Πτωτικά και με χαμηλούς όγκους ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως υποδείκνυε και η εικόνα των futures επί των βασικών δεικτών, που εμφάνιζαν 20 λεπτά πριν το άνοιγμα απώλειες της τάξης του -0,2%. Παράλληλα μικρή άνοδος συνόδευσε τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του ευρώ.
Όσο πλησίαζε η έναρξη οι απώλειες των futures περιορίζονταν αλλά δεν εξαλείφθηκαν. Οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία είναι κλειστές σήμερα αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στην Ασία με του Nasdaq να αυξάνονται 0,2% και του S&P 500 να είναι οριακά χαμηλότερα από το + 0,1%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 όμως μειώθηκαν κατά -0,1%.
Με απώλειες της τάξης του -0,01% άνοιξαν οι αγορές στην Ευρώπη με το χρηματιστήριο της Γερμανίας μόνο να εμφανίζει απώλειες της τάξης του -0,2% στο ξεκίνημα. Με την αγορά του Λονδίνου κλειστή, λείπουν ενδείξεις για τις τιμές των εμπορευμάτων και για αυτό οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά. Ο CAC υποχωρούσε στο πρώτο λεπτό -0,02% ο DAX ήταν στο -0,16%, ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία έπεφτε -0,05% με τον Ιταλικό ΜΙΒ στο 0,00%, ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ εμφάνιζε άνοδο +0,01%.
Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ζυγίζουν τους κινδύνους εκ του πληθωρισμού και τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης. Σήμερα θα κυκλοφορήσουν στοιχεία για τον πληθωρισμό σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιταλία την Γερμανία και θα γνωστοποιηθεί το ΑΕΠ της Πορτογαλίας.
Ο Patrik Schowitz, της J.P. Morgan Asset Management δήλωσε στο Reuters σήμερα: «Αισθάνομαι ότι η αγορά θα αναζητά κατεύθυνση ενόψει της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των φόβων για ενίσχυση του πληθωρισμού και της ελπίδας για ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σε αυτό το περιβάλλον, ενώ συνεχίζουμε να μειώνουμε την έκθεση σε αξίες υψηλού κινδύνου, παραμένουμε αισιόδοξοι αναζητώντας από τα δεδομένα το πόσο πιθανή είναι η διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης, καθώς αυτό θα καθορίσει και τα περιθώρια της αύξησης των χρηματιστηριακών κερδών».
Το κύριο γεγονός της εβδομάδας θα είναι οι νέες θέσεις απασχόλησης των ΗΠΑ την Παρασκευή με μέσες προβλέψεις για 650.000, αλλά το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο μετά την συγκλονιστικά αδύναμη αύξησή τους κατά 266.000 του Απριλίου. Αυτός ο αριθμός τον Απρίλιο ήταν σχεδόν 750.000 χαμηλότερα από τις προβλέψεις, αποτελώντας τη μεγαλύτερη «αστοχία προβλέψεων» στην ιστορία αυτής της θεσμοθετημένης καταμέτρησης.
Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα* των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:
Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την οριακή άνοδό του κατά +0,04% την περασμένη συνεδρίαση, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,04% στις 10:10 δική μας ώρα γιατί δεν λειτουργεί σήμερα. Ο DAX είχε μεταβολή -0,24% αφού κέρδισε την Παρασκευή +0,74%, ο CAC έχει οριακή πτώση -0,01% με μεταβολή +0,75% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες -0,29% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,42%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,01% με επίδοση την προηγούμενη +0,45%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,57% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας -0,06%.
*Η αναφορά περιλαμβάνει για τη διευκόλυνση της σύγκρισης με το άμεσο παρελθόν την επίδοση της περασμένης συνεδριάσεως για κάθε δείκτη.
Είναι δεδομένη πλέον η αντίληψη πως οι οικονομίες περνούν σταδιακά στην φάση της ανάκαμψης, μετά την κρίση από την πανδημία. Αλλά οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά στάδια στην ανταπόκρισή τους απέναντι στην παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά και στις ισχυρότερες από το αναμενόμενο πληθωριστικές πιέσεις, που η ταχύτητα της κατά τόπους ανάπτυξης δημιουργεί. Τα πρόσφατα σχόλια της ΕΚΤ εμφανίζουν ισχυρή αντίσταση στην άποψη της ελάττωσης των ρυθμών με τους οποίους αγοράζει ομόλογα της ευρωζώνης από τον Ιούνιο. Ενώ η Fed, μετά από τις δηλώσεις δεκάδων στελεχών της μοιάζει έτοιμη να ξεκινήσει τη συζήτηση για την μείωση των κινήτρων που παρέχονται για την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αρκετές τέλος Κεντρικές Τράπεζες, από το γκρουπ των 10 ισχυρότερων οικονομικά χωρών, έχουν ήδη αρχίσει να αναπροσανατολίζουν την στάση τους, τόσο, ώστε να γίνεται αντιληπτό από τους θεσμικούς. Αν και υπάρχουν διαφορές στα βήματα τους. Για αυτό στην τρέχουσα εβδομάδα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι μετρήσεις των δεικτών ΡΜΙ στις διάφορες περιοχές του κόσμου, που θα αποτυπώσουν την δυναμική της ανάπτυξης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Οι μετρήσεις του πληθωρισμού της ευρωζώνης επίσης θα δώσουν τη βάση για τις προσδοκίες των αγοραίων γύρω από τη στάση της ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον. Αλλά με τη Fed να δηλώνει πως η απασχόληση την ενδιαφέρει περισσότερο από τις πληθωριστικές πιέσεις, το σημαντικότερο νέο θα είναι οι θέσεις απασχόλησης τον Μάιο στις ΗΠΑ.
Latest News
Συνεχίζουν οι πωλητές στο ΧΑ - Υπό πίεση η Jumbo
Δεν λείπουν και οι μικρές αγοραστικές παρεμβάσεις μετά τις διορθώσεις που έκαναν αρκετοί τίτλοι
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, άλμα για Burberry και Siemens
H Burberry σημειώνει άλμα 11% στην αγορά του Λονδίνου, καθώς ανακοίνωσε μια σαρωτική αναθεώρηση στρατηγικής
Συνέχεια στην πτωτική πορεία έδωσαν οι ασιατικές αγορές
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ οδήγησε τις απώλειες στην περιοχή
Σε χαμηλό διμήνου ο χρυσός - Πού «στέλνει» τους επενδυτές η εκλογή Τραμπ
Η σποτ τιμή του χρυσού έχει πέσει κατά σχεδόν 7% από τα αποτελέσματα των εκλογών την περασμένη εβδομάδα
Νευρικότητα στη Wall Street από τις κινήσεις εξισορρόπησης
Σε επίπεδο τίτλων στη Wall Street κέρδη 1% σημείωσε η Starbucks - Επίσης, η Spotify Technology κέρδισε πάνω από 11%
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Ο Τραμπ γέμισε με ελπίδες τους επενδυτές crypto - Πόσο βάσιμες είναι;
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Kίνα: Βγήκε στις αγορές για 2 δισ. δολάρια και τις πρόσφεραν 40 δισ.
Η Κίνα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις μια και τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Η ΕΕ χάνει αγορές απο τη Ρωσία στα σιτηρά
Οι ευρωπαικές εξαγωγές είναι «αδύναμες» λόγω της μείωσης των ποσοτήτων της Γαλλίας και των βροχών που επληξαν τα σιτηρά
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 0,2% στα 2.602,89 δολάρια η ουγγιά,