Τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα απαιτήσουν νέες υποδομές και σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστούν ικανά να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις και στην ανάπτυξη του κλάδου των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με νέα έκθεση του WindEurope.

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι τα λιμάνια της Ευρώπης θα πρέπει να επενδύσουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030 για να «υποστηρίξουν την επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων».

«Απαραίτητα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα»

Σε μια δήλωσή του που συνοδεύει τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Ζιλ Ντίκσον χαρακτήρισε τα λιμάνια ως «απαραίτητα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα».

«Είναι ένα ζωτικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού και logistics που απαιτείται για την εγκατάσταση, συναρμολόγηση, λειτουργία και συντήρηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε υπεράκτια χωρίς να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε την λιμενική υποδομή της Ευρώπης».

Καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές και να απεξαρτηθούν σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα, τα υπεράκτια πάρκα φαίνεται ότι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε πρόσφατα ότι επιδιώκει η ενεργειακή αποδοτικότητα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων να ανέλθει τουλάχιστον σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW μέχρι το 2050.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου 2020, θέλει η υπεράκτια αιολική ενεργειακή αποδοτικότητα να φτάσει τα 40 GW έως το 2030. Σύμφωνα με την έκθεση της WindEurope: «Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις σε όλη την Ευρώπη προσθέτουν έως και 111 GW υπεράκτιας αιολικής απόδοσης έως το 2030.»

Ανεμογεννήτριες-γίγαντες

Παράλληλα με αυτήν την επέκταση της αποδοτικότητάς τους, και το φυσικό μέγεθος των ανεμογεννητριών είναι επίσης έτοιμο να αυξηθεί. Η ανεμογεννητρια Haliade X της GE Renewable Energy, για παράδειγμα, θα έχει ύψος ύψους 260 μέτρων, πτερύγια μήκους 107 μέτρων και ρότορα 220 μέτρων. Επίσης, η Siemens Gamesa Renewable Energy εργάζεται με το SG 14-222 DD, το οποίο θα διαθέτει 108 πτερύγια και διάμετρο ρότορα 222 μέτρα.

Η έκθεση της WindEurope αντιμετώπισε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει σε σχέση με τα λιμάνια και τις υποδομές. «Χρειάζονται αναβαθμισμένες ή εντελώς νέες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία μεγαλύτερων ανεμογεννητριών και μιας μεγαλύτερης αγοράς», ανέφερε.

«Θα πρέπει να φροντίσουν (σ.σ. τα λιμάνια) για τη λειτουργία και τη συντήρηση ενός μεγαλύτερου στόλου, και για να φιλοξενήσουν νέα κέντρα παραγωγής για σταθερές και κινητές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες».

Πέρα από αυτό, τα λιμάνια θα πρέπει να «επεκτείνουν την επιφάνειά τους, να ενισχύσουν τις αποβάθρες, να ενισχύσουν τα λιμάνια βαθέων υδάτων και να εκτελέσουν άλλα αστικά έργα».

Η WindEurope κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει αυτό που χαρακτήρισε ως «μια σαφή στρατηγική για την ανάπτυξη λιμένων». Επιπλέον, ανέφερε ότι η Επιτροπή πρέπει να «αναγνωρίσει την υψηλή κοινωνική αξία των επενδύσεων σε λιμάνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα