
«Επί μήνες πάλευε για το πιστοποιητικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τώρα επιτέλους μπορεί να ανακοινώσει μια επιτυχία. Το ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολισμού είναι γεγονός. Και η Ελλάδα θα είναι, το πιθανότερο, η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα το ενεργοποιήσει ήδη από τον Ιούνιο», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα σε ρόλο προτύπου: Από τον Ιούνιο ξεκινά η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού» το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND, το οποίο συνεργάζεται με πλήθος τοπικές γερμανικές εφημερίδες:
«Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη πολύ σύντομα οι πολίτες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας gov.gr με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ να κατεβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό και να το εκτυπώνουν αν το επιθυμούν. Η γνησιότητα του πιστοποιητικού θα ελέγχεται στα σύνορα μέσω κωδικού QR.
Μισέλ: «Σημαντική κατάκτηση» το ψηφιακό πιστοποιητικό
Πριν από μια εβδομάδα χώρες-μέλη της ΕΕ και ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, στις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, το οποίο θα περιέχει στοιχεία για τους εμβολιασμούς και την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Οι διευκολύνσεις που θα παρέχονται σε όσους προσκομίζουν το πιστοποιητικό είναι υπόθεση κάθε χώρας-μέλους. Το πιστοποιητικό δεν είναι υποχρεωτικό. Όσοι όμως ταξιδεύουν χωρίς αυτό θα πρέπει να υπολογίζουν με περιορισμούς.

Επισήμως το πιστοποιητικό θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από την 1η Ιουλίου. Η Αθήνα ωστόσο δεν θέλει να περιμένει μέχρι τότε. Στη παρουσίαση του πιστοποιητικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “τώρα που υπάρχει το νομικό πλαίσιο θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ελλάδα πριν την 1η Ιουλίου”. Πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς είχε κάνει λόγο για τις 20 Ιουνίου.
Στη παρουσίαση την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πιστοποιητικό “υπόδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας”.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε το πιστοποιητικό “σημαντική κατάκτηση”. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θύμισε μάλιστα ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό βασίζεται σε πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού και τόνισε ότι “τον Ιανουάριο ελάχιστοι πίστεψαν αυτή την ιδέα”».
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού