Ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης ανοίγει σήμερα η ελληνική Think Silicon από την Πάτρα, που αποτελεί από τον Μάιο του 2020 μέλος της αμερικανικής Applied Materials, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας υλικών στον κόσμο.

Οι νέες state–of–the–art εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μεταμόρφωση Αττικής, χωρητικότητας 1.000 τ.μ., που εγκαινιάζονται διαδικτυακά σήμερα το απόγευμα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αποτελέσουν ένα βασικό κέντρο σχεδιασμού τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Η εξαγορά της ελληνικής startup από τον αμερικανικό κολοσσό τον Μάιο του 2020, οδήγησε στον μετασχηματισμό της, αποφέροντας συγχρόνως υπερδιπλασιασμό των μεγεθών της σε όρους ανάπτυξης, αλλά και θέσεων εργασίας. Η Think Silicon δραστηριοποιείται στη σχεδίαση  επεξεργαστών και chips για τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ψηφιακών συσκευών παγκοσμίως. Επίσης, εξειδικεύεται στον σχεδιασμό́ Machine Learning Accelerators για την αγορά́ της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI).

Στο επίκεντρο η Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο νέο κέντρο σχεδιασμού της Think Silicon, όπως αποκάλυψε ο κ. Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group στην Applied Materials, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, θα αναπτυχθούν τα νέα chips Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) της Think Silicon, τα οποία αναμένεται να έχουν τεράστια ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

«Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα είναι AI based» είπε χαρακτηριστικά. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι παντού τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι που κάνουμε ή φανταζόμαστε και δεν την περιλαμβάνει. Καμία εταιρεία δεν θα κάνει τη διαφορά χωρίς ΑΙ στο προϊόν της», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος που το κέντρο σχεδιασμού της Applied Materials για την Ευρώπη θα βρίσκεται στην Ελλάδα. «Ένας από τους πιο σημαντικούς επεξεργαστές Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο θα σχεδιαστεί στην Ελλάδα και όχι στη Σίλικον Βάλει, στη Σανγκάη ή στο Τόκιο» είπε, τονίζοντας πως θα σχεδιάσει για την παγκόσμια αγορά ένα από τα επόμενα AI chips που λίγες εταιρείες μπορούν να φτιάξουν διεθνώς

Σημειώνεται ότι η Applied Materials, διαθέτει μια κεφαλαιοποίηση ύψους 126 δισ. δολαρίων, 18 δισ. δολάρια ετήσια έσοδα, δαπανά ετησίως 2,5 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, διατηρεί 15.000 πατέντες και απασχολεί 25.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Η επέκταση της Think Silicon στον σχεδιασμό των chips που χρησιμοποιούνται σε συσκευές Internet of Things, wearables, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως είπε ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, συνιδρυτής της ελληνικής εταιρείας, CEO και Country President της Applied Materials στην Ελλάδα, τα νέα προϊόντα αξιοποιούν το AI, βλέποντας τις διεθνείς τάσεις και τις ανάγκες των πελατών της εταιρείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της «υπολογιστικής όρασης» (computer vision), δηλαδή της αναγνώρισης και της ερμηνείας εικόνων από μια συσκευή που χρησιμοποιεί εφαρμογές AI.

Τριπλασιασμός του ανθρώπινου δυναμικού ως το 2022

Έχοντας ήδη διπλασιάσει την ομάδα της από τα 16 άτομα που απασχολούσε όταν έγινε η εξαγορά από την Applied Materials, η Think Silicon θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο χάρη στις εγκαταστάσεις στην Αθήνα, που διαθέτουν δυναμικότητα 32 θέσεων εργασίας, όσο και χάρη στη συνεργασία με τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θα αποφέρει ακόμη 10 προσλήψεις. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 το δυναμικό της θα έχει τριπλασιαστεί.

Για μια τεχνολογική ομάδα διεθνούς εμβέλειας, έκανε λόγο ο κ. Μάλλιος, υπογραμμίζοντας ότι η Think Silicon έχει ξεκινήσει να αναζητά ταλέντο και εκτός των ελληνικών συνόρων και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να προσελκύσει ανθρώπους που εργάζονται στο εξωτερικό. Κατά τους τελευταίους 8 μήνες το 33% των εργαζομένων έχει στελεχωθεί από μηχανικούς με μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό, οι οποίοι και επαναπατρίστηκαν.

«Αναπτυχθήκαμε πολύ γρήγορα μετά την εξαγορά και σε επίπεδο δυναμικού, αλλά και σε επίπεδο πωλήσεων και στην ανάπτυξη προϊόντων» επισήμανε ο κ. Σιδηρόπουλος. Η εταιρεία από εκεί που είχε παρουσία μόνο στην Ελλάδα και στον Καναδά, σήμερα βρίσκεται ακόμη στο Όστιν του Τέξας (Sales office), στην Κολωνία (Sales office) και στο Ταϊπέι της Ταϊβάν (Sales office), εξυπηρετώντας πελάτες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των σημαντικών πελατών που έχει η εταιρεία διεθνώς συγκαταλέγονται η Atmel/Microchip, Dialog Semiconductors, Sequans Communications, Faraday, Lattice Semiconductor κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit