Πλούσια σε αναφορές σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ελληνική συνεισφορά και χρηματοδοτότηση, ήταν η ειδησεογραφία της Πέμπτης.

Η πρώτη είδηση ήρθε δια στόματος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος τόνισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί εντός των επομένων ημερών: « Το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν μια πρόταση, μια ιδέα, τώρα πια είναι μια απτή πραγματικότητα. Το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί σε λίγες μέρες και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα έρθουν μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο κ. Μητσοτάκης συντάχθηκε με την πρόταση που διετύπωσε ο κ. Σασόλι να καταστεί το Ταμείο Ανάκαμψης «ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απαντώντας ο κ. Σασόλι τόνισε ότι με σχέδια ανάκαμψης η Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και στα εθνικά κοινοβούλια: «Δεν αρκεί όμως αυτό, δεν φτάνει αυτό, γιατί συνειδητοποιούμε ότι η κρίση που βιώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμασταν. Γι’ αυτό, αγαπητέ, Κυριάκο με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, πραγματικά, συνειδητοποίησες ότι θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό αυτού του είδους τα εργαλεία να καταστούν σταθερά και μόνιμα. Γιατί αν είναι επαρκή και χρήσιμα για τους 15 αυτούς μήνες κρίσης θα μπορούν να είναι και για το μέλλον και πιστεύω ότι αυτή είναι μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού», είπε χαρακτηριστικά.

Καθοριστική η συμβολή της Ελλάδος

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε η χώρας μας στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του στο Ζάππειο, στην εκδήλωση που διοργανώνεται για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Είμαι υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά.

«Να αφήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητος και να υιοθετήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης»

Tον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, υποδέχθηκε το μεσημέρι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

Σε δηλώσεις της η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Σασόλι διεξοδική και εποικοδομητική, κάνοντας μνεία στη κοινή πολιτική τους οικογένεια (Σοσιαλιστές).

«Τόνισα τη σημασία του πράσινου πιστοποιητικού, μια πρόταση που πρώτοι εμείς καταθέσαμε, για την τόνωση της κυκλοφορίας των πολιτών και του τουρισμού. Συμφωνήσαμε ότι η πανδημία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρώπη να εγκαταλείψει την προσήλωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και τους περιοριστικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και να μονιμοποιήσει το μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε : «Μπορούμε να συζητήσουμε πως μπορεί η Ε.Ε. να δώσει κοινή, βιώσιμη λύση στα δημόσια χρέη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που η πανδημία διόγκωσε, για να μην καταρρεύσουν οι ήδη υπερχρεωμένες οικονομίες μας».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συνολικά γύρω στα 7,9 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους, καθώς πέρα από την προκαταβολή των 4 δισ ευρώ, υπολογίζει και στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Καμπανάκι» για Ταμείο Ανάκαμψης – «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Ταμείο Ανάκαμψης |

«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων

Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων