«Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων και συμμάχων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», έχει δηλώσει επανειλημμένως η Ανγκελα Μέρκελ, αναφορικά με το δίκτυο παρακολούθησης σε βάρος πολιτικών και επιχειρήσεων που είχαν στήσει οι Αμερικανοί στην Ευρώπη. Επρόκειτο για ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο επισήμως ήρθε στην επιφάνεια το 2013, μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν – του στελέχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που τις εξέθεσε ανεπανόρθωτα με τις αποκαλύψεις του και τώρα ζει στη Ρωσία μετά το άσυλο που του έχει παρασχεθεί.
Η αλήθεια δε είναι πως εάν αυτό συνέβαινε την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, θα αποτελούσε πρακτικά… αιτία πολέμου για τους Ευρωπαίους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ουδόλως συμπαθούσαν τον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αποκαλύψεις, όμως, έγιναν επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που συνέβαλε ώστε να μην λάβουν την έκταση που θα ανέμενε κανείς – και που θα έπρεπε.
Η καγκελάριος αισθάνθηκε προδομένη
Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε παραπονεθεί και προσωπικά στον Ομπάμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αισθάνθηκε ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη που του είχαν δείξει τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ. Κι αυτό διότι η δράση του Αμερικανού «Μεγάλου Αδελφού» φαίνεται πως κορυφώθηκε στη διάρκεια της δικής του προεδρίας.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται, αναμφίβολα, από τις νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν στο επίκεντρό τους μια στενή σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και μέλος του ΝΑΤΟ – τη Δανία – και στόχο πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, την περίοδο 2012-’14. Ανάμεσά τους ήταν η ίδια η Μέρκελ και οι τότε υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Πέερ Στάινμπρουκ αντιστοίχως, ενώ κάτι ανάλογο συνέβαινε και με κορυφαίους αξιωματούχους της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η αμερικανική NSA αξιοποίησε την πολύ στενή της σχέση με τις δανέζικες υπηρεσίες πληροφοριών και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η Δανία αποτελεί κόμβο πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων που διασφαλίζουν πρόσβαση στο Internet. Έτσι, κατάφερε να αποκωδικοποιεί συστηματικά τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα και άλλου είδους επικοινωνίες ανάμεσα σε όσους είχε στοχοποιήσει.
Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πρόκειται για αποκαλύψεις που έγιναν ταυτόχρονα και μετά από χρόνια έρευνας από το κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ: Τη γαλλική εφημερίδα le Monde, τη γερμανική Suddeutsche Zeitung, τα επίσης γερμανικά Μέσα NDR και WDR, καθώς και τα κρατικά δίκτυα της Σουηδίας (SVT) και της Νορβηγίας (NRK).
Τα παραπάνω ευρήματα δε αποτελούν τμήμα εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη στη Δανία το 2015 – το αποκαλούμενο «πόρισμα Dunhammer» – μετά την έκταση που είχαν πάρει οι αποκαλύψεις για το αμερικανικό δίκτυο. Δημοσιοποιήθηκαν, όμως, μόλις τώρα και αφού τον περασμένο Αύγουστο είχε προηγηθεί η αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας, ο οποίος κατηγορήθηκε για σοβαρά λάθη και παραλείψεις από μια ανεξάρτητη επιτροπή που εποπτεύει την έρευνα του 2015.
Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με τις πολιτικές σκοπιμότητες που ενδέχεται να εξυπηρετούνται. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι στα μέσα Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την επίμαχη περίοδο) αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη ως πρόεδρος.
Και τώρα, αγαπητέ Τζο;
Για τους Ευρωπαίους, λοιπόν, είναι χρήσιμο να έχουν στα χέρια τους όσο περισσότερα «όπλα» μπορούν, ώστε να είναι πιεστικοί στις διαπραγματεύσεις και τις απαιτήσεις τους. Πολύ περισσότερο καθώς καλούνται σχετικά σύντομα να λάβουν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για το στρατηγικό πλαίσιο των σχέσεών τους με τις ΗΠΑ οι οποίες, παρά την παρουσία του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν δέκα χρόνια.
«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (…) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (…) οι υποκλοπές, η κατασκοπεία πολιτικών αξιωματούχων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γάλλους υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν και κυρώσεις…
Latest News
Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Νετανιάχου: «Βλέπει» πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς
Ο Νετανιάχου μιλά για πρόοδο στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς
Μαγδεμβούργο: Παραλείψεις, κενά και συνέπειες της επίθεσης
Tρεις μέρες μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την αντίδραση των αρχών και την ασφάλεια στη Γερμανία. Πολιτικές διαστάσεις ενόψει εκλογών
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης – Οι υπουργοί του Μπαϊρού
Ολοι οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης της Γαλλίας – Ποιοι παρέμειναν, τα νέα πρόσωπα
Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη
Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας
«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» - Η απάντηση στην πρόταση «βόμβα» του Τραμπ
Μετά τη Διώρυγα του Παναμά, της οποίας αξίωσε την επιστροφή στις ΗΠΑ, ο Τραμπ επανέλαβε την πρόταση για την απόκτηση της Γροιλανδίας
Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 στο επίκεντρο του υπουργικού
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει έχοντας στην ατζέντα 7 θέματα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες για το 2025
Επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές και χιόνια
Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα και αύριο
Η Τουρκία ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ