Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» η Deutsche Bank, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της, μετά από μία ύφεση 3,2% το 2020, ο κόσμος θα σημειώσει συνδυασμένη αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% το 2021.

Η Κίνα η οποία ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη 2,3% την χρονιά την πανδημίας (2020), θα σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, στο 9,5% το 2021.

Η ανάκαμψη (μετά από μία ύφεση 3,5% πέρυσι) αναμένεται να είναι ισχυρή εφέτος και στις ΗΠΑ φθάνοντας στο 7%, έναντι 4,6% στην ευρωζώνη, 2,3% στην Ιαπωνία και 6,7% στη Βρετανία.

Από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 4% το 2021 (από -4,9% το 2020), έναντι 6,2% (από -8,2%) της Γαλλίας, 4,9% (από -8,9%) της Ιταλίας και 6,3% (από -10,8%) της Ισπανίας.

Για την Ελλάδα δεν άλλαξε τις προβλέψεις της, αφού αναμένει ρυθμό αύξησης του 6,1% το 2022 ύστερα από μία ισχνή ανάπτυξη στην περιοχή του 2% εφέτος, η οποία ωστόσο υπολείπεται πλέον της εκτίμησης των οικονομολόγων άλλων διεθνών τραπεζών και ξένων οίκων που κάνουν λόγω για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή του 3,5%-5% εφέτος για την ελληνική οικονομία, καθώς οι προσδοκίες σχετικά με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομίων από την πανδημία έχουν βελτιωθεί.

Η γερμανική τράπεζα «βλέπει» δύο κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα: ο πρώτος έχει να κάνει με την πανδημία σε περίπτωση που μια νέα μετάλλαξη δεν μπορεί να ελεγχθεί ή υπάρξουν προβλήματα με τη διάθεση των εμβολίων, ενώ ο δεύτερος με την περίπτωση που η άνοδος του πληθωρισμού ξεφύγει αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε απότομη νομισματική σύσφιγξη.

Εκτιμά δε, πως η ΕΚΤ θα είναι προσεκτική όσον αφορά τη μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής, με μια ομαλή έξοδο από το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) να αναμένεται για το 2022, ενώ προβλέπει πως η Fed θα ανακοινώσει μείωση των αγορών ομολόγων τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η Deutsche Bank προβλέπει επίσης, πως στο τέλος του 2021, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα κυμανθούν στο 2,25% (έναντι στην περιοχή του μηδέν στην ευρωζώνη), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα φθάσει επίσης στο τέλος του έτους στο 1,30, το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 70 δολάρια/βαρέλι, με τον χρυσό να υποχωρεί στα 1.500-1.700 δολάρια/ουγκιά. Κάποια στιγμή επίσης ως το τέλος του έτους αναμένεται και μια διόρθωση 6%-10% του δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News