Τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, δημιούργησαν ένα κύμα ευφορίας καθώς ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του…
Σύμφωνα με αυτά, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθούν στο 5,8% φέτος (από 5,6% που προέβλεπε το Μάρτιο) και στο 4,4% το 2022 (από 4% που εκτιμούσε το Μάρτιο), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πίσω στα επίπεδα ανάπτυξης που ήταν προ πανδημίας.
Ωστόσο, υπάρχουν τρεις παράμετροι στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, οι οποίοι μπορεί να απειλήσουν την «εντυπωσιακή» αυτή πορεία: η άνιση ανάκαμψη μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, ο πληθωρισμός και ο εφησυχασμός των κυβερνήσεων.
Άνιση ανάπτυξη
Ο ΟΟΣΑ είναι σαφής, προειδοποιώντας ότι οι διαφορές που καταγράφονται ήδη μεταξύ των χωρών, σημαίνουν ότι το βιοτικό επίπεδο ορισμένων ανθρώπων δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Ισπανία, θα περάσουν περισσότερα από τρία χρόνια μέχρι να ανακάμψει το κατά κεφαλήν εθνικό προϊόν. Αυτό συγκρίνεται με μόλις 18 μήνες στις ΗΠΑ και λιγότερο από ένα χρόνο στην Κίνα.
Και την ώρα που η οικονομική εμπιστοσύνη αυξάνεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με την άρση των περιορισμών και την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού, η αξιολόγηση του ΟΟΣΑ έχει και μια έντονη προειδοποιητική νότα.
Ο ΟΟΣΑ επαινεί τις κυβερνήσεις για την εξαιρετικά γρήγορη και αποτελεσματική πολιτική υποστήριξη που τροφοδοτεί τώρα μια ανάκαμψη στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις καταναλωτικές δαπάνες. Και σύμφωνα με την έκθεση αυτό θα περιορίσει σημαντικά τις πληγές που αφήνει πίσω η κρίση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το πρόβλημα σε αυτή την άνιση ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο…
Η αργή πορεία εμβολιασμού σε πολλές αναδυόμενες χώρες, αλλά και η αδυναμία λήψης δραστικών μέτρων στήριξης της οικονομίας τους, θα μπορούσαν να βυθίσουν τα κράτη αυτά περαιτέρω στη φτώχια, με ακόμα περισσότερες εταιρείες να βάζουν λουκέτο.
«Η ανάκαμψη είναι αρκετά σταθερή, αρκετά ισχυρή, αλλά εξαρτάται καθοριστικά από το αν μπορούμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό του εμβολιασμού: είναι εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός», είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria στην τηλεόραση Bloomberg.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο « εχθρός μεταλλάσσεται, ο εχθρός έχει παραλλαγές, αλλάζει το σχήμα και το DNA του και επομένως δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε να τον νικήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα».
Κίνδυνος πληθωρισμού
Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται επίσης και σε μία ακόμα απειλή, αυτή του πληθωρισμού. Επισημαίνει το υψηλό λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται η πληθωριστική ανησυχία, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις σε μικροτσιπ κι άλλες πρώτες ύλες.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προσωρινά, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, με ανοδικούς κινδύνους», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. «Ένας συνδυασμός πιθανών αρνητικών παρενεργειών θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί».
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι χρηματοπιστωτικές αγορές να μην καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαταραχή.
«Δεν είναι η ώρα να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, αν και πρέπει πάντα να το διατηρούμε στο μυαλό μας», δήλωσε ο Gurria.
Ο κίνδυνος του εφησυχασμού
Αναφερόμενος επίσης στις κυβερνήσεις, ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν έναν συνδυασμό ευέλικτης δημοσιονομικής στήριξης που στοχεύει ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις και σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με αξιόπιστα σχέδια για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα. Ανέφερε επίσης ότι τα δημόσια χρήματα πρέπει να δαπανηθούν γρήγορα για επενδύσεις για μια ψηφιακή οικονομία και χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
«Καθώς οι χώρες αποκτούν ολοένα και καλύτερες προοπτικές, θα ήταν επικίνδυνο για τις κυβερνήσεις να πιστέψουν ότι έχουν ήδη κάνει αρκετά για να ωθήσουν την ανάπτυξη», προειδοποιεί, καλώντας τις κυβερνήσεις να μην εφησυχάζουν και να συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%