Δικαίωση για τους ακτιβιστές αλλά κυρίως τους ταλαιπωρημένους, εδώ και δεκαετίες, κατοίκους της πόλης Τάραντα στην Απούλια της Ιταλίας συνιστά η καταδικαστική απόφαση από δικαστήριο της περιοχής που αφορά την πολυετή ρύπανση σε φονικά (κυριολεκτικά) επίπεδα από τον χαλυβουργικό κολοσσό Ilva.
To δικαστήριο καταδίκασε σε πολυετή κάθειρξη τους δύο πρώην ιδιοκτήτες, των Φάμπιο και Νίκολα Ρίβα σε 22 και 20 χρόνια αντιστοίχως, ενώ σημαντικές ποινές επιβλήθηκαν σε πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, καθώς και τοπικούς παράγοντες, όπως ο πρώην περιφερειάρχης Απουλίας, Νίτσι Βεντόλα, που «έφαγε» 3,5 χρόνια.
Ο όμιλος Ilva, που κάποτε αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες όχι απλά της Ιταλίας, αλλά όλης της Ευρώπης, έχει κατηγορηθεί για την πολυετή εκπομπή στην ατμόσφαιρα ενός φονικού κοκτέιλ αερίων και μικροσωματιδίων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της γειτονικής πόλης του Τάραντα να μαστίζονται από σοβαρά προβλήματα υγείας και καρκίνους.
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από το 2012 επιδημιολογικές μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο τοξικός αέρας από το εργοστάσιο έφτανε να σκοτώνει 80 ανθρώπους ετησίως στην περιοχή. Μάλιστα το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά κάτω των 14 ετών ήταν κατά 21% υψηλότερο από τον μέσο όρο.
Νεότερη έκθεση, το 2016, από τις υγειονομικές αρχές της περιοχής έδειξε πως οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα ήταν κατά 30% ψηλότερα στις περιοχές που βρίσκονται πιο κντά στην μονάδα, ενώ οι θάνατοι από διάφορα αναπνευστικά προβλήματα ήταν κατά 50% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Ακόμη πιο υψηλά ήταν τα ποσοστά καρκίνων μεταξύ των εργαζομένων.
H Ilva δημιουργήθηκε από το κράτος τη δεκαετία του ’60, στο πλαίσιο των κρατικών επενδύσεων για την ενίσχυση της οικονομίας του φτωχού ιταλικού νότου. Το 1995 ιδιωτικοποιήθηκε ως Riva Group και το 2018 εξαγοράστηκε από τον παγκόσμιο χαλυβουργικό κολοσσό της Arcelor Mittal. Όμως, το deal βρίσκεται και πάλι υπό εξέταση με το κράτος να προσανατολίζεται να ανακτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό.
Πάντως, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια, οι εθνικές κυβερνήσεις επί χρόνια επέτρεπαν τη συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας και παρείχαν σχετική πολιτική προστασία στην εκάστοτε διοίκηση της.
Η εν λόγω δίκη ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν, ήτοι δηλαδή πριν την πώληση στην Arcelor Mittal, οπότε στρεφόταν κατά των αδελφών Ρίβα, της διοίκησης του εργοστασίου και τοπικών παραγόντων που «έκλειναν» τα μάτια στη ρύπανση.
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι το θέμα έχει φτάσει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο να έχει καταδικάσει το ιταλικό κράτος για την μη προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Τάραντα.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων