Για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας μίλησαν τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Δευτέρα 31/5/2021.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη ΝΔ, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Εύα Καϊλη από το Κίνημα Αλλαγής μίλησαν για το κλίμα που επικρατεί στο ευρωκοινοβούλιο, τις κινήσεις που έκανε η Ε.Ε. για να στηρίξει τις οικονομίες των κρατών-μελών και για τα όσα σχεδιάζονται από εδώ και πέρα ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απασχολούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εστίασε κυρίως στην ανάγκη διαγραφής των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω της πανδημίας, αλλά και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Ως Επιμελητήριο είχαμε τονίσει –κάτι που κάνουμε και σήμερα- ότι επί της ουσίας είναι μονόδρομος η λύση της διαγραφής οφειλών, καθώς δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να μπορέσουν οι υπόχρεοι να πληρώσουν χρέη σχεδόν ενάμιση χρόνου σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ενοίκια, προμήθειες», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενώ συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα συνοχής αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. «Διακυβεύεται το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πανευρωπαϊκά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών 

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αυτή η κρίση δεν είχε καμία σχέση με προηγούμενες καθώς ήταν απόρροια της πανδημίας και η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο κ. Μεϊμαράκης αποκάλυψε ότι σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών αναγνωρίζει την ανάγκη διαγραφής ποσοστού των οφειλών και αναμένεται να μελετηθούν σε βάθος τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, προκειμένου να αποφασισθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. «Αν δεν δοθούν χρήματα, αν δεν υπάρξουν διαγραφές οφειλών, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα», τόνισε συγκεκριμένα ευρωβουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι σε επόμενο ταξίδι αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στις Βρυξέλλες, θα φέρει σε επαφή τη Διοίκηση με Γενικούς Διευθυντές αρμόδιων τμημάτων, ώστε το Ε.Ε.Α. να προωθήσει θέματα σχετικά με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης υποστήριξε ότι πλέον έχει ξεπεραστεί η άποψη της ακραίας λιτότητας και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί για να βάλει την οικονομία και την κοινωνία σε μία διαφορετική βάση από αυτήν που ήταν μέχρι σήμερα. «Να πάμε σε διαφορετικό οικονομικό σύστημα που θα έχει προτεραιότητα ο άνθρωπος», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε ότι το ελληνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Εύα Καϊλή χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για την επιχειρηματικότητα, τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας κάνοντας λόγο για «κούρεμα» μέρους του ιδιωτικού χρέους, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ σχετικά με το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» η κ. Καϊλή υποστήριξε ότι πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα στο ελληνικό σχέδιο και να στηριχθούν περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΔΕ του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Κογιουμτσής, το μέλος της ΔΕ του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Βαφειαδάκης και τα μέλη του ΔΣ κκ Γιώργος Κουράσης, Γιάννης Λώλος, Δημήτρης Βαρδακώστας, Θεόδωρος Μάλλιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον