
Την έναρξη του πέμπτου γύρου των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Δύσης ανακοίνωσε με tweet του o Ρώσος απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, με την επισήμανση πως πιθανότατα θα είναι και… ο τελευταίος. Γεγονός που επιβεβαίωσε τις μέχρι τώρα πληροφορίες πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική, κάτι που θα αναμφισβήτητα θα λάβουν υπόψη και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες κατά τη σύνοδο του OPEK+, την Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βιέννη, πριν την επίσημη έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών προηγήθηκε πυρετός παρασκηνιακών επαφών μεταξύ διπλωματών και εμπειρογνωμόνων όλων των κρατών που συμμετέχουν (Ιράν, ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας, Γερμανίας). Μάλιστα, το «παζάρι» φαίνεται να επικεντρώνεται στο πως και ποιες κυρώσεις θα αρθούν και με τι ρυθμό, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και τη διαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσει αντιστοίχως η Τεχεράνη για την αντιστροφή του πυρηνικού της προγράμματος.
Κοινώς, ο πέμπτος γύρος θα επικεντρωθεί στα πιο ακανθώδη σημεία για την επίτευξη συμφωνίας.
Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως όλες οι πλευρές ελπίζουν πως το deal θα έχει κλείσει πριν τις 24 Ιουνίου, οπότε λήγει η προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ιράν και του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.
Οι εξελίξεις στη Βιέννη προφανώς θα απασχολήσουν και τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ μεθαύριο (ήτοι των κρατών μελών του ΟΠΕΚ και των εκτός καρτέλ κρατών, όπως η Ρωσία), που προφανώς θα έχουν πολλά να λάβουν υπόψη σε ένα διάστημα ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών.
Οι προβλέψεις θέλουν τη συνάντηση να καταλήγει σε συμφωνία για μια επιπλέον μετριοπαθή αύξηση στα επίπεδα προσφοράς, καθώς τα κράτη μέλη θέλουν προφανώς τη διατήρηση των τιμών κοντά στα επίπεδα των 70 δολαρίων που έχουν διαμορφωθεί.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί, τα συνολικά επίπεδα παραγωγής πρόκειται να αυξηθούν κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιουνίου και κατά 441.000 βαρέλια τον Ιούλιο. Όμως, δεν αποκλείεται τα νούμερα αυτά να αναπροσαρμοστούν.
Ένας αρνητικός παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση παραμένει η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία, που είναι από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης παγκοσμίως. Με τα κρούσματα να παραμένουν ψηλά, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για την πάταξη της διασποράς του νέου κορωνοϊού διατηρούνται, γεγονός που επηρεάζει την τεράστια βιομηχανική μηχανή της χώρας. Και βέβαια ένας μεγάλος αστάθμητος παράγοντας παραμένει το ζήτημα του Ιράν.
Αν και προφανώς δεν αναμένεται συμφωνία άμεσα, τα θετικά μηνύματα από τη Βιέννη σημαίνουν πως σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες, τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα ανατραπούν, εφόσον η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν επιτρέψει στην Τεχεράνη να ανεβάσει ρυθμούς στις εξαγωγές του.
Συγκεκριμένα εκτιμάται πως η επίτευξη συμφωνίας θα προσθέσει στην αγορά από 500.000 έως 1,5 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, προκαλώντας άμεσα πιέσεις στα επίπεδα των τιμών.
«Αναμφισβήτητα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αλλαγές που θα φέρει μια Ιρανική συμφωνία» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ρώσος αντιπρόεδρος, Αλεξάντερ Νόβακ. Αν και, όπως εξήγησε, δεδομένου πως το Ιράν ανήκει στον ΟΠΕΚ και στον ΟΠΕΚ+ σημαίνει πως οι αναπροσαρμογές στις ποσοστώσεις θα αποφασιστούν συλλογικά.


Latest News

Αίτημα για IPO στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον διαχειριστή του Stablecoin
Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι τα έσοδα της Circle Internet από τα αποθεματικά που διατηρεί για την υποστήριξη του σταθερού νομίσματος USDC αυξήθηκαν σε 1,66 δισ. δολάρια

Ψάχνουν θησαυρούς σε παλιά κοιτάσματα - Το νέο «Ελ Ντοράντο» με τις κρίσιμες γαίες
Στόχος η προκήρυξη νέων διαγωνισμών από το ΥΠΕΝ για κρίσιμες γαίες με πρώτο τον μεταλλευτικό χώρο Κιμμέριων Ξάνθης

Μετά το sell off τι; - Η επόμενη μέρα στο ΧΑ και οι υπερβολές της bull market
Πάνω από 100 μονάδες η «ζημιά» των πρώτων ημερών των δασμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται ο καταποντισμός στις παγκόσμιες αγορές - Σε bear market ο Nasdaq, έχασε πάνω από 2.000 μονάδες ο Dow
Οι επενδυτές στράφηκαν ξανά σε ομόλογα εν μέσω «καταιγίδας» πωλήσεων - Πτώση 5,8% στον S&P - Η εικόνα στις παγκόσμιες αγορές

Σάρωσε τις ευρωαγορές το sell off λόγω δασμών
Νέα βουτιά σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υπέκυψαν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο, καθώς η Κίνα "απάντησε" στους δασμούς των ΗΠΑ

Παγκόσμιες αγορές: Στο τρενάκι του τρόμου οι μετοχές – Στα ομόλογα αναζητούν καταφύγιο οι επενδυτές
Οι δασμοί Τράμπ οδηγούν σε παγκόσμιο sell off τις μετοχές- Βυθίζεται το πετρέλαιο - Ενισχύονται οι τιμές των ομολόγων

Βουτιά 8% έφερε στο ΧΑ ο Απρίλιος και ο... Τραμπ
Η ελληνική αγορά ακολούθησε το σοκ της επιβολής των «αμοιβαίων» δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές

Σαρώνει και τη Wall Street το παγκόσμιο sell off
Το κλίμα διεθνώς επιδεινώθηκε περαιτέρω καθώς το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα θα επιβάλει φόρο 34% σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ

Βουτιά 8% στο πετρέλαιο καθώς η Κίνα ανταποδίδει τους δασμούς στις ΗΠΑ
Οι τιμές στο πετρέλαιο οδεύουν προς το χαμηλότερο κλείσιμό τους από τη μέση της πανδημίας του κορωνοϊού το 2021

Σφοδρό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών με καταιγισμό εντολών
Στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ο γενικός δείκτης οδεύει πλέον με μεγάλη συναλλακτική ταχύτητα προς τα χαμηλά ενός μήνα