Υψηλότερα αναθεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των αγορών στην κανονικότητα. Στους θετικούς παράγοντες είναι και τα πακέτα στήριξης και δη, το αμερικανικό, που θα «ρίξει» τρισ. δολάρια στην κυριότερη οικονομία του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθούν στο 5,8% φέτος (από 5,6% που προέβλεπε το Μάρτιο) και στο 4,4% το 2022 (από 4% που εκτιμούσε το Μάρτιο), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πίσω στα επίπεδα ανάπτυξης που ήταν προ πανδημίας. Αν και είναι σαφές ότι δίχως την αρνητική παρένθεση της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία θα «έτρεχε» σήμερα σε πολύ καλύτερους ρυθμούς.
Για τη χώρα μας ο διεθνής οργανισμός προβλέπει σημαντική ανάκαμψη, χάρη και στη διαφαινόμενη ανάρρωση του τουρισμού, προχωρώντας σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στο 3,8% για φέτος και στο 5% το 2022. Γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Πάντως, ο διεθνής οργανισμός συμμερίζεται την ανησυχία πολλών αναλυτών, πως ο ρυθμός ανάκαμψης μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου δεν είναι ισορροπημένος, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ρυθμού των εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο. Και βέβαια αστάθμητος παράγοντας κινδύνου παραμένουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
«Είμαστε ανακουφισμένοι που βλέπουμε τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά με κάποια ενόχληση διότι βλέπουμε ότι γίνεται με άνισο τρόπο» σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, Λοράνς Μπουν. Για το λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ κάνει έκκληση στον ανεπτυγμένο κόσμο να στηρίξει τα ανθρωπιστικά εμβολιαστικά προγράμματα, που μεταφέρουν πολύτιμα εμβόλια προς τις τρίτες χώρες.
Με δεδομένα τα σημεία κινδύνου ο διεθνής οργανισμός καλεί τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς να ανεχθούν τυχόν πληθωριστικές πιέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και η ανησυχία των αγορών είναι δικαιολογημένη, πυροδοτώντας αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αντιστοίχως και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον έως ότου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιαστεί και οι επιμέρους κλάδοι της οικονομίας είναι καλύτερα προστατευμένοι.
Καλπάζουν οι ΗΠΑ
Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία μεταξύ των κυριότερων οικονομικών δυνάμεων είναι εύλογο πως τα μεγάλα πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έχουν δώσει σημαντική ώθηση στις ΗΠΑ που αφήνει οριστικά πίσω της τις συνέπειες της πανδημίας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται στο 6,9% φέτος (αντί της προηγούμενης εκτίμησης για 6,5%). Αν και η βελτίωση αυτή θα φέρει ταχύτερη κάμψη από την επόμενη χρονιά με τα αναθεωρημένα στοιχεία να τοποθετούν την αμερικανική ανάπτυξη, το 2022, στο 3,6%, αντί της προηγούμενης εκτίμησης του 4%.
Το πακέτο Μπάιντεν εκτιμάται δε, ότι πρόσθεσε περίπου 1% ανάπτυξης και στην παγκόσμια οικονομία.
H ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοίχως αν και παρουσιάζει αισθητή βελτίωση με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που βρισκόταν προ της πανδημίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κινηθούν στο 4,2% φέτος και στο 4,4% το 2022, ενώ η αγορά εργασίας αναμένεται να «πιάσει» τα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στην επόμενη χρονιά. Αυτό βέβαια θα φέρει μετριοπαθή αύξηση των τιμών, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Latest News
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Η Apple παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο - Πρώτο ευρωπαϊκό brand η Telekom
Η Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η COSMOTE, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500» - Στην πρώτη θέση παραμένει η Apple
Η JPMorgan στήνει «war room» - Στο μικροσκόπιο η δεύτερη θητεία Τραμπ
«Συναγερμός» στην JPMorgan Chase για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλτ Τραμπ - Πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις
«Έτοιμος να απαντήσει» ο Καναδάς στους δασμούς Τραμπ εάν επιβληθούν από 1η Φλεβάρη
Ο Καναδάς οργανώνει την απάντησή του και ο Τριντό δημιούργησε ένα νέο συμβούλιο σχέσεων Καναδά -ΗΠΑ, από 18 εξέχοντες Καναδούς