Οι υποδείξεις για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αναμένεται να είναι η αιχμή του δόρατος των δανειστών στην έκθεσή τους για τη 10η αξιολόγηση, με την οποία θα εντείνουν τις πιέσεις τους για εξόφληση των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης φαίνεται να πήρε αναβολή κατά μία εβδομάδα, και πιθανότατα για τις αρχές Ιουνίου, λόγω της έγκρισης των σχεδίων ανάκαμψης των κρατών – μελών.
Το ενδεχόμενο της παράτασης βρισκόταν στον «αέρα» του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και πλέον οι ανακοινώσεις αντί για τις 26 Μαΐου, δηλαδή χθες, αναμένονται για την ερχόμενη Τετάρτη, με εστίαση στον ελληνικό προϋπολογισμό και στο πόρισμα της αξιολόγησης της χώρας. Τα αποκαλυπτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – η αξιολόγηση συνδέεται με δόση περίπου 645 εκατομμυρίων ευρώ – αποτελούν και δείγμα των προθέσεων της δημοσιονομικής πολιτικής των επόμενων μηνών.
Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση. Διόλου τυχαίο που στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αρμόδια στελέχη μεταφέρουν το θετικό κλίμα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκε η 10η αξιολόγηση των θεσμών – με καταγραφή προόδου σε μεταρρυθμίσεις, στον πτωχευτικό κώδικα, στην κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης κ.λπ.
Αποτελεί μελανό σημείο το κομμάτι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες – όπως και το θέμα των εκκρεμών συντάξεων -, όπου αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, ίσως η Κομισιόν το επαναφέρει στο προσκήνιο, μαζί με το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Τα μηνύματα που στέλνουν πάντως οι αξιωματούχοι των θεσμών είναι «μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης», ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη και να αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες της επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική ισορροπία.
Εξάλλου, η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων στις αρχές του μήνα ανέβασε την ταχύτητα της ελληνικής ανάκαμψης και εκτιμά ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Οι θετικές προοπτικές τροφοδοτούνται κυρίως από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό το 2021 (10%) πριν μειωθεί στο 3,2% το 2022.
Latest News
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα