Οταν το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε τέλμα οι ειδικοί αναφέρουν πως για να ξεκολλήσει χρειάζεται να γίνει ένα deal μιας εισηγμένης που να ξεπερνά κατά πολύ την τρέχουσα αποτίμησή της. Οταν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, αφυπνίζει τους επενδυτές που αρχίζουν να ψάχνουν υποτιμημένες αξίες και με τις αγορές τους ανεβάζουν πάλι τις τιμές.
Η Chipita δεν είναι εισηγμένη. Εχει όμως αποτίμηση περί το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή 12 φορές τα ebitda της που είναι το σημείο αναφοράς για τις εταιρείες τροφίμων σε διεθνές επίπεδο. Αλλωστε τόσο είχε αποτιμηθεί όταν ήταν να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνο.
Η Chipita εξαγοράστηκε από τη Mondelez, η οποία προσέφερε περίπου 20 φορές τα ebitda της ελληνικής εταιρείας. Δύο δισ. δολάρια ή 1,63 δισ. ευρώ πάνω στο τραπέζι για την ελληνική πολυεθνική που έμαθε τους Ελληνες – και όχι μόνο – να τρώνε κρουασάν.
Η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό και με άλλες εξαγορές που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα (Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική από CVC, Forthnet από United Group κ.ά.) αλλά και από τις τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στην αύξηση της Πειραιώς, στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμη και οι άνετες υπερκαλύψεις των ομολογιακών εκδόσεων της ΔΕΗ, της Motor Oil, του Μυτιληναίου και της Costamare καταδεικνύουν την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Old money, hedge funds, private equity funds, επενδυτικά ασφαλιστικά ταμεία, αποταμιεύσεις πολιτών ρίχνονται στη «μάχη» για να αποκτήσουν ελληνικά assets.
Η πανδημία υποχωρεί, το κόστος δανεισμού της χώρας και των αξιόχρεων επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να εγγυηθεί μια πενταετία απρόσκοπτης ανάπτυξης. Οι αναλυτές της Εθνικής αναφέρουν πως το ΑΕΠ το διάστημα Απρίλιος – Μάιος αυξήθηκε κατά 10%.
Η ελληνική οικονομία περνά στο ξέφωτο και πλέον το βάρος πρέπει να δοθεί στις παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε ο παραγόμενος πλούτος να διαχυθεί σε όλους τους πολίτες.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση