Ικανοποιημένες είναι οι τραπεζικές διοικήσεις για την αντοχή που επιδεικνύουν πράσινοι πριν την πανδημία δανειολήπτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Τα πρώτα στοιχεία μετά τη λήξη της συντριπτικής πλειονότητας των αναστολών πληρωμής που ενεργοποιήθηκαν πέρυσι, ύψους 20 δισ. ευρώ, δείχνουν ότι ο στόχος για περιορισμό των νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα 4 – 5 δισ. ευρώ είναι απολύτως εφικτός.
Οι ισχυρές πλέον ενδείξεις από τη συμπεριφορά των πληττόμενων οφειλετών μέχρι και το τέλος του α΄ τριμήνου, δημιουργούν αισιοδοξία στους τέσσερις συστημικούς ομίλους ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Μπορεί στο ξεκίνημα του 2021 οι καθαρές εισροές νέων NPEs να επανήλθαν σε θετικό πρόσημο, ωστόσο αυτό δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ήταν κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς είχε προηγηθεί στα τέλη του 2020, η έξοδος από τα μορατόρια της πλειονότητας των δανείων που είχαν παγώσει.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη μέχρι στιγμής προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή των εν λόγω δανείων, έπαιξε η ενεργοποίηση των κρατικών μέτρων στήριξης.
Αυτά περιλάμβαναν επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, αλλά και δόσης έως και 90% για ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μέσω των δύο κύκλων του «ΓΕΦΥΡΑ», για έως εννέα μήνες.
Στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια
Όσο πιο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στις κρατικές δράσεις, τόσο μικρότερη ήταν η επίπτωση της κρίσης στα αντίστοιχα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Βέβαια, μιλάμε για οριακές μεταβολές στις περισσότερες περιπτώσεις, δεδομένου του συνολικού μεγέθους των NPEs σε κάθε κατηγορία.
Δεν είναι τυχαίο όμως το γεγονός ότι την καλύτερη εικόνα εμφανίζει η στεγαστική πίστη, καθώς ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» που απευθυνόταν σε όσους έχουν οφειλές συνδεδεμένες με την κύρια κατοικία τους, ήταν επιτυχημένος.
Από την άλλη, στην καταναλωτική πίστη, όπου δεν υπήρξε αντίστοιχη δράση, οι εισροές νέων NPEs αυξήθηκαν σημαντικά.
Από την άλλη, στα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών κοκκίνισαν περισσότερα από αυτά που θεραπεύτηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2021, καθώς η επιδότηση τόκων δεν περπάτησε όσο αναμενόταν στο «Γέφυρα 2». Εκτιμάται ότι 35.000 – 40.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έναντι εκτιμώμενης περιμέτρου 100.000 οφειλετών.
Αναθεώρηση προβλέψεων
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των 4 συστημικών ομίλων για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, βελτιώθηκαν.
Από τα 5 δισ. ευρώ που προέβλεπαν αρχικώς ότι θα χρειαστούν βαθιάς αναδιάρθρωσης, πλέον δεν αποκλείεται το νούμερο αυτό να περιοριστεί ακόμη και ελαφρώς χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η αναμενόμενη επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο β΄ εξάμηνο του 2021 θα βοηθήσει σημαντικά για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων επισφαλειών.
Αναλυτικότερα, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανά τράπεζα είναι οι εξής:
* Η διοίκηση της Eurobank αναμένει ότι τελικά οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 5 δισ. ευρώ των συνολικών αναστολών, θα είναι χαμηλότερες κατά 30% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 900 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 600 εκατ. ευρώ.
* Στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν λήξει οι αναστολές στο 85% των δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ που πάγωσαν μετά την πανδημία. Από τα 5 δις. ευρώ που εξήλθαν από το ευνοϊκό καθεστώς, μόλις το 9% κοκκίνισε, ήτοι ανοίγματα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.
Αν το ποσοστό αυτό διατηρηθεί και στις ενεργά ακόμη μορατόρια των 1,1 δισ. ευρώ, τα νέα λόγω πανδημίας κόκκινα δάνεια ενδεχομένως να μην ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 1 δισ. ευρώ.
* H Alpha Bank η οποία προχώρησε σε αναστολές πληρωμών σε δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι το 2021 θα βρεθούν σε αδυναμία εξόφλησης ανοίγματα ύψους 800 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1 δισ. ευρώ.
* Η Εθνική Τράπεζα που βρέθηκε κάποια στιγμή το 2020 με παγωμένα λόγω αναστολών δάνεια της τάξης των 3,80 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι τα νέα NPEs από τα μορατόρια δεν θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.
Latest News
Alpha Bank: Με ψηφιακό βοηθό που χρησιμοποιεί Generative AI
Σύμφωνα με την Alpha Bank, περισσότερες από 5.500 ψηφιακές συνομιλίες την εβδομάδα διεκπεραιώνει ο νέος ψηφιακός βοηθός από τους πρώτους μήνες που τέθηκε σε εφαρμογή
Αποκλειστική συμφωνία διανομής του ομίλου Mantis με το Κτήμα Άλφα
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Mantis εμφάνισε το 2023 άνοδο κατά 17,8% έναντι του 2022, φθάνοντας στα 54,38 εκατ. ευρώ
Τέσσερις μνηστήρες για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση
Η DBC diadikasia True Leader 2023 της Ελληνικής Οικονομίας από την ICAP CRIF
Η ανάδειξη της DBC Diadikasia επιβράβευσε τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία, τιμώντας την ως μία από τις εταιρείες που σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις απαιτήσεις της αγοράς.
Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Skills4Jobs» στη Θράκη
Δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ «Skills4Jobs» ένα οικοσύστημα τεχνικής κατάρτισης – απασχόλησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής
Για τον σχεδιασμό «πράσινης» φορολογικής πολιτικής - Πώς η ΕΥ στηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών
Οι βασικοί στόχοι του έργου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη προτάσεων για μία πράσινη φορολογική πολιτική
Σε Premia, Dimand και ΕBRD 460 ακίνητα του Skyline – Πώς θα αξιοποιηθούν
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης συναλλαγής χαρτοφυλακίου ακινήτων που πραγματοποιήθηκε υπό όρους ανοιχτής αγοράς στην Ελλάδα τα τελευταία έτη
ΑΔΜΗΕ: Έως το 2028 παραμένει CEO ο Μάνος Μανουσάκης - Επιβεβαίωση ΟΤ
Ο Μάνος Μανουσάκης βρίσκεται αδιαλείπτως στη θέση του προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ από τον Ιούνιο του 2017.
Με 55% η Dimand στην κοινοπραξία για το Skyline - Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση από την Alpha Bank
Για τη Dimand η συναλλαγή σηματοδοτεί μία στρατηγική διεύρυνση του αντικειμένου της ανάπτυξης και μεταβίβασης επενδυτικών ακινήτων
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στο 84,78% το ποσοστό της Masdar
Απέκτησε 16.984.573 κοινές ονομαστικές μετοχές με τίμημα 20 ευρώ ανά μετοχή