
Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπων της εταιρείας Clearview AI, το οποίο χρησιμοποιείται από διωκτικές αρχές για την αναγνώριση υπόπτων, αξιοποιεί προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών που συλλέχθηκαν παράνομα στο Διαδίκτυο, καταγγέλλουν οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ανάμεσά τους και μία ελληνική.
H Clearview ΑΙ Inc., με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπερηφανεύεται στον δικτυακό τόπο της ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη βιομετρική βάση δεδομένων του κόσμου, η οποία περιέχει πάνω από 3 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων που συλλέχθηκαν αυτόματα από το Facebook και άλλους δικτυακούς τόπους.
Οι εικόνες συλλέχθηκαν χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που ισχύει στην ΕΕ, υποστηρίζουν τώρα τέσσερις οργανώσεις, οι οποίες υπέβαλαν καταγγελίες στις αρχές δεδομένων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας (η οποία έχει υιοθετήσει τη δική της έκδοση του GDPR).
Στην Ελλάδα, η καταγγελία υποβλήθηκε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων από την οργάνωση Homo Digitalis, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Αστυνομία έχει διαβεβαιώσει ότι δεν χρησιμοποιεί το εν λόγω σύστημα αναγνώρισης προσώπων.
«Η συλλογή των μοναδικών χαρακτηριστικών του προσώπου μας, ή ακόμα και η διάθεσή τους στην αστυνομία ή σε άλλες εταιρείες, προχωρά πολύ πέρα από ό,τι θα περιμέναμε ως χρήστες του Διαδικτύου» δήλωσε στο Associated Press ο Ιωάννης Κούβακας, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης Privacy International που υπέβαλε την καταγγελία στη Βρετανία.
Η Clearview βρίσκεται στο στόχαστρο οργανώσεων και πολιτικών από το 2016, όταν οι New York Times αποκάλυψαν την ύπαρξη της επίμαχης βάσης δεδομένων. «Η μυστοκοπαθής εταιρεία που μπορεί να βάλει τέλος στην ιδιωτικότητα όπως την γνωρίζουμε» ήταν ο τίτλος του άρθρου.
Έρευνες κατά της εταιρείας εκκρεμούν σε Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά, ενώ αμερικανικές οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα προσέφυγαν τον Μάρτιο στη Δικαιοσύνη ζητώντας να σταματήσει η συλλογή βιομετρικών δεδομένων στην Καλιφόρνια.
Η εταιρεία υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η βάση δεδομένων είναι νόμιμη επειδή βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμες εικόνες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση προσώπων.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα