Μόλις στις 98 μονάδες βάσης έχει «πέσει» το spread μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 και την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία στηρίζεται και στις αποφάσεις του 2018, σε συνδυασμό με την μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν συντελέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο παραπάνω
Το δίχως άλλο, η επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση; PEPP της ΕΚΤ έχει βοηθήσει στο να κρατηθούν οι ελληνικές αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα
Πέραν του καλού προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους, υπάρχει και ο παράγοντας των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων (32 δισ. ευρώ περίπου), τα οποία δίνουν επιπλέον σιγουριά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις συχνές «εξόδους» της χώρας στις αγορές.
ίναι γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα ευρύ «οπλοστάσιο», το οποίο αφορά τόσο το προφίλ του ελληνικού χρέους όσο και την “έξυπνη” στρατηγική του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα, βγαίνοντας συχνά στις αγορές με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτή τη στιγμή μόνο τα 10ετή ομόλογα σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία έχουν αρνητικές αποδόσεις σε σύγκριση με πάνω από 10 χώρες που είχαν αρνητικά επιτόκια πριν μερικούς μήνες. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα σε όλες τις διάρκειες έχουν αρνητικό spread έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, που σημαίνει ότι οι αποδόσεις τους είναι χαμηλότερες. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,841%.