
Yπάρχει διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκείνων που δεν έχουν προσχωρήσει. Οι πρώτες σταδιακά πλησιάζουν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν διπλάσιους από τους ανατολικούς γείτονές τους. Οι τελευταίες έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.
Το βρώμικο μυστικό είναι ότι το 3%-4% του ετήσιου ΑΕΠ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προέρχεται από επιχορηγήσεις της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν μεικτή ευλογία. Από τη μια πλευρά, στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ οφείλεται το ότι όλες οι πρωτεύουσες των νεότερων κρατών-μελών έχουν όμορφα νέα αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους. Από την άλλη πλευρά, τέτοια έργα είναι συνήθως πιο ευάλωτα στη διαφθορά – εξ ου και ο πλούτος πολλών ούγγρων επιχειρηματιών που είναι κοντά στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν αναμένεται να διατηρήσουν οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την πρόοδο.
Ολα τα νέα μέλη της ΕΕ συνέχισαν να ενισχύουν τη διακυβέρνησή τους. Η Εσθονία και η Λιθουανία είναι πλέον οι λιγότερο διεφθαρμένες πρώην κομμουνιστικές χώρες. Σύμφωνα με την Transparency International, ωστόσο, ορισμένες από τις κορυφαίες χώρες μετάβασης υφίστανται απότομη επιδείνωση της διακυβέρνησης. Η βαθμολογία της Πολωνίας κορυφώθηκε το 2015, ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία το 2018. Η βαθμολογία της Ουγγαρίας κορυφώθηκε το 2012 και έκτοτε έχει μειωθεί σταθερά, έτσι ώστε τώρα κατατάσσεται δίπλα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίες προηγουμένως θεωρούνταν οι πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ. Για την ΕΕ, αυτή η υποχώρηση από τη χρηστή διακυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει ένα υπαρξιακό ζήτημα, επειδή η δημοκρατία και το κράτος δικαίου συμβαδίζουν. Παρόλο που η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν και τα δύο παρακωλύσει ουσιώδη δημοκρατικά κριτήρια της ΕΕ, παραμένουν οι δικαιούχοι μαζικής κοινοτικής χρηματοδότησης. Και ενώ η ΕΕ επέβαλε ειδικούς όρους στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αυτά τα μέτρα δεν προχώρησαν αρκετά.
Σύμφωνα με το Freedom House, η δημοκρατία μειώνεται σε όλον τον κόσμο από το 2005. Η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει την οπισθοδρόμηση στο θέμα διακυβέρνησης. Ευτυχώς, το μπλοκ έχει επιδιώξει να επιβάλει σκληρότερους όρους, κυρίως μέσω του σχεδίου αποκατάστασης της επόμενης γενιάς της ΕΕ για την Ευρώπη 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πορεία των πρώην σοβιετικών κρατών είναι μια θλιβερή υπενθύμιση του γιατί η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο Aslund Anders είναι συνεργάτης του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον


Latest News

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές