Η 31η Μαϊου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και πρόσφατο δημοσίευμα του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού «The Lancet» αποτελεί «μαχαιριά» για τους καπνιστές.

Ειδικότερα, το 2019, μόλις 1.140 εκατομμύρια καπνιστές στον πλανήτη, κάπνισαν συνολικά… 7,41 τρισεκατομμύρια τσιγάρα, όταν τη δεκαετία του ’90 ο ίδιος αριθμός κάπνιζε 990 εκατ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ραγδαία άνοδος στον αριθμό των ανθρώπων που ξεκίνησε να καπνίζει, οφείλεται -αναπόφευκτα- στη γενική αύξηση του πληθυσμού αν και τα τελευταία 30 χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά οι καπνιστές.

Μάλιστα, η μείωση των καπνιστών στους άνδρες ανέρχεται σε 27,5% και σε 37,7% στις γυναίκες.

Πάντως, το 2019, σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους εξαιτίας του καπνίσματος, που για τους άνδρες, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες θανάτου (σε ποσοστό 20,2%).

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Sputnik, τα δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς είναι ψηλά ανάμεσα στις χώρες με γυναίκες που καπνίζουν από 15 ετών και άνω (μαζί και με Σερβία, Χιλή, Κροατία, Βουλγαρία).

Επίσης, είμαστε μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τους περισσότερους «θεριακλήδες» για το 2019, μαζί με το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία.

Ακόμη, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2014.

Σχεδόν οι µισοί καπνιστές (46,98%) στην Ελλάδα ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα 25 – 44 ετών, ενώ ένας στους δέκα ηλικίας 15 – 24 ετών καπνίζει καθημερινά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα