Project Syndicate

Ενας σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την πορεία της ανάκαμψης είναι το μερίδιο του κόσμου όπου ο COVID-19 εξακολουθεί να μαίνεται. Πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες εξακολουθούν να υφίστανται σημαντική πίεση. Επί του παρόντος, η Ινδία συνοψίζει το πρόβλημα, αν και σίγουρα δεν είναι μόνη. Θα πρέπει τώρα να είναι προφανές σε όλους ότι ακόμη και χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διάθεσης εμβολίων – όπως η χώρα μου, το Ηνωμένο Βασίλειο – δεν θα είναι απαλλαγμένες από τον ιό έως ότου εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης. Οπως έχουμε δει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα μπορεί να ελέγξει τον ιό ακόμη και χωρίς εμβόλια, αλλά μόνο εάν είναι πρόθυμη να αποκλείσει τον εαυτό της από τον υπόλοιπο κόσμο – μια στρατηγική που δεν μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον.

Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άφιξη μιας ανησυχητικής παραλλαγής που πιστεύεται ότι προέκυψε στην Ινδία (Β. 1.617.2) σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παράσχει ζωτικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer κατά νέων στελεχών του ιού. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί ακόμη να ειπωθεί ότι η ανάκαμψη είναι βάσιμη. Ωστόσο, είμαι ακόμη αισιόδοξος, κρίνοντας από προκαταρκτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Επιπλέον, η διανομή εμβολίων σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο φαίνεται τώρα έτοιμη να επιταχυνθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπάρχουν σημαντικές διαρθρωτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν επίσης την ποιότητα αυτής της ανάκαμψης, ιδίως εάν ορισμένες επιλογές πολιτικής επιδεινώσουν την απειλή του πληθωρισμού. Σε πολλές δυτικές χώρες υπάρχει μια ευρεία αντίληψη – μεγάλο μέρος της δικαιολογείται από τα στοιχεία – ότι η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου είναι πολύ υψηλή. Ως εκ τούτου, οι εκλεγμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση να ακολουθήσουν πολιτικές αναδιανομής.

Ενώ δικαιολογούνται τέτοιες πολιτικές, θα πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλα για να συμβάλουν ή να συμπέσουν με την υψηλότερη παραγωγικότητα σε πολλές χώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εγείρουν περαιτέρω ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου υπάρχουν ήδη ανησυχίες σχετικά με τα τρέχοντα επίπεδα κρατικών δαπανών. Δεδομένων των τεράστιων συγκεντρώσεων στα ομόλογα και στις χρηματιστηριακές αγορές από την άνοιξη του 2020, η σημερινή αστάθεια δεν προκαλεί έκπληξη. Οσοι πούλησαν τον Μάιο θα περιμένουν τώρα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την παροιμία, τότε η ηρεμία υποτίθεται ότι θα επιστρέψει.

Ο Jim O’ Neill είναι πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Είναι πρόεδρος της Chatham House

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts