται διεθνείς οίκοι αξιολόγησης το νέο στρατηγικό σχέδιο «Project Tomorrow» της Alpha Bank και την ανακοίνωσή της για την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.
Η Wood στην ανάλυσή της, θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 1,50 ευρώ με υψηλά περιθώρια ανόδου, διακρίνοντας περισσότερα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και μεγαλύτερη πτώση στο κόστος.
Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο στόχος για την κερδοφορία είναι στο 10%, 2 μονάδες πάνω από το 8% που περίμενε μέχρι τώρα ο οίκος. Παράλληλα, η ανάλυση της Wood επικεντρώνεται στα παρακάτω σημεία:
· Σημαντική μείωση των ΜΕΑ που θα μειωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ το 2022 από 11,4 δισ. ευρώ το 2020 προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί δραστικά στο 7% το 2022 και περαιτέρω στο 2% μέχρι το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προκύπτει από 8,1 δισ. ευρώ συναλλαγών με τον αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια στο 1,1 δισ. ευρώ.
· Εκμεταλλευόμενη την ανάπτυξη της χώρας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF), η Alpha Bank περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών δανείων στην χώρα ύψους 33 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026 και 24 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024. Με μερίδιο αγοράς 25% η Alpha Bank θα έχει περίπου 5 δισ. ευρώ καθαρή αύξηση στα επιχειρηματικά της δάνεια εντός της 4ετίας.
Επιπροσθέτως, η τράπεζα αναμένει 1,7 δισ. ευρώ από ναυτιλιακά δάνεια, 1,3 δισ. ευρώ από ιδιώτες και 2,1 δισ. ευρώ από τη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξάνεται με μέσω ετήσιο ρυθμό 10%.
Η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα φέρει αύξηση 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους. Έτσι, η Τράπεζα θα αντισταθμίσει τα «χαμένα» έσοδα από τις συναλλαγές προβληματικών δανείων.
Τα συνολικά έσοδα θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των προμηθειών, από τα 335 εκατ. στα 465 εκατ. ευρώ και μείωση του κόστους. Η Διοίκηση της τράπεζας στοχεύει να αυξήσει τα κέρδη προ προβλέψεων στα επίπεδα των 1,1 δισ. ευρώ το 2024.
· Ο στόχος για τα κέρδη φτάνει στα 520 εκατ. ευρώ για το 2023 και πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το 2024 με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 10%. Εκτός από την αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων, η κερδοφορία θα ενισχυθεί και από τη σταδιακή μείωση των προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου στις 60μ.β. το 2024.
· Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας βρίσκονται στο 16,9% προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Μετά τη μείωση των ΜΕΑ, ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων θα είναι στα ίδια επίπεδα λόγω των εσωτερικών δράσεων αύξησης των κεφαλαίων (σύνθετη τιτλοποίηση, πώληση merchant acquiring, πώληση Αλβανίας και Λονδίνου, joint venture στη διαχείριση ακινήτων).
Μέχρι και το 2023 το επίπεδο κεφαλαίων θα είναι κοντά στο 17%, καθώς οι 250μ.β. από την αύξηση κεφαλαίου θα απορροφηθούν από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ η οργανική κερδοφορία θα αντισταθμίσει την επίπτωση από τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις.
Το 2024 τα συνολικά κεφάλαια αυξάνονται στο 18.3% λόγω της υψηλής κερδοφορίας με τα βασικά κεφάλαια CET1 στο 15.6%.
· Τα ίδια κεφάλαια μετά τη μείωση των ΜΕΑ και πριν την ΑΜΚ θα βρεθούν στα 4,6 δισ. ευρώ ή 5,4 δισ. ευρώ μετά την ΑΜΚ, με την τράπεζα να προβλέπει αύξηση στα 6,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.
KBW: Μεγάλο βήμα μπροστά
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της KBW υποδέχονται με θετικά σχόλια την επερχόμενη ΑΜΚ της Alpha Bank και το “Project Tomorrow”. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, η ΑΜΚ υποστηρίζει την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ διαβλέπουν τρεις βασικούς πυλώνες στο νέο στρατηγικό σχέδιο:
1) Μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κοντά στο 5% μέχρι το 2022 μέσω εκκαθάρισης ΜΕΑ ύψους 8,1 δισ. ευρώ και σε μικρότερο βαθμό μέσω οργανικής μείωσης.
2) Διψήφια κερδοφορία μέχρι το 2024 μέσω υψηλότερων προμηθειών, χαμηλότερου κόστους και μείωσης των προβλέψεων, με τα κέρδη να φτάνουν στα επίπεδα των 0,6 δισ. ευρώ (ή 10% RoTBV) μέχρι το 2024.
3) Βασικό δείκτη κεφαλαίων 14.1% μέχρι το 2023, πλήρως προσαρμοσμένο με τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις. Το αρνητικό αντίκτυπο από την εκκαθάριση των ΜΕΑ αντισταθμίζεται από την οργανική μείωση των ΜΕΑ και εσωτερικές δράσεις ενίσχυσης κεφαλαίων. Η κεφαλαιακή επάρκεια υποστηρίζεται από τη βελτιωμένη οργανική κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των χορηγήσεων.
Latest News
Eurobank: Ισχυρή ζήτηση ύψους 2 δισ. για το ομόλογο – Υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές
Πώς κατανεμήθηκαν οι επενδυτές στο ομόλογο της Eurobank
Συνεργασία Metlen με ΕΑΓΜΕ φέρνει την AI στα ορυκτά
ΕΑΓΜΕ και METLEN συνεργάζονται με στόχο την καινοτομία και ανάπτυξη στην έρευνα Κρίσιμων Πρώτων Υλών
Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ
Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας
Κοντά σε συμφωνία Μασούτης με Κρητικό – Η διαφορά που χωρίζει το deal
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φέρεται να βρίσκονται Μασούτης και Κρητικός – Γιατί θεωρείται κλεισμένο deal
Στο κυνήγι νέων ευκαιριών σε data centers και οπτικές ίνες - Τι είπε στον ΟΤ ο CEO της Sparkle
Ο CEO της Sparkle Greece, Daniele Mancuso, μίλησε στον ΟΤ για την προοπτική νέων επενδύσεων ενώ τόνισε ότι προσέγγιση της εταιρείας είναι να ενισχύσει το φάσμα των υπηρεσιών της
Ποιος είναι ο νέος «Μπάρμπα Στάθης» της Vivartia και γιατί (ακόμη) δεν θα πωληθεί
Το νέο «διαμάντι» της Vivartia και όλα τα ντεσού για την εξαγορά της Mπάρμπα Στάθης από την Ideal Holdings – Τα σχέδια για το εργοστάσιο στη Λάρισα
Παπουτσάνης: Στα 66,2 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2024
Για το 2025, η Παπουτσάνης προβλέπει διψήφια ανάπτυξη του κύκλου εργασιών
Συνολικά 770.000 ευρώ η αποζημίωση της Επ. Ανταγωνισμού στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς - Οι δικαστικές αποφάσεις
Ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2024 η πολυετής διαμάχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Eurobank - Αντλεί 400 εκατ.
Η ημερομηνία λήξης του ομολόγου Tier 2 είναι το 2035, με δικαίωμα ανάκλησης το 2030
Εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Προοπτικές για νέες συμφωνίες σε 7 κλάδους
Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα – Ισραήλ, βασικός πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στη Αν. Μεσόγειο