Για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 η διαφορά του ελληνικού 1οετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου έπεσε κάτω του 1%. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσης το περιθώριο (spread) διαμορφώθηκε σε 0,99%, καθώς η απόδοση του ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,82% έναντι 0,17% του αντίστοιχου γερμανικού. Η απόδοση του 5ετούς διατηρήθηκε στο 0,11% και του 15ετούς στο 1,09%.
Οι ελληνικοί ομολογιακοί τίτλοι κινήθηκαν οριακά πτωτικά, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων σημείωναν άνοδο αν και παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές του μήνα η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είχε δώσει τροφή στο σενάριο της επιβράδυνσης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων. Οι δηλώσεις όμως της επικεφαλής της ΕΚΤ κι άλλων στελεχών που έδωσαν το στίγμα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, καθώς είναι πολύ χωρίς να μιλήσει κανείς για επιβράδυνση του προγράμματος, οδήγησαν σε χαμηλότερες αποδόσεις τους τίτλους.
Σε ολόκληρη την ευρωζώνη το σύνολο των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ (1,094 τρισ. ευρω). Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (21 Μαρτίου) η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,85% από 0,86% την Παρασκευή έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,02%.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2209 δολ από 1,219 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2201 δολ.
Latest News
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές
Ο νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η πρόταση Τραμπ για τη Γάζα ευνοούν τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο
Έδωσε ώθηση στον Nasdaq η Palantir
Η Wall Street είχε μια καλή αντίδραση μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου για τους δασμούς σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Αγγίζει το υψηλό όλων των εποχών ο χρυσός
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς
«Θόλωσε» το πράσινο των ευρωαγορών ο FTSE 100
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων
Υποχωρεί το δολάριο καθώς οι αγορές ερμηνεύουν τις κινήσεις Τραμπ
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε πτώση 0,43% στα 108,12
Με Πειραιώς και Jumbo στο τιμόνι η αντίδραση του ΧΑ
Οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτικοί στη σκιά των ανοιχτών ακόμη μετώπων με την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ
Μικρές ανοδικές κινήσεις στη Wall Street - Το βλέμμα στον Λευκό Οίκο
Η Wall Street προσπαθεί να αντιδράσει μετά τις αναταράξεις που έφεραν οι δασμοί
Με οδηγό την Πειραιώς και την Coca Cola διευρύνει τα κέρδη του το ΧΑ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη ζώνη των 1.520 μονάδων
Ασταθής η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 1.514,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,4 εκατ. ευρώ
Περιμένουν τους δασμούς του Τραμπ οι ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ