Μετά την πανδημία, η λέξη πληθωρισμός κυριαρχεί στις οικονομικές αναλύσεις, με τους οικονομολόγους και τους επενδυτές να επιχειρούν να διαβλέψουν την πορεία των τιμών και τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Fed «επιτρέπουν» άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το όριο που έχουν θέσει, τονίζοντας ότι οι πιέσεις αυτές είναι παροδικές, και καθησυχάζουν τις αγορές λέγοντες ότι τα προγράμματα στήριξης δεν σταματούν.

Μέσα στο κλίμα αυτό αναδεικνύεται μία ακόμα παράμετρος , που ενδέχεται να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών: οι τιμές του πετρελαίου.

Ρεκόρ διετίας

Σήμερα οι τιμές εκτοξεύθηκαν σε υψηλό διετίας με άλμα άνω του 3% και το Brent ξεπέρασε 71  δολάρια, μετά τη συνεδρίαση του Opec + και την απόφαση του πετρελαϊκού οργανισμού να παραμείνει προσηλωμένος στο σχέδιο για σταδιακή απελευθέρωση περισσότερων βαρελιών.

Οι χώρες του Opec συν τη Ρωσία δήλωσαν ότι ενώ η ζήτηση ανακάμπτει, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία που τους εμποδίζουν να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή.

Μετά από μια εικονική συνάντηση 30 λεπτών, οι υπουργοί της πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμφώνησαν να συνεχίσουν σύμφωνα με το σχέδιό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας που σχετίζεται με την πρόοδο των εμβολιασμών και τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης έχουν αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για πετρέλαιο. Κι αυτό οδηγεί την αγορά σε ελλείψεις, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ένα ράλι κατά 35% στις τιμές από τα τέλη του περασμένου έτους.

Κι όλο αυτό ενισχύει τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Ανησυχίες

Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι ένα άμεσο πρόβλημα, τονίζοντας ότι θεωρεί πιο σημαντική την ανησυχία για τις αβεβαιότητες στην πετρελαϊκή αγορά.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων που τελικά θα περάσει στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό.

Κι αυτό ενδεχομένως θα οδηγήσει την Fed και την EKT να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Μνήμες του ’70

«Η γενική ανησυχία είναι ότι οι υψηλότερες τιμές παραγωγού και καταναλωτή θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καθώς οι οικονομίες υπερθερμαίνονται», δήλωσε ο Tamas Varga αναλυτής στην PVM.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βιώσει εκ νέου ένα πετρελαϊκό σοκ παρόμοιο με εκείνο της δεκαετίας του ’70

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο των Financial Times σύμφωνα με το οποίο «ο πληθωρισμός άρχισε να απογειώνεται μετά το πετρελαϊκό σόκ του 1973 όταν ο ΟΠΕΚ επέβαλε εμπάργκο πετρελαίου στη Δύση εν μέσω έντασης στη Μέση Ανατολή».

Σύμφωνα με το άρθρο η ιστορία διδάσκει πως ούτε οι πολιτικοί, οι οικονομολόγοι και οι διαμορφωτές πολιτικής μπορούν να εγγυηθούν ότι ο κόσμος θα διατηρήσει χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό. «Όπως αποδεικνύει η εμπειρία της Fed από το 1960, τα σημεία καμπής του πληθωρισμού εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Μια νέα οικονομική εποχή ανατέλλει: Eρχεται για να μείνει ο πληθωρισμός;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»