Τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, δημιούργησαν ένα κύμα ευφορίας καθώς ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του…
Σύμφωνα με αυτά, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθούν στο 5,8% φέτος (από 5,6% που προέβλεπε το Μάρτιο) και στο 4,4% το 2022 (από 4% που εκτιμούσε το Μάρτιο), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πίσω στα επίπεδα ανάπτυξης που ήταν προ πανδημίας.
Ωστόσο, υπάρχουν τρεις παράμετροι στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, οι οποίοι μπορεί να απειλήσουν την «εντυπωσιακή» αυτή πορεία: η άνιση ανάκαμψη μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, ο πληθωρισμός και ο εφησυχασμός των κυβερνήσεων.
Άνιση ανάπτυξη
Ο ΟΟΣΑ είναι σαφής, προειδοποιώντας ότι οι διαφορές που καταγράφονται ήδη μεταξύ των χωρών, σημαίνουν ότι το βιοτικό επίπεδο ορισμένων ανθρώπων δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Ισπανία, θα περάσουν περισσότερα από τρία χρόνια μέχρι να ανακάμψει το κατά κεφαλήν εθνικό προϊόν. Αυτό συγκρίνεται με μόλις 18 μήνες στις ΗΠΑ και λιγότερο από ένα χρόνο στην Κίνα.
Και την ώρα που η οικονομική εμπιστοσύνη αυξάνεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με την άρση των περιορισμών και την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού, η αξιολόγηση του ΟΟΣΑ έχει και μια έντονη προειδοποιητική νότα.
Ο ΟΟΣΑ επαινεί τις κυβερνήσεις για την εξαιρετικά γρήγορη και αποτελεσματική πολιτική υποστήριξη που τροφοδοτεί τώρα μια ανάκαμψη στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις καταναλωτικές δαπάνες. Και σύμφωνα με την έκθεση αυτό θα περιορίσει σημαντικά τις πληγές που αφήνει πίσω η κρίση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το πρόβλημα σε αυτή την άνιση ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο…
Η αργή πορεία εμβολιασμού σε πολλές αναδυόμενες χώρες, αλλά και η αδυναμία λήψης δραστικών μέτρων στήριξης της οικονομίας τους, θα μπορούσαν να βυθίσουν τα κράτη αυτά περαιτέρω στη φτώχια, με ακόμα περισσότερες εταιρείες να βάζουν λουκέτο.
«Η ανάκαμψη είναι αρκετά σταθερή, αρκετά ισχυρή, αλλά εξαρτάται καθοριστικά από το αν μπορούμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό του εμβολιασμού: είναι εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός», είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria στην τηλεόραση Bloomberg.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο « εχθρός μεταλλάσσεται, ο εχθρός έχει παραλλαγές, αλλάζει το σχήμα και το DNA του και επομένως δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε να τον νικήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα».
Κίνδυνος πληθωρισμού
Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται επίσης και σε μία ακόμα απειλή, αυτή του πληθωρισμού. Επισημαίνει το υψηλό λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται η πληθωριστική ανησυχία, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις σε μικροτσιπ κι άλλες πρώτες ύλες.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προσωρινά, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, με ανοδικούς κινδύνους», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. «Ένας συνδυασμός πιθανών αρνητικών παρενεργειών θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί».
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι χρηματοπιστωτικές αγορές να μην καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαταραχή.
«Δεν είναι η ώρα να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, αν και πρέπει πάντα να το διατηρούμε στο μυαλό μας», δήλωσε ο Gurria.
Ο κίνδυνος του εφησυχασμού
Αναφερόμενος επίσης στις κυβερνήσεις, ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν έναν συνδυασμό ευέλικτης δημοσιονομικής στήριξης που στοχεύει ιδιαίτερα σε μικρές επιχειρήσεις και σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με αξιόπιστα σχέδια για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα. Ανέφερε επίσης ότι τα δημόσια χρήματα πρέπει να δαπανηθούν γρήγορα για επενδύσεις για μια ψηφιακή οικονομία και χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
«Καθώς οι χώρες αποκτούν ολοένα και καλύτερες προοπτικές, θα ήταν επικίνδυνο για τις κυβερνήσεις να πιστέψουν ότι έχουν ήδη κάνει αρκετά για να ωθήσουν την ανάπτυξη», προειδοποιεί, καλώντας τις κυβερνήσεις να μην εφησυχάζουν και να συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη.
Latest News
Σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη – Μόλις στο 1% ανάπτυξη το 2025
Οι αναλυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για την Ευρωζώνη το 2026 στο 1,2% από 1,4%
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο για τον πληθωρισμό – Οι αστερίσκοι
Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρακολουθούν την πορεία των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη
Ολοκληρώνεται ο «γάμος» Honda - Nissan - Σήμερα οι ανακοινώσεις
Η ενοποίηση θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο σε πωλήσεις
«Μαύρο» το 2025 για τους επιχειρηματίες στη Γερμανία
Σε χαμηλά πενταετίας υποχωρεί τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου IfO. Για «χρόνια ασθένεια της γερμανικής οικονομίας» μιλούν οι ειδικοί
Η συρρίκνωση του αμερικανικού ονείρου - Οι Αμερικανοί δίνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα [γραφήματα]
Το αμερικανικό όνειρο φαίνεται να φθίνει με το πέρασμα των ετών και οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξοι
Η «κρυφή« κρίση που κοστίζει έως και 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
Περίπου 12 δισ. εργάσιμες ημέρες χάνονται από την κακή ψυχική υγεία κάθε χρόνο, κοστίζοντας στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισ. δολάρια
Lactalis: O «γίγαντας» των γαλακτοκομικών παραμένει στην κορυφή
Ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ και οι «περιπέτειες» της Lactalis, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων του κόσμου
Πωλητήριο και σε... κάστρα στην Ευρώπη - Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
Από μια έπαυλη βαρονικού στιλ στα Highlands της Σκωτίας με τη δική της λίμνη για ψάρεμα πέστροφας σε μια Πολυτελέστατη έπαυλη στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας
Ο ανταγωνισμός αγριεύει στο φαστ φουντ - Τοεξωφρενικό μάρκετινγκ της Pizza Hut
Η προωθητική καμπάνια της Pizza Hut περιελάμβανε δωρεάν συμμετοχές σε παιχνίδια καζίνο χωρίς να γνωρίζει εάν κάποιος πελάτης ήταν εθισμένοι στον τζόγο
Τα KFC κάνουν πειράματα με... σάλτσες - Το νέο concept για το φρένο στην πτώση
Η σάλτσα και τα dips πρωταγωνιστούν στο «Saucy», ένα πρωτότυπο κατάστημα που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις ΗΠΑ από την KFC