Το πρωί της περασμένης Παρασκευής 21 Μαΐου, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» αποκάλυπτε τον παράλογο «κόφτη» με τον οποίο χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμεναν εκτός από την έκτακτη ενίσχυση ειδικού σκοπού αν είχαν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2020. Λίγες ώρες μετά ανοίγει η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και προκύπτει ότι τελικά ο παράλογος αυτός κόφτης δεν υπήρχε αν και η υπουργική απόφαση δεν είχε προλάβει να αλλάξει.
Σε επικοινωνία με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι το κείμενο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» έπαιξε καταλυτικό ρόλο να διορθωθεί αυτή η εξόφθαλμη αδικία που θα άφηνε εκτός επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ενώ έχουν μείνει κλειστοί εδώ και πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των σχετικών αποφάσεων, το κράτος ήταν έτοιμο να τους τιμωρήσει επειδή μέσα στην κρίση είχαν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών.
Τελικά λίγες ώρες μετά δημοσιεύτηκε διορθωμένο το αρχικό Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως με ημερομηνία 18 Μαΐου 2021 με την επισήμανση: «Το παρόν ΦΕΚ επανεκτυπώθηκε λόγω σφάλματος». Ένα σφάλμα που αν δεν είχε διορθωθεί θα οδηγούσε χιλιάδες σε απώλεια ενίσχυσης από 500 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.
Στο άρθρο 4 της υπουργικής απόφασης που επαναδημοσιεύτηκε διορθωμένη αυτή τη φορά αναφέρεται στις προϋποθέσεις δικαιώματος αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού το εξής: «Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2021».
Μέχρι την Πέμπτη 27 Μαΐου είχαν υποβληθεί και εγκριθεί 77.891 αιτήσεις αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ τελευταία προθεσμία έχει καθοριστεί η Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.
Πάντως, οι πρώτες καταβολές έχουν ξεκινήσει να γίνονται από την περασμένη Τρίτη για εκείνους που έσπευσαν τις πρώτες ημέρες υποβολής αιτήσεων να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία. Εκτιμάται ότι συνολικά ο αριθμός των αιτήσεων που αναμένεται να εγκριθούν θα ξεπεράσουν τις 100.000 με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων επαγγελματίες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, γυμναστήρια, παιδότοποι, κλειστά επαγγέλματα με κρατική εντολή καθώς και 10.800 καταστήματα που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κοζάνης. Εκτός της έκτακτης ενίσχυσης μένει η εστίαση η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης που «τρέχουν» οι αιτήσεις εδώ και δύο εβδομάδες.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα