Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» η Deutsche Bank, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της, μετά από μία ύφεση 3,2% το 2020, ο κόσμος θα σημειώσει συνδυασμένη αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% το 2021.
Η Κίνα η οποία ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη 2,3% την χρονιά την πανδημίας (2020), θα σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, στο 9,5% το 2021.
Η ανάκαμψη (μετά από μία ύφεση 3,5% πέρυσι) αναμένεται να είναι ισχυρή εφέτος και στις ΗΠΑ φθάνοντας στο 7%, έναντι 4,6% στην ευρωζώνη, 2,3% στην Ιαπωνία και 6,7% στη Βρετανία.
Από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 4% το 2021 (από -4,9% το 2020), έναντι 6,2% (από -8,2%) της Γαλλίας, 4,9% (από -8,9%) της Ιταλίας και 6,3% (από -10,8%) της Ισπανίας.
Για την Ελλάδα δεν άλλαξε τις προβλέψεις της, αφού αναμένει ρυθμό αύξησης του 6,1% το 2022 ύστερα από μία ισχνή ανάπτυξη στην περιοχή του 2% εφέτος, η οποία ωστόσο υπολείπεται πλέον της εκτίμησης των οικονομολόγων άλλων διεθνών τραπεζών και ξένων οίκων που κάνουν λόγω για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή του 3,5%-5% εφέτος για την ελληνική οικονομία, καθώς οι προσδοκίες σχετικά με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομίων από την πανδημία έχουν βελτιωθεί.
Η γερμανική τράπεζα «βλέπει» δύο κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα: ο πρώτος έχει να κάνει με την πανδημία σε περίπτωση που μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να ελεγχθεί ή υπάρξουν προβλήματα με τη διάθεση των εμβολίων, ενώ ο δεύτερος με την περίπτωση που η άνοδος του πληθωρισμού ξεφύγει αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε απότομη νομισματική σύσφιγξη.
Εκτιμά δε, πως η ΕΚΤ θα είναι προσεκτική όσον αφορά τη μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής, με μια ομαλή έξοδο από το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) να αναμένεται για το 2022, ενώ προβλέπει πως η Fed θα ανακοινώσει μείωση των αγορών ομολόγων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η Deutsche Bank προβλέπει επίσης, πως στο τέλος του 2021, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα κυμανθούν στο 2,25% (έναντι στην περιοχή του μηδέν στην ευρωζώνη), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα φθάσει επίσης στο τέλος του έτους στο 1,30, το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 70 δολάρια/βαρέλι, με τον χρυσό να υποχωρεί στα 1.500-1.700 δολάρια/ουγκιά. Κάποια στιγμή επίσης ως το τέλος του έτους αναμένεται και μια διόρθωση 6%-10% του δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ.
Latest News
Έσοδα 2,5 δισ. για το δημόσιο από τη φοροδιαφυγή - Οι προβλέψεις για το 2025
Οι προβλέψεις από το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής για ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα, πληθωρισμό και επενδύσεις
Έπεσε στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Υπηρεσίες και τρόφιμα συνεχίζουν ανοδικά στην Ευρωζώνη
Συνολικά στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός ήταν 2,2% τον Νοέμβριο του 2024, από 2,0% τον Οκτώβριο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,4%
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία