
Η έστω και αργή πορεία ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία, η ενίσχυση των ενεργειακών τιμών και το αυξημένο κόστος παραγωγής εκτιμάται ότι οδήγησαν σε νέο άλμα τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα, γεγονός που θα αυξήσει τις πιέσεις που δέχεται το συμβούλιο της ΕΚΤ εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του, στις 10 Ιουνίου.
Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μεθαύριο, Τρίτη, εκτιμάται ότι θα δείξουν αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,9% το Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Και βέβαια, στα επίπεδα αυτά ο δείκτης θα διαμορφωθεί μια… ανάσα από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ.
Οι αγορές ανησυχούν

Το τελευταίο προφανώς είναι αυτό που «μετρούν» κυρίως οι αγορές, σε ένα διάστημα που η άνοδος των τιμών παγκοσμίως λόγω της ραγδαίας ανάκαμψης των οικονομιών έχουν φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και τη διακοπή των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Ο παράγοντας αυτός, εξάλλου, προκάλεσε και τους κλυδωνισμούς στη Wall Street, τις προηγούμενες ημέρες.
Βεβαίως, η άνοδος του πληθωρισμού στη Γηραιά Ήπειρο κινείται σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ, πιθανότατα διότι και οι ρυθμοί ανάκαμψης μεταξύ των οικονομιών δεν συγκρίνονται με την αμερικανική οικονομία να… καλπάζει. Όμως, σε αντίθεση με τη Federal Reserve, που έχει σαν στρατηγικό στόχο τόσο τη σταθερότητα των τιμών όσο και την επίτευξη «πλήρους απασχόλησης», ο πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών, κάτι που περιορίζει την ευελιξία της.
Οι πιέσεις των… γερακιών
Με δεδομένη την ανοδική τάση των τιμών, το σύνολο των αναλυτών εκτιμά πως και η ίδια η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τα επίπεδα του πληθωρισμού κατά την επικείμενη συνεδρίαση της. Και αυτό θα δώσει λαβή στα… γεράκια να μιλήσουν για την ανάγκη να αρχίσει να συζητείται η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάποια από μέλη αυτά, όπως ο συντηρητικός διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν δημοσίως δηλώσεις αναφερόμενοι στο σταδιακό περιορισμό του PEPP, ήτοι του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής. Το συνολικό μέγεθος του πακέτου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ και η ισχύς του έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2022.
Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δείξει πως δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητείται το θέμα, υπενθυμίζοντας πως η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες που δημιουργεί το PEPP, μέχρι το Μάρτιο του 2020.
Εξάλλου, η ανοδική πορεία των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες αποδεικνύει το πόσο προσεκτικό θα πρέπει να είναι το συμβούλιο αν θέλει, από τη μία πλευρά, να θέσει θέμα επιβράδυνσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων από τα 80 δις. ευρώ μηνιαίως, αλλά δίχως να πυροδοτήσει νέους κλυδωνισμούς στις αγορές που θα ωθούσαν ανοδικά το κόστος δανεισμού κυρίως στις πιο ευάλωτες χώρες του νότου.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση