Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Google τοποθέτησε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας του λειτουργικού Android σε σημείο που είναι δύσκολο να βρεθούν από τους χρήστες, άρα και να απενεργοποιηθούν, μία κίνηση που έγινε ώστε η εταιρεία να διατηρήσει την ικανότητα συλλογής δεδομένων των χρηστών και στη συνέχεια να τα εκμεταλλευθεί διαφημιστικά.

Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε αφού η Google πραγματοποίησε έρευνα που έδειξε «σημαντική αύξηση» στις συσκευές που είχαν απενεργοποιημένες τις ρυθμίσεις προσδιορισμού της τοποθεσίας, όταν αυτές οι ρυθμίσεις ήταν εύκολα προσβάσιμες από τους χρήστες, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν. Η εταιρεία είδε την αλλαγή αυτή σαν «πρόβλημα» και έτσι πίεσε κατασκευαστές τηλεφώνων με λειτουργικό Android να προχωρήσουν σε σχετικές αλλαγές και να βάλουν τις ρυθμίσεις σε πιο δυσπρόσιτα σημεία.

Τα δικαστικά έγγραφα αποτελούν μέρος μιας αγωγής καταναλωτικής απάτης εναντίον της Google που κατατέθηκε πέρυσι από τον γενικό εισαγγελέα της Πολιτείας της Αριζόνα, Μαρκ Μπρνοβιτς.

«Η Google προσπάθησε να πείσει παρόχους τηλεπικοινωνιών και κατασκευαστές συσκευών να αποκρύψουν τις ρυθμίσεις τοποθεσίας – ή να τις κάνουν λιγότερο προφανείς – μέσω ενεργών παραπλανητικών περιγραφών και/ ή απόκρυψης, καταστολής ή παράλειψης των δεδομένων που ήταν διαθέσιμα στην Google σχετικά με την εμπειρία των χρηστών, προκειμένου να μετριαστούν οι ανησυχίες τους σχετικά με το απόρρητο».

Μία από τις εταιρείες που «πιέστηκαν επιτυχώς» ήταν η LG Electronics, η οποία μετακίνησε τις ρυθμίσεις στη δεύτερη σελίδα των ρυθμίσεων, σύμφωνα με την αγωγή.

Η αγωγή κατατέθηκε στον απόηχο έρευνας του 2018 από το Associated Press, κατά την οποία ελέγχθηκαν εξονυχιστικά οι πρακτικές της Google στο θέμα των ρυθμίσεων τοποθεσίας στο λειτουργικό σύστημα Android. Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε μάλιστα ότι η Google συνέχιζε να «παρακολουθεί» την τοποθεσία των χρηστών ακόμα και αν αυτοί απενεργοποιούσαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πρόκειται για το Location History, όπου ακόμα και εάν γίνει παύση στη σχετική ρύθμιση, η εταιρεία συνεχίζει να παρακολουθεί που πηγαίνουν οι χρήστες, αν και η εφαρμογή δεν καταγράφει τα σημεία και δεν τα εμφανίζει στο Timeline του Google Maps, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του AP. Πάντως, οι χρήστες μπορούν να προχωρήσουν σε απενεργοποίηση της ρύθμισης τοποθεσίας και μέσω του Web & Apps Activity.

Η Google έχει τα περισσότερα έσοδά της από τον τομέα της διαφημιστικής προώθησης, η οποία από την πλευρά της τροφοδοτείται από τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει η ίδια η εταιρεία μέσω των διαφόρων εφαρμογών της που χρησιμοποιούν οι χρήστες. Σύμφωνα με ανάρτηση του Μπρνοβιτς στο Twitter, όταν κατέθεσε την αγωγή, οι χρήστες «ξεγελάστηκαν από την ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας» επειδή η Google τους άφηνε να πιστεύουν ότι απενεργοποιούσαν τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, ενώ αυτές παρέμεναν ενεργές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο