Η βιομηχανία της μόδας φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει με άλλη οπτική το οικολογικό ζήτημα που προκύπτει με μια από τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες για την παραγωγή ενδυμάτων, τον πολυεστέρα.

Είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ίνα ρούχων στον κόσμο, αλλά ως συνθετικό υλικό κατασκευασμένο από πλαστικό, ο πολυεστέρας χρειάζεται πολλή ενέργεια για να παραχθεί και είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος για το νερό και τον αέρα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής.

Η βιομηχανία μόδας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει απλή λύση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ρούχων στον κόσμο. «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής (α) πρώτη ύλη που είναι τόσο φθηνή και τόσο ευέλικτη όσο ο πολυεστέρας σήμερα», δήλωσε ο Ρότζερ Λι, ο οποίος διευθύνει την TAL Apparel με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα

Εκτός από το ότι είναι φθηνό, ο πολυεστέρας δεν τσαλακώνεται και μπορεί να πλυθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, η διαδικασία πλύσης πολυεστερικών υφασμάτων απελευθερώνει επίσης μικροσκοπικές ίνες γνωστές ως μικροπλαστικά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή. Ενώ ο πολυεστέρας διαρκεί χρόνια, ακριβώς αυτό αποτελεί δίκοπο μαχαίρι – τα ρούχα μπορούν να φορεθούν πολλές φορές, αλλά πιθανότατα θα καταλήξουν σε χώρο υγειονομικής ταφής και δεν θα βιοαποικοδομηθούν.

«Σήμερα, σπάνια χρησιμοποιούμε παρθένο πολυεστέρα», δήλωσε ο Λι στο «Managing Asia: Sustainable Future» του CNBC. «Τι εννοώ με αυτό; Πολύ συχνά, η ίνα πολυακετάλης που χρησιμοποιούμε είναι στην πραγματικότητα από ανακυκλωμένα μπουκάλια».

Ανακυκλωμένες ίνες

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Λι είπε ότι υπήρξε τεράστια επιτάχυνση στη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών στη μόδα. «Ο λόγος είναι επειδή το κόστος χρήσης, το οποίο έχει μειωθεί στην ίδια τιμή με τη χρήση παρθένου πολυεστέρα. Και αυτό είναι το κλειδί – αν η τιμή είναι η ίδια, τότε … και εξοικονομούμε πόρους για το περιβάλλον και το ίδιο πετυχαίνουμε με το εμπορικό κόστος».

Η TAL Apparel κατασκευάζει ρούχα για μάρκες όπως Burberry, J Crew και Patagonia και ιδρύθηκε από την οικογένεια Λι που ξεκίνησε στη βιομηχανία μόδας με ένα κατάστημα βαμβακερών υφασμάτων.

Προς το παρόν, μόνο περίπου το 14% του πολυεστέρα παράγεται από ανακυκλωμένες ίνες, σύμφωνα με τα σωματικά πρότυπα Textile Exchange.

Πόσο κοντά σε μια σημαντική ανακάλυψη είναι ο κλάδος όσον αφορά την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ενδυμάτων;

«Αν μιλάς για καθαρό πολυεστέρα, ναι, είμαστε κοντά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλά υλικά είναι μικτά υλικά, είναι ένα μείγμα πολυεστέρα με κάτι άλλο. Και ο διαχωρισμός ήταν ένα ζήτημα», εξήγησε ο Λι.

Η TAL ασχολείται με το Ινστιτούτο Έρευνας Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυμάτων του Χονγκ Κονγκ, το οποίο ερευνά νέους τρόπους για να καταστήσει τη βιομηχανία μόδας πιο βιώσιμη. Τον Νοέμβριο, το ινστιτούτο ξεκίνησε μια «πράσινη μηχανή», που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα H&M, το οποίο μπορεί να διαχωρίσει τα μικτά υλικά. Η νέα μηχανή λειτουργεί αποσυνθέτοντας το βαμβακερό μέρος του υλικού και εξάγοντας τον πολυεστέρα, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενδυμάτων.

Αποτρέποντας το πέταμα ρούχων σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα ρούχα, θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση μιας περίσσειας ενδυμάτων πολυεστέρα – και αυτό θα ήταν μια μεγάλη συμβολή της βιομηχανίας μόδας σττον τόχο της μείωσης της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Πηγή CNBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green