«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να δώσουμε στις χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια. Είναι καθήκον μας ως ανθρωπότητα, είναι καθήκον μας ως Ευρωπαίοι, είναι καθήκον μας ως Έλληνες να βρούμε τρόπο τα εμβόλια αυτά να φτάσουν και στους ανθρώπους που μόνοι τους δεν μπορούν να τα προμηθευτούν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για το καθεστώς της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι χωρίς πατέντες δεν υπάρχουν πρωτότυπα καινοτόμα φάρμακα: «Οι χώρες που δεν έχουν ανεπτυγμένο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παράγουν μηδέν φάρμακα καινοτόμα διότι δεν είναι το δίπλωμα της ευρεσιτεχνίας που εμποδίζει αλλά αυτό που επιτρέπει το να ξοδευτούν δισεκατομμύρια για την έρευνα και άρα να υπάρξουν εταιρίες και χρηματοδότες που έχουν συμφέρον να το κάνουν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η ύπαρξη αυτών καθ΄ αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύεται και από τον διεθνή κανονισμό εμπορίου και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την ελληνική νομοθεσία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υπάρξεως καινοτόμων φαρμάκων».
Τόνισε ωστόσο, ότι θα πρέπει υπάρχουν εξαιρέσεις, σε «έκτακτες περιπτώσεις»: .Και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ο κανονισμός εμπορίου και η ελληνική νομοθεσία επιτρέπουν την εξαίρεση υπό ιδιαίτερες συνθήκες από αυτόν τον κανόνα που προανέφερα, ακριβώς για την προστασία της δημόσιας υγείας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
«Καταρχάς, πριν απαντήσω στην ερώτηση θα ήθελα να καλωσορίσω τον κύριο Κουρουμπλή στην αίθουσα. Είναι η πρώτη φορά από την επιστροφή σας στην αίθουσα, κύριε Υπουργέ, που συναντιέμαι μαζί σας κοινοβουλευτικά και ήθελα να εκφράσω και εγώ τις ευχές μου για ένα καλό υπόλοιπο θητείας.
Και αφού περάσαμε στα καλά λόγια να πω και ένα δεύτερο καλό λόγο, μπορεί όμως να μην σας αρέσει τόσο πολύ όσο ο πρώτος. Ομολογώ, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι εξαιρετική τιμή για εμένα που ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην πρώτη ερώτηση που έχω την τιμή να μου κάνει στη Βουλή των Ελλήνων τόσο δριμεία υπεράσπιση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έστω και για μια συγκεκριμένη πρότασή του. Είναι και αυτό ένα δείγμα των καιρών, μια πρόοδος για τον πολιτικό μας πολιτισμό ότι μπορεί το κόμμα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να εκφράζει τόσο έντονα φιλοαμερικανικά αισθήματα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.
Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ. Για εμένα που ήμουν πάντα ένας θερμός φιλοαμερικανός, το ανήκομεν εις την Δύση είναι μια ιστορική δικαίωση των ιδεών μου και της παρατάξεως που έχω την τιμή να εκπροσωπώ.
Πάμε τώρα στο προκείμενο. Όπως ξέρετε, κύριε Υπουργέ, και από θητείας άλλωστε στο Υπουργείο Υγείας, η ύπαρξη των πατεντών ευρεσιτεχνίας είναι εξαιρετικά κομβικό σημείο για την παραγωγή πρωτοτύπων καινοτόμων φαρμάκων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Χωρίς πατέντες δεν υπάρχουν πρωτότυπα καινοτόμα φάρμακα. Οι χώρες που δεν έχουν ανεπτυγμένο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παράγουν μηδέν φάρμακα καινοτόμα διότι δεν είναι το δίπλωμα της ευρεσιτεχνίας που εμποδίζει αλλά αυτό που επιτρέπει το να ξοδευτούν δισεκατομμύρια για την έρευνα και άρα να υπάρξουν εταιρίες και χρηματοδότες που έχουν συμφέρον να το κάνουν.
Κατά συνέπεια η ύπαρξη αυτών καθ΄ αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύεται και από τον διεθνή κανονισμό εμπορίου και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την ελληνική νομοθεσία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υπάρξεως καινοτόμων φαρμάκων. Χωρίς προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα πέθαιναν δισεκατομμύρια άνθρωποι γιατί δεν θα είχαν καινοτόμες θεραπείες.
Τελεία. Υπάρχει εξαίρεση από αυτό που μόλις είπα; Ναι είναι η απάντηση. Σε έκτακτες περιπτώσεις. Και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ο κανονισμός εμπορίου και η ελληνική νομοθεσία επιτρέπουν την εξαίρεση υπό ιδιαίτερες συνθήκες από αυτόν τον κανόνα που προανέφερα, ακριβώς για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Είναι αυτή μια άποψη που η παρούσα ελληνική κυβέρνηση και την υπερασπίζεται και την έχει προβάλλει και πριν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κύριο Μπάιντεν; Ασφαλώς.
Στις 4 Απριλίου του 2020, δηλαδή έναν χρόνο και πριν από την πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός της χώρας, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε έγκριτη γερμανική εφημερίδα υποστήριξε την πρόταση του καθηγητού Δημόσιας Υγείας του LSE, κυρίου Ηλία Μόσιαλου, για ποιο πράγμα;
Για να αγοράσουν σε λογικές τιμές οι ευρωπαϊκές Αρχές το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και τα rapid test και να τα διαθέσουν δωρεάν σε εκείνες τις χώρες που δεν θα είχαν την δυνατότητα να αγοράζουν τα εμβόλια και τα τεστ, ώστε να οργανωθεί μια παγκόσμια παραγωγή, τέτοια που θα κάλυπτε την παγκόσμια ζήτηση. 4 Απριλίου του 2020. Τα υπόλοιπα στην δευτερολογία μου».
Δευτερολογία:
«Κύριε συνάδελφε, δεν χρειάζεται να διαφωνούμε και εκεί που συμφωνούμε. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού υποστήριξε στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών την πρόταση για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων υπό συγκεκριμένους όρους με σκοπό να μπορέσουν να διατεθούν τέτοιου είδους εμβόλια στις χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν τη δύναμη να τα αποκτήσουν. Άρα είναι γνωστό το τι έχουμε ήδη κάνει ως κυβέρνηση.
Οφείλω να σας πω όμως ότι στην κουβέντα την οποία κάνατε εσείς που καταλαβαίνετε και οι δύο συνάδελφοι που είναι δίπλα σας, που είναι και γιατροί, σίγουρα αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα σήμερα με τα εμβόλια δεν είναι οι πατέντες.
Πρώτον και κυριότερον, πρέπει να σας πω ότι πριν από περίπου τέσσερις μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε από τα κράτη – μέλη να ενημερώσουμε ποιες εγχώριες βιομηχανίες του κάθε κράτους – μέλους θα μπορούσαν εάν τους παρείχε την πατέντα να ξεκινήσουν την παραγωγή των συγκεκριμένων εμβολίων.
Εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης έλαβα επίσημα το αίτημα από τον Επίτροπο, κύριο Μπρετόν, το μετέφερα σε όλη την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δύο εταιρείες, δεν θα πω το όνομα τους για να μην φανεί ότι κάνω διαφήμιση, δύο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και είπαν ότι εάν είχαν επαρκή χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να παράξουν εμβόλια. Δεν αναφέρομαι στο εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, δηλαδή στα mRNA, αλλά μόνο στο εμβόλιο τύπου Astrazeneca και Johnson&Johnson, δηλαδή τα παραδοσιακού τύπου εμβόλια.
Και αυτές οι δυο εταιρίες ενημέρωσαν επισήμως και εγγράφως ότι εάν λάβουν χρηματοδότηση και επαρκές σχέδιο θα μπορέσουν να αρχίσουν να παράγουν τα εμβόλια αυτά σε τρία χρόνια. Άρα, δεν μιλάμε για πατέντες.
Και επαναλαμβάνω, μιλάμε μόνο για το κλασικού τύπου εμβόλιο. Γιατί το εμβόλιο mRNA που παράγει η Moderna και η Pfizer είναι μια τεχνολογία που είναι παντελώς άγνωστη, όχι η πατέντα η ίδια η τεχνολογία, στις επιχειρήσεις της υπόλοιπης βιομηχανικής Ευρώπης και της Ελλάδος. Άρα και να τους έδινες την πατέντα θα είχαν παρά πολλά χρόνια μπροστά τους σε προσπάθεια και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για να μπορέσουν να αρχίσουν να κάνουν αυτή την παραγωγή. Άρα, δεν είναι η πατέντα το πρόβλημα με τα εμβόλια.
Στο επιχείρημά σας ότι πήραν κρατική χρηματοδότηση αυτές οι εταιρίες και άρα θα έπρεπε να τα δίνουν σε χαμηλότερη τιμή η μεν Moderna έχει πάρει πράγματι πολύ γενναία χρηματοδότηση από το αμερικανικό κράτος και από ότι διαβάζω στις εφημερίδες, δεν το έχω χειριστεί το θέμα ο ίδιος, έχει δώσει σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή στην αμερικανική Κυβέρνηση το εμβόλιο αυτό. Το δε εμβόλιο της Pfizer/Biontech έχει και αυτό λάβει μια μικρότερη χρηματοδότηση από τη γερμανική Κυβέρνηση, η Biontech δηλαδή όχι η Pfizer, και πάλι όμως αν δεν το γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αγοράσει το εμβόλιο αυτό στη χαμηλότερη τιμή από όλα τα άλλα κράτη.
Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι το Ισραήλ το έχει αγοράσει περίπου 4 φορές ακριβότερα από την Ευρώπη, η Βρετανία περίπου 80% ακριβότερα από την Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες 100% ακριβότερα από την Ευρώπη και η Ευρώπη όπως καταλάβατε πολύ χαμηλότερα και από το Ισραήλ και από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Άρα, η ερώτηση έπρεπε να απευθυνθεί στην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι σε εμένα. Εκείνοι πληρώνουν. Ξέρουμε όμως ότι έχουμε πάρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή τα εμβόλια.
Και μάλιστα αν διαβάσετε σχετικά αφιερώματα στον τύπο ένα από τα στοιχεία της κριτικής που έχει ασκηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – για το λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε στο σύνολό της πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες- είναι ότι οι εταιρίες έβαλαν σε προτεραιότητα τις χώρες που πλήρωναν ακριβότερα και σε τελευταία θέση τις χώρες που πλήρωναν φτηνότερα, όπως ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα και πάλι δεν ήταν ζήτημα τιμής.
Συγκεφαλαιώνω. Ναι, πρέπει να βρεθεί τρόπος να δώσουμε στις χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια. Είναι καθήκον μας ως ανθρωπότητα, είναι καθήκον μας ως Ευρωπαίοι, είναι καθήκον μας ως Έλληνες να βρούμε τρόπο τα εμβόλια αυτά να φτάσουν και στους ανθρώπους που μόνοι τους δεν μπορούν να τα προμηθευτούν.
Σε αυτό είμαι απολύτως μαζί σας. Το αν ο τρόπος αυτός όμως είναι μόνο στην κατάργηση της πατέντας εκεί θα σας πω ότι αυτό είναι το εύκολο επιχείρημα. Δεν είναι η πατέντα το μεγάλο πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ».
Latest News
Καζακστάν: Κατάφεραν να επιβιώσουν – 27 επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες - Το σοκαριστικό βίντεο από την πτώση του
Μαθήματα αγάπης και dating apps από την κινεζική κυβέρνηση
Οι γυναίκες δέχονται τηλεφωνήματα σχετικά με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό
Καζακστάν: Επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη κοντά σε αεροδρόμιο
Οι πρώτες πληροφορίες για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Καζακστάν
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις βοριάδες - Πού θα χιονίσει
Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία
Κακοκαιρία: Επελαύνει η «Elena» – Χριστούγεννα με κρύο, βροχές και χιόνια
«Λευκά» Χριστούγεννα φέρνει η «Έλενα» - Η πρόγνωση του επόμενου τριημέρου.
Η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή εποχή - Το νέο βιβλίο του Κ.Σταμπολή
Βιβλίο του Κωστή Σταμπολή για την έξοδο απο την ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές στο νέο διεθνές περιβάλλον
Φορτηγό πλοίο της Ρωσίας βυθίστηκε στη Μεσόγειο
Το πλοίο, ελεγχόταν από την Oboronlogistika, μια εταιρεία που ανήκει στις στρατιωτικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας
Γέμισε φαναράκια ο αττικός ουρανός για τη «Νύχτα των Ευχών»
Ο δήμος της Αθήνας, διοργάνωσε και φέτος την «Νύχτα των Ευχών» στο κέντρο της πόλης
Αλέξης Τσίπρας: Να διαμορφώσουμε μαζί ένα κοινό μέλλον με ελπίδα
«Το 2025 μπορεί με τη συμμετοχή και την προσπάθεια όλων να είναι μια νέα αρχή», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
Βηθλεέμ χωρίς Χριστούγεννα και χωρίς τουρισμό
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Βηθλεέμ φέτος δεν γιορτάζει Χριστούγεννα. Με τα μάτια στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, φουντώνει ξανά το κλίμα στην παλαιστινιακή κοινωνία.