
Το πρωί της περασμένης Παρασκευής 21 Μαΐου, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» αποκάλυπτε τον παράλογο «κόφτη» με τον οποίο χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμεναν εκτός από την έκτακτη ενίσχυση ειδικού σκοπού αν είχαν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2020. Λίγες ώρες μετά ανοίγει η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και προκύπτει ότι τελικά ο παράλογος αυτός κόφτης δεν υπήρχε αν και η υπουργική απόφαση δεν είχε προλάβει να αλλάξει.
Σε επικοινωνία με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι το κείμενο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» έπαιξε καταλυτικό ρόλο να διορθωθεί αυτή η εξόφθαλμη αδικία που θα άφηνε εκτός επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ενώ έχουν μείνει κλειστοί εδώ και πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των σχετικών αποφάσεων, το κράτος ήταν έτοιμο να τους τιμωρήσει επειδή μέσα στην κρίση είχαν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών.
Τελικά λίγες ώρες μετά δημοσιεύτηκε διορθωμένο το αρχικό Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως με ημερομηνία 18 Μαΐου 2021 με την επισήμανση: «Το παρόν ΦΕΚ επανεκτυπώθηκε λόγω σφάλματος». Ένα σφάλμα που αν δεν είχε διορθωθεί θα οδηγούσε χιλιάδες σε απώλεια ενίσχυσης από 500 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.
Στο άρθρο 4 της υπουργικής απόφασης που επαναδημοσιεύτηκε διορθωμένη αυτή τη φορά αναφέρεται στις προϋποθέσεις δικαιώματος αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού το εξής: «Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2021».
Μέχρι την Πέμπτη 27 Μαΐου είχαν υποβληθεί και εγκριθεί 77.891 αιτήσεις αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ τελευταία προθεσμία έχει καθοριστεί η Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.
Πάντως, οι πρώτες καταβολές έχουν ξεκινήσει να γίνονται από την περασμένη Τρίτη για εκείνους που έσπευσαν τις πρώτες ημέρες υποβολής αιτήσεων να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία. Εκτιμάται ότι συνολικά ο αριθμός των αιτήσεων που αναμένεται να εγκριθούν θα ξεπεράσουν τις 100.000 με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων επαγγελματίες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, γυμναστήρια, παιδότοποι, κλειστά επαγγέλματα με κρατική εντολή καθώς και 10.800 καταστήματα που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κοζάνης. Εκτός της έκτακτης ενίσχυσης μένει η εστίαση η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης που «τρέχουν» οι αιτήσεις εδώ και δύο εβδομάδες.


Latest News

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα

Ανάσταση! Δηλαδή, ζωή, ανάσα και ελπίδα
Ανάσταση σημαίνει τερματισμός κάθε λογής θανάτου, νίκη απέναντι σε ό,τι σκοτώνει τη ζωή. Να ξαναβρούμε τον τρόπο να ζούμε, να ανασαίνουμε και να ελπίζουμε

Ο μεγάλος αστερίσκος
Το θέμα του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση το άφησε στα χέρια των επιχειρήσεων

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας