Τα σημάδια από την οικονομία μετά την άρση των lockdown είναι ενθαρρυντικά. Η οικονομική δραστηριότητα θα παρουσιάσει δυναμική ανάκαμψη φέτος και ακόμη ισχυρότερη ανάκαμψη το 2022, όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις, με τελευταία αυτή της Εθνικής Τράπεζας που βλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 9,7% τον Απρίλιο και διψήφιο ποσοστό τον Μάιο. Αν πάει καλά και ο τουρισμός, παρά τα εμπόδια που ορθώνονται από τις αποφάσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας να εντάξουν την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα, τότε το 2021 μπορεί να αποδειχθεί η αφετηρία για έναν ισχυρό ανοδικό κύκλο της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ολα αυτά, βέβαια, υπό προϋποθέσεις, με κυριότερη να διατηρηθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες οι περισσότερες επιχειρήσεις που επλήγησαν σοβαρά ή αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι στο μέτωπο της οικονομίας θα κριθεί το στοίχημα για τη χώρα, αλλά και για την κυβέρνηση. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, στο κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνουν την τακτική και τον σχεδιασμό των επόμενων μηνών. Δύο αποφάσεις που ελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν τις προθέσεις. Κατ’ αρχάς, το υπουργείο Εργασίας ανέστειλε τις περικοπές κατά 50% στις συντάξεις χηρείας που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού. Οι συντάξεις κόπηκαν εν μια νυκτί, για να ανακοινωθεί την επομένη η αναστολή τους για έναν μήνα, αλλά, όπως δείχνουν, ο χρονικός περιορισμός μπήκε για τα «μάτια» των θεσμών. Ειλημμένη θεωρείται, ακόμη, η απόφαση να μπει στον πάγο, επ’ αόριστον, το μέτρο που αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων από την Αστυνομία. Προφανώς κρίθηκε ότι η εφαρμογή του ψηφισμένου αυτού μέτρου θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια και θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του ΣΥΡΙΖΑ που καραδοκεί για να εκμεταλλευθεί μια τέτοια ευκαιρία, μήπως και αποδράσει από τα αδιέξοδα της αντιπολιτευτικής τακτικής και ρητορικής του.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαναζήσει στιγμές σαν κι αυτήν των συγκεντρώσεων της Νέας Σμύρνης, ούτε να έχει τα πανεπιστήμια κλειστά τον Σεπτέμβριο λόγω των αντιδράσεων που, όπως εκτιμήθηκε, θα προκαλούσε η είσοδος της Αστυνομίας σε αυτά. Αρα, το σύνθημα είναι «όλα για την οικονομία» που συνδυάζεται με την προώθηση των κρίσιμων νομοσχεδίων για τα εργασιακά και την επικουρική ασφάλιση, όπως και τη συνεχή παρακολούθηση της πραγματικής κατάστασης στην αγορά, με τη λήψη μέτρων στήριξης, όποτε και όταν χρειάζεται, για να σωθούν επιχειρήσεις και κλάδοι που θα κινδυνεύσουν. Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά, καυτά μέτωπα που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την προσοχή της κοινωνίας και της κυβέρνησης από το κρίσιμο πεδίο της οικονομίας.
Αλλωστε, τα δύο νομοσχέδια για το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό θα βρουν απέναντί τους την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Δεν θα είναι δύο εύκολες μάχες. Η έντασή τους θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση της κοινωνίας στα μέτρα που θα περιλαμβάνουν. Είναι αλήθεια ότι οι διατάξεις τους ακουμπούν ευαίσθητα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Αλλά και η κοινωνία έχει ωριμάσει μετά τη δεκαετία των Μνημονίων. Θέλει λύσεις και όχι μόνο αρνήσεις.
Latest News
Χωρίς στεγαστικά δάνεια
Το εντυπωσιακό που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι όλη αυτή η υποψήφια πελατεία ήταν διαθέσιμη εδώ και καιρό για την αγορά κατοικίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Tα δύσκολα που έρχονται
Το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων
Υπάρχει οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα;
Ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας, στη διεθνή κατάταξη, με πρώτες τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, κάτω από την Κομμουνιστική Κίνα{!!} και τελευταία στη Δύση.
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019