
Οταν το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε τέλμα οι ειδικοί αναφέρουν πως για να ξεκολλήσει χρειάζεται να γίνει ένα deal μιας εισηγμένης που να ξεπερνά κατά πολύ την τρέχουσα αποτίμησή της. Οταν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, αφυπνίζει τους επενδυτές που αρχίζουν να ψάχνουν υποτιμημένες αξίες και με τις αγορές τους ανεβάζουν πάλι τις τιμές.
Η Chipita δεν είναι εισηγμένη. Εχει όμως αποτίμηση περί το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή 12 φορές τα ebitda της που είναι το σημείο αναφοράς για τις εταιρείες τροφίμων σε διεθνές επίπεδο. Αλλωστε τόσο είχε αποτιμηθεί όταν ήταν να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνο.
Η Chipita εξαγοράστηκε από τη Mondelez, η οποία προσέφερε περίπου 20 φορές τα ebitda της ελληνικής εταιρείας. Δύο δισ. δολάρια ή 1,63 δισ. ευρώ πάνω στο τραπέζι για την ελληνική πολυεθνική που έμαθε τους Ελληνες – και όχι μόνο – να τρώνε κρουασάν.
Η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό και με άλλες εξαγορές που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα (Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική από CVC, Forthnet από United Group κ.ά.) αλλά και από τις τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στην αύξηση της Πειραιώς, στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμη και οι άνετες υπερκαλύψεις των ομολογιακών εκδόσεων της ΔΕΗ, της Motor Oil, του Μυτιληναίου και της Costamare καταδεικνύουν την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Old money, hedge funds, private equity funds, επενδυτικά ασφαλιστικά ταμεία, αποταμιεύσεις πολιτών ρίχνονται στη «μάχη» για να αποκτήσουν ελληνικά assets.
Η πανδημία υποχωρεί, το κόστος δανεισμού της χώρας και των αξιόχρεων επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να εγγυηθεί μια πενταετία απρόσκοπτης ανάπτυξης. Οι αναλυτές της Εθνικής αναφέρουν πως το ΑΕΠ το διάστημα Απρίλιος – Μάιος αυξήθηκε κατά 10%.
Η ελληνική οικονομία περνά στο ξέφωτο και πλέον το βάρος πρέπει να δοθεί στις παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε ο παραγόμενος πλούτος να διαχυθεί σε όλους τους πολίτες.


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.