
Περισσότερο ψύχραιμοι, αλλά και περισσότερο υγιεινιστές σε σχέση με πέρσι αποδείχθηκαν οι Έλληνες καταναλωτές στη δεύτερη καραντίνα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίοδος της Σαρακοστής, η οποία φέτος λόγω του παρατεταμένου lockdown ήταν κάπως… λειψή, αφού δεν επετράπη ο καθιερωμένος εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και της 25ης Μαρτίου.
Συγκρίνοντας την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών μεταξύ των δύο lockdown, διαπιστώνεται ότι τη φετινή Σαρακοστή αρκετές κατηγορίες τροφίμων, όπως οι κονσέρβες ψαριών και θαλασσινών, τα όσπρια, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί, που παραδοσιακά καταναλώνονται την περίοδο αυτή, παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο. Ο λόγος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων NielsenIQ, ήταν πως εφέτος δεν πραγματοποιήθηκαν μαζικές αγορές, όπως πέρσι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown υπό τον φόβο της πανδημίας και του κλεισίματος των σούπερ μάρκετ.
Βέβαια ανοδική πορεία στις αγορές παραδοσιακών σαρακοστιανών προϊόντων σε σχέση με τις προηγούμενες 8 εβδομάδες του ίδιου έτους υπήρξε. Και συγκεκριμένα ο μακεδονικός χαλβάς ήταν ο αδιαμφισβήτητος «νικητής» (+259%), ενώ τριψήφια αύξηση κατέγραψαν επίσης τα έτοιμα κονσερβοποιημένα γεύματα, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί, γίγαντες, ρεβύθια κ.α. (+222%), οι αλοιφές, όπως ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες κ.α. (+58%).
Επιπλέον αύξηση παρατηρήθηκε και στα κονσερβοποιημένα θαλασσινά, καλαμάρι, σουπιά κ.α. (+13%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο ότι μια άλλη νηστίσιμη κατηγορία, τα όσπρια, κινήθηκε οριακά πτωτικά (-5%) εν συγκρίσει με την προ-σαρακοστιανή περίοδο.
Υγιεινές επιλογές
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι θετικό πρόσημο σημείωσαν και οι υγιεινές επιλογές, όπως το ταχίνι (+23%), τα βούτυρα καρπών, όπως το βούτυρο από αμύγδαλα, κάσιους, φυστίκια, φουντούκια κ.λπ. (+3%), αλλά και οι ξηροί καρποί (+1%) ενισχύοντας περαιτέρω την ανοδική τάση που σημειώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στον αντίποδα, συναντά κανείς κατηγορίες προϊόντων ζωικής προέλευσης όπως το γάλα (-6%), το τυρί (-5%) και το γιαούρτι (-5%) που παρουσίασαν ελαφριά υποχώρηση ενώ έντονα ανοδικά συνέχισε να κινείται η κατηγορία των φυτικών ροφημάτων (+51%).
Αναμενόμενη ήταν και η επιβράδυνση των πωλήσεων των χύμα, συσκευασμένων (-20%) αλλά και κονσερβοποιημένων αλλαντικών (-18%) κατά την περίοδο της Σαρακοστής.
Όσο για τα ποτά που συνόδευσαν το Σαρακοστιανό τραπέζι, αυξημένη παρουσιάστηκε η ζήτηση σε μπύρα (73%), ούζο και τσίπουρο (+36%) αλλά και κρασί (8%).
Για την αξιολόγηση της πορείας των κατηγοριών τη φετινή Σαρακοστή εξετάστηκαν οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σούπερ μάρκετ από την εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα έως και την Μεγάλη Εβδομάδα (8 εβδομάδες σύνολο). Ως περίοδο σύγκρισης, έχουν υπολογιστεί οι προηγούμενες 8 εβδομάδες του ίδιου έτους, αλλά και οι εβδομάδες που αποτέλεσαν την περσινή περίοδο της Σαρακοστής.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.