Έντονη είναι η ανησυχία στη Γερμανία για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις που ενδεχομένως εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τη χώρα να παίρνει μέτρα απέναντι σε μία αόρατη αλλά υπαρκτή απειλή.

Την άμυνα απέναντι σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις έχει αναλάβει ο Άνε Σένμπορν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Τεχνολογίας Πληροφοριών (BSI). Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό σε μία χρονιά βουλευτικών εκλογών οι στόχοι που χρήζουν προστασίας είναι αρκετοί. Από κόμματα και πολιτικούς μέχρι και το ίδιο το εκλογικό σώμα που μπορεί να πέσει θύμα προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και Fake News.

Ο Σένμπορν έδωσε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής Γκέοργκ Τιλ, όπου επιχείρησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν μπορεί η εκλογική διαδικασία να γίνει στόχος χάκερς.

Ο πρόεδρος της BSI εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός παραπέμποντας στην πολυπλοκότητα του θέματος, όπως δείχνουν περιπτώσεις από άλλες χώρες. Υπενθύμισε μάλιστα στους συμπατριώτες του τις διαρροές με στόχο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν αλλά και τις προσπάθειες χειραγώγησης του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα ή τη βρετανική εμπορική συμφωνία, από την οποία διέρρευσαν πληροφορίες.

Με δεδομένο ότι η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη δύναμη στην Ευρώπη δεν θεωρείται καθόλου απίθανο ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στη Γερμανία.

Ωστόσο, ο ρόλος της BSI είναι καθαρά συμβουλευτικός και το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να διατηρούν τις συσκευές τους τεχνολογικά σε άριστη κατάσταση, αλλά και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων με το να φιλτράρουν την κάθε είδηση από πηγές αμφιβόλου κύρους και να μην τις αναμεταδίδουν.

«Στο ερώτημα για την προέλευση των κυβερνοεπιθέσεων υπάρχουν διάφοροι τεχνικοί δείκτες και εκτιμήσεις συναδέλφων μου» τονίζει ο Σένμπορν. «Αλλά τελικοί αρμόδιοι είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και οι Μυστικές Υπηρεσίες BND. Νομίζω ότι θα ήταν λάθος να ξεκινήσουμε συζήτηση για το εάν, από πού και ποιες επιθέσεις περιμένουμε». Παρόλα αυτά θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι οι χάκερς θα αφήσουν αλώβητη την προεκλογική Γερμανία.

Η Γιούλια Σίτσε, εμπειρογνώμων του κλάδου από το Ίδρυμα Νέα Ευθύνη (SNV), μια δεξαμενή σκέψης για την κοινωνία σε περίοδο τεχνολογικών αλλαγών, εκτιμά ότι η απειλή για κόμματα αλλά και πολιτικούς είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Και ο λόγος είναι, όπως λέει, ότι θα πρέπει από μόνοι τους να φροντίσουν για την προστασία του ηλεκτρονικού δικτύου τους από χάκερς ή άλλου είδους επιθέσεις. Και επειδή σε περίοδο πανδημίας αναμένεται αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν επιστολική ψήφο, τίθεται θέμα ασφάλειας και εκεί. Αλλά ο Γκέοργκ Τιλ, Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής είναι καθησυχαστικός. «Επιστολική ψήφος υπάρχει από το 1957. Από τότε δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι το αποτέλεσμα μπορεί δυνητικά να αλλοιωθεί».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος