Οι «27» έχουν ποντάρει πολλά στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που μεταφράζονται σε πάνω από 1,8 τρις. ευρώ για την επόμενη επταετία. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν στην τύχη τους τη διαχείριση όλων αυτών των κονδυλίων. Όσο για τις Βρυξέλλες, είναι φανερό ότι δεν εμπιστεύονται πλήρως τις κυβερνήσεις και τις εθνικές αρχές, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν απαράδεκτα πολλά «παραθυράκια» που επιτρέπουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης.
Επειδή, λοιπόν, είναι γνωστό οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εταίρους (ή τουλάχιστον συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση), η Κομισιόν παίρνει τα μέτρα της. Έτσι, εκτός από τον τακτικό και προκαταβολικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και σχεδίων για την ανάκαμψη, φροντίζει να ενισχύσει και τον βραχίονα της δικαιοσύνης, που θα τιμωρεί όσους επιχειρούν να βάλουν χέρι στα κοινοτικά κονδύλια χωρίς να το δικαιούνται ή να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που τους αναλογεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη ημέρα του Ιουνίου και του καλοκαιριού του 2021 συνοδεύτηκε από μία σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο: Την πρεμιέρα της μιας νέας υπηρεσίας, με έδρα το Λουξεμβούργο, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο γενικός εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο καθήκον της θα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε επίπεδο κοινοτικών κονδυλίων, η οποία εφεξής θα διώκεται σε κεντρικό επίπεδο.
Μια αδιάφθορη στην ΕΕ
Για την ακρίβεια, πρόκειται για την γενική εισαγγελέα, καθώς της νέας αρχής ηγείται μια γυναίκα, η οποία έχει λάβει το πράσινο φως του Συμβουλίου και της Επιτροπής από τον Οκτώβριο του 2019: Η 48χρονη Ρουμάνα Λάουρα Κοντρούτα Κεβέσι η οποία, παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας της, έχει μακρά και μάλλον περιπετειώδη πορεία στον χώρο.
Η Κεβέσι, άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί «σταυροφόρος κατά της διαφθοράς» σε μία από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ – κάτι που, ανάμεσα στα άλλα, σηματοδοτεί και τις προθέσεις εκείνων που την επέλεξαν.
Για του λόγου το αληθές, το 2006 και σε ηλικία μόλις 33 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέας της Ρουμανίας, ενώ το 2013 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς – μια θέση που διατήρησε ως τον Ιούλιο του 2018, όταν αποπέμφθηκε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας της.
Προφανώς, το έργο της Κεβέσι δεν θα είναι εύκολο. Είναι δε γεγονός ότι οι τριβές έχουν ξεκινήσει πριν την πρεμιέρα, με πρωταγωνίστρια μάλιστα τη χώρα η οποία αναλαμβάνει την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται, βεβαίως, για την Σλοβενία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Γιάνεζ Γιάνσα, αρνείται να επικυρώσει τα δύο μέλη της χώρας του στη νέα αρχή, ενώ δείχνει διατεθειμένος να μην συμμετέχει καν σε αυτήν.
Προβλήματα με το «καλημέρα»
«Είναι ένα πολύ κακό σημάδι», δήλωσε στο Politico η Κεβέσι, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Γιάνσα, ο οποίος προφανώς επιδιώκει η Σλοβενία να μείνει στο απυρόβλητο. Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο καθώς μία ακόμη χώρα δεν έχει εγκρίνει τους δικούς της αντιπροσώπους – η Φινλανδία, που επικαλείται διαφορετικούς λόγους – ενώ συνολικά πέντε από τις «27» δεν έχουν υπογράψει για τη συγκρότηση της νέας αρχής – Ουγγαρία, Πολωνία, Ιρλανδία, Δανία και Σουηδία.
Φυσικά, στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι αυτά τα προβλήματα, όσο σημαντικά και αν είναι, δεν θα εμποδίσουν τη γενική εισαγγελία της ΕΕ να πιάσει δουλειά. Στην πράξη, άλλωστε, μπορεί να ελπίζει στη στήριξη των ισχυρών χωρών – όπως Γερμανία, Γαλλία και κυρίως Ιταλία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Μάριο Ντράγκι, φρόντισε να συγκροτήσει τη δική του εθνική «τρόικα» για να ελέγχει πού και πώς δαπανώνται τα κοινοτικά κονδύλια.
Αναμφίβολα, η νέα αρχή μπορεί να βγάλει πολλά «λαβράκια». Μπορεί, όμως, να αξιοποιηθεί και για να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις. Στην Ευρώπη τα έχουμε δει όλα, άλλωστε.
Latest News
Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ η UBS για λογαριασμούς Ρώσων που κληρονόμησε από την Credit Suisse
Η αμερικανική υπηρεσία επιβολής κυρώσεων, OFAC, απέστειλε επιστολή στην UBS ως μέρος αυτής της έρευνας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις
Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη - Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett (FT)
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο της συζήτησης - Οι δασμοί και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Ο Γάλλος τραπεζίτης Βιλερουά εκτιμά ότι η επιστροφή Τραμπ μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η σφήνα της οικογένειας Ito στην εξαγορά της ιαπωνικής 7-Eleven
Η μητρική της 7-Eleven στοχεύει στην απόσχιση της επιχείρησης σούπερ μάρκετ και άλλων περίπου 30 «μη βασικών» μονάδων - Ποιος θα τις εξαγοράσει
«Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον του Ίλον» - Γιατί οι διαφημιστές επιστρέφουν στο Χ
Ορισμένα brands επωνυμίες στις ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει το X λόγω ανησυχιών αλλά τώρα επιζητούν την εύνοια του Ίλον Μασκ
Πώς έγινε η Lululemon ένα από τα πιο δημοφιλή athleisure brands
Από τον Καναδά στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Lululeman κατέκτησε το γυναικείο και εφηβικό κοινό με όχημα τα διάσημα κολάν - Οι επόμενοι στόχοι
Πώς τα ακριβά τυριά έγιναν αγαπημένος στόχος εγκληματιών
Τα ακριβά τυριά έχουν μετατραπεί σε θελκτικό στόχος για ληστές, καθώς το κόστος τους ανεβαίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες - Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
Η αλλαγή για τις αμυντικές δαπάνες θα αφορά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 - Δεξαμενή τα Ταμεία Συνοχής
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για deals στις αερομεταφορές της Ευρώπης
Καταλύτης η τελική συμφωνία της Lufthansa με τη Ρώμη για αγορά του 41% της ΙΤΑ (πρώην Alitalia)
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία