«Ο υποδειγματικός τρόπος που γίνονται οι εμβολιασμοί σε ολόκληρη τη χώρα είναι η μεταρρύθμιση-μοντέλο που θέλουμε να λειτουργεί όλο το Δημόσιο στη σχέση του με τους πολίτες».
Τα λίγα αυτά λόγια του υφυπουργού Συντονισμού Ακη Σκέρτσου δείχνουν δύο όψεις της ελληνικής πραγματικότητας:
- Την πρώτη στην οποία προφανώς συμφωνούν όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή στην προχωρημένη ψηφιακή οργάνωση των ραντεβού και την άψογη συμπεριφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ελευθερία».
- Τη δεύτερη που βιώνουμε – όλες τις άλλες ημέρες – στην επαφή με το Δημόσιο, όπως τις ουρές στις εφορίες, τις μέρες αναμονής στα υποθηκοφυλακεία που εξακολουθούν να λειτουργούν παράλληλα με το Κτηματολόγιο (το οποίο είναι σαν να μην έγινε ποτέ) ή στα χρόνια που περιμένουν κάποιοι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Πλέον, κατά Σκέρτσο, το μοντέλο που θέλουμε να ζούμε το έχουμε, απομένει να το εφαρμόσουμε παντού. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτεί τη συμμετοχή όλων, της πολιτικής ηγεσίας, των στελεχών και εργαζομένων στο Δημόσιο και φυσικά την επιστημονική γνώση.
Ομως αν επιστρέψουμε στους εμβολιασμούς διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την οργάνωση και εξυπηρέτηση, αλλά την ίδια στιγμή αυτό που έχει καταλάβει πολλούς είναι αν όχι ο φόβος, το άγχος από τις παρενέργειες του εμβολίου της Astra Zeneca και δευτερευόντως της Pfizer ή της Moderna. Και αυτό το άγχος γεννήθηκε όχι με ευθύνη των εμβολιασμένων, αλλά με ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη μη έγκαιρη, σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση για τις παρενέργειες που δυστυχώς μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι η πρώτη σύσταση για το ΑΖ ήταν να γίνεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών, η δεύτερη να μη γίνεται σε ηλικίες κάτω των 30 ετών και η τελευταία (έμμεση) να αποφεύγεται από τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι δεν δόθηκε από την αρχή των εμβολιασμών μια επίσημη ξεκάθαρη οδηγία να αποφύγουν το εμβόλιο άτομα με θρομβοφιλία (έγινε εκ των υστέρων), την ώρα που πάντοτε υπήρχε η δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου.
Η συνευθύνη της κυβέρνησης για αυτή την κατάσταση είναι προφανής. Οφειλε και οφείλει να διασφαλίσει, όσο υπάρχει η δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου, να μην εκτεθούν «ευαίσθητες ομάδες» σε αυξημένο κίνδυνο, να προστατεύσει τους νέους και τις γυναίκες και να απαντήσει στα ερωτήματά τους σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν τώρα αφού κάποιοι – πολλοί – βρέθηκαν εκτεθειμένοι.
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων