Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια αλλά και υψηλό πρωτογενές και δημοσιονομικό έλλειμμα για φέτος προβλέπει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 – 2025, το οποίο θα αποστείλει τις επόμενες μέρες στην Κομισιόν.

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για την επίμαχη περίοδο εκτιμάται στο 4%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να κινηθεί πάνω από 7% φέτος και συγκεκριμένα στο 7,2%.

Ειδικότερα, με τη μέση ανάπτυξη να βρίσκεται στο 4% του ΑΕΠ για τα επόμενα 4 χρόνια, το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 και 9,9% του ΑΕΠ φέτος,  αναμένεται ότι θα έχει μετατραπεί στο τέλος του 2025,  σε πλεόνασμα πάνω από 1% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, το πρωτογενές έλλειμμα από 6,2% του ΑΕΠ το 2020 και 7,2% του ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι θα φτάσει φέτος, αναμένεται να μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ το 2025.

Ωστόσο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις για την Ελλάδα για την περίοδο μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022.

Εκτός από την ανάπτυξη, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η παύση  -στο τέλος της επόμενης χρονιάς – της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους 40.7 δισ. ευρώ,  που υλοποιήθηκαν το 2020 και το 2021 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Τα μέτρα στήριξης θα επιβαρύνουν κατά 1,1% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022.

Το πιο σημαντικό μέρος της στήριξης στην ελληνική οικονομία αναμένεται να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες,  οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμο θέλουν την Ελλάδα να απορροφά κάθε χρόνο μέχρι και το 2025,  κοινοτικούς πόρους ύψους ύψους 10 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό κείμενο αναμένεται να προβλέπει μεγάλη μείωση του δημοσίου χρέους, της τάξης του 45%, η οποία βασίζεται στον υψηλό ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος προβλέπεται για την ελληνική οικονομία.

Η συνολική μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 45% του ΑΕΠ για την τετραετία 2022 -2025. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί από 205% του ΑΕΠ φέτος,  κοντά 160% του ΑΕΠ το 2025.

Το ζήτημα βέβαια είναι να παραμείνει ο σημερινός δανεισμός με τα χαμηλά επιτόκια, τα οποιία επικρατούν και λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ. Παράλληλα, θα συμβάλει καταλυτικά και η επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πυλύ ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού και ένα χρέος, το οποίο θα είναι σταθερά βιώσιμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro