Το πρωί της περασμένης Παρασκευής 21 Μαΐου, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» αποκάλυπτε τον παράλογο «κόφτη» με τον οποίο χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμεναν εκτός από την έκτακτη ενίσχυση ειδικού σκοπού αν είχαν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2020. Λίγες ώρες μετά ανοίγει η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και προκύπτει ότι τελικά ο παράλογος αυτός κόφτης δεν υπήρχε αν και η υπουργική απόφαση δεν είχε προλάβει να αλλάξει.
Σε επικοινωνία με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι το κείμενο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» έπαιξε καταλυτικό ρόλο να διορθωθεί αυτή η εξόφθαλμη αδικία που θα άφηνε εκτός επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ενώ έχουν μείνει κλειστοί εδώ και πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των σχετικών αποφάσεων, το κράτος ήταν έτοιμο να τους τιμωρήσει επειδή μέσα στην κρίση είχαν προχωρήσει σε έναρξη εργασιών.
Τελικά λίγες ώρες μετά δημοσιεύτηκε διορθωμένο το αρχικό Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως με ημερομηνία 18 Μαΐου 2021 με την επισήμανση: «Το παρόν ΦΕΚ επανεκτυπώθηκε λόγω σφάλματος». Ένα σφάλμα που αν δεν είχε διορθωθεί θα οδηγούσε χιλιάδες σε απώλεια ενίσχυσης από 500 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.
Στο άρθρο 4 της υπουργικής απόφασης που επαναδημοσιεύτηκε διορθωμένη αυτή τη φορά αναφέρεται στις προϋποθέσεις δικαιώματος αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού το εξής: «Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2021».
Μέχρι την Πέμπτη 27 Μαΐου είχαν υποβληθεί και εγκριθεί 77.891 αιτήσεις αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ τελευταία προθεσμία έχει καθοριστεί η Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.
Πάντως, οι πρώτες καταβολές έχουν ξεκινήσει να γίνονται από την περασμένη Τρίτη για εκείνους που έσπευσαν τις πρώτες ημέρες υποβολής αιτήσεων να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία. Εκτιμάται ότι συνολικά ο αριθμός των αιτήσεων που αναμένεται να εγκριθούν θα ξεπεράσουν τις 100.000 με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων επαγγελματίες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, γυμναστήρια, παιδότοποι, κλειστά επαγγέλματα με κρατική εντολή καθώς και 10.800 καταστήματα που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κοζάνης. Εκτός της έκτακτης ενίσχυσης μένει η εστίαση η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης που «τρέχουν» οι αιτήσεις εδώ και δύο εβδομάδες.
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων