
Περισσότερο ψύχραιμοι, αλλά και περισσότερο υγιεινιστές σε σχέση με πέρσι αποδείχθηκαν οι Έλληνες καταναλωτές στη δεύτερη καραντίνα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίοδος της Σαρακοστής, η οποία φέτος λόγω του παρατεταμένου lockdown ήταν κάπως… λειψή, αφού δεν επετράπη ο καθιερωμένος εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και της 25ης Μαρτίου.
Συγκρίνοντας την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών μεταξύ των δύο lockdown, διαπιστώνεται ότι τη φετινή Σαρακοστή αρκετές κατηγορίες τροφίμων, όπως οι κονσέρβες ψαριών και θαλασσινών, τα όσπρια, το ταχίνι και οι ξηροί καρποί, που παραδοσιακά καταναλώνονται την περίοδο αυτή, παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο. Ο λόγος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων NielsenIQ, ήταν πως εφέτος δεν πραγματοποιήθηκαν μαζικές αγορές, όπως πέρσι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown υπό τον φόβο της πανδημίας και του κλεισίματος των σούπερ μάρκετ.
Βέβαια ανοδική πορεία στις αγορές παραδοσιακών σαρακοστιανών προϊόντων σε σχέση με τις προηγούμενες 8 εβδομάδες του ίδιου έτους υπήρξε. Και συγκεκριμένα ο μακεδονικός χαλβάς ήταν ο αδιαμφισβήτητος «νικητής» (+259%), ενώ τριψήφια αύξηση κατέγραψαν επίσης τα έτοιμα κονσερβοποιημένα γεύματα, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί, γίγαντες, ρεβύθια κ.α. (+222%), οι αλοιφές, όπως ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες κ.α. (+58%).
Επιπλέον αύξηση παρατηρήθηκε και στα κονσερβοποιημένα θαλασσινά, καλαμάρι, σουπιά κ.α. (+13%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο ότι μια άλλη νηστίσιμη κατηγορία, τα όσπρια, κινήθηκε οριακά πτωτικά (-5%) εν συγκρίσει με την προ-σαρακοστιανή περίοδο.
Υγιεινές επιλογές
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι θετικό πρόσημο σημείωσαν και οι υγιεινές επιλογές, όπως το ταχίνι (+23%), τα βούτυρα καρπών, όπως το βούτυρο από αμύγδαλα, κάσιους, φυστίκια, φουντούκια κ.λπ. (+3%), αλλά και οι ξηροί καρποί (+1%) ενισχύοντας περαιτέρω την ανοδική τάση που σημειώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στον αντίποδα, συναντά κανείς κατηγορίες προϊόντων ζωικής προέλευσης όπως το γάλα (-6%), το τυρί (-5%) και το γιαούρτι (-5%) που παρουσίασαν ελαφριά υποχώρηση ενώ έντονα ανοδικά συνέχισε να κινείται η κατηγορία των φυτικών ροφημάτων (+51%).
Αναμενόμενη ήταν και η επιβράδυνση των πωλήσεων των χύμα, συσκευασμένων (-20%) αλλά και κονσερβοποιημένων αλλαντικών (-18%) κατά την περίοδο της Σαρακοστής.
Όσο για τα ποτά που συνόδευσαν το Σαρακοστιανό τραπέζι, αυξημένη παρουσιάστηκε η ζήτηση σε μπύρα (73%), ούζο και τσίπουρο (+36%) αλλά και κρασί (8%).
Για την αξιολόγηση της πορείας των κατηγοριών τη φετινή Σαρακοστή εξετάστηκαν οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σούπερ μάρκετ από την εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα έως και την Μεγάλη Εβδομάδα (8 εβδομάδες σύνολο). Ως περίοδο σύγκρισης, έχουν υπολογιστεί οι προηγούμενες 8 εβδομάδες του ίδιου έτους, αλλά και οι εβδομάδες που αποτέλεσαν την περσινή περίοδο της Σαρακοστής.


Latest News

Γιατί «γκρεμίζονται» οι φούρνοι – 800 λουκέτα μέσα τρία χρόνια
«Λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία τριετία 800 φούρνοι – Οι λόγοι – Η επιδότηση του κόστους ενέργειας, ο καφές και η κόντρα με την Ελληνική Ένωση Αρτοποιίας- Ζαχαροπλαστικής

Ξεκινούν οι έλεγχοι για προσφορές και εκπτώσεις - Από Δευτέρα οι «καταδρομικές» στα σούπερ μάρκετ
Τι πρέπει να ξέρετε για τις προσφορές των σούπερ μάρκετ 1+1 δώρο, πολυσυσκευασίες και stickers - Οι παγίδες

Το στοίχημα εξωστρέφειας της Sarantis - Πώς στέλνει τα προϊόντα της στις αγορές του κόσμου
Όχημα στην εξαγωγική δραστηριότητα της Sarantis αποτελεί το Carroten - Ο ρόλος της σειράς Clinea

Νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Βουτσινάς
Στη ψηφοφορία o Γιάννης Βουτσινάς επικράτησε του Γιάννη Μπρατάκου, με 69 έναντι 49 ψήφων

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Vodafone: Ολοκλήρωση δύο έργων για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα
Τα έργα που ολοκλήρωσε η Vodafone είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών στα ελληνικά Προξενεία

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της