Υψηλότερα αναθεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των αγορών στην κανονικότητα. Στους θετικούς παράγοντες είναι και τα πακέτα στήριξης και δη, το αμερικανικό, που θα «ρίξει» τρισ. δολάρια στην κυριότερη οικονομία του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθούν στο 5,8% φέτος (από 5,6% που προέβλεπε το Μάρτιο) και στο 4,4% το 2022 (από 4% που εκτιμούσε το Μάρτιο), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πίσω στα επίπεδα ανάπτυξης που ήταν προ πανδημίας. Αν και είναι σαφές ότι δίχως την αρνητική παρένθεση της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία θα «έτρεχε» σήμερα σε πολύ καλύτερους ρυθμούς.
Για τη χώρα μας ο διεθνής οργανισμός προβλέπει σημαντική ανάκαμψη, χάρη και στη διαφαινόμενη ανάρρωση του τουρισμού, προχωρώντας σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στο 3,8% για φέτος και στο 5% το 2022. Γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Πάντως, ο διεθνής οργανισμός συμμερίζεται την ανησυχία πολλών αναλυτών, πως ο ρυθμός ανάκαμψης μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου δεν είναι ισορροπημένος, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ρυθμού των εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο. Και βέβαια αστάθμητος παράγοντας κινδύνου παραμένουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
«Είμαστε ανακουφισμένοι που βλέπουμε τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά με κάποια ενόχληση διότι βλέπουμε ότι γίνεται με άνισο τρόπο» σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, Λοράνς Μπουν. Για το λόγο αυτό ο ΟΟΣΑ κάνει έκκληση στον ανεπτυγμένο κόσμο να στηρίξει τα ανθρωπιστικά εμβολιαστικά προγράμματα, που μεταφέρουν πολύτιμα εμβόλια προς τις τρίτες χώρες.
Με δεδομένα τα σημεία κινδύνου ο διεθνής οργανισμός καλεί τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς να ανεχθούν τυχόν πληθωριστικές πιέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και η ανησυχία των αγορών είναι δικαιολογημένη, πυροδοτώντας αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αντιστοίχως και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον έως ότου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εμβολιαστεί και οι επιμέρους κλάδοι της οικονομίας είναι καλύτερα προστατευμένοι.
Καλπάζουν οι ΗΠΑ
Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία μεταξύ των κυριότερων οικονομικών δυνάμεων είναι εύλογο πως τα μεγάλα πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έχουν δώσει σημαντική ώθηση στις ΗΠΑ που αφήνει οριστικά πίσω της τις συνέπειες της πανδημίας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται στο 6,9% φέτος (αντί της προηγούμενης εκτίμησης για 6,5%). Αν και η βελτίωση αυτή θα φέρει ταχύτερη κάμψη από την επόμενη χρονιά με τα αναθεωρημένα στοιχεία να τοποθετούν την αμερικανική ανάπτυξη, το 2022, στο 3,6%, αντί της προηγούμενης εκτίμησης του 4%.
Το πακέτο Μπάιντεν εκτιμάται δε, ότι πρόσθεσε περίπου 1% ανάπτυξης και στην παγκόσμια οικονομία.
H ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοίχως αν και παρουσιάζει αισθητή βελτίωση με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που βρισκόταν προ της πανδημίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κινηθούν στο 4,2% φέτος και στο 4,4% το 2022, ενώ η αγορά εργασίας αναμένεται να «πιάσει» τα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στην επόμενη χρονιά. Αυτό βέβαια θα φέρει μετριοπαθή αύξηση των τιμών, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%