Την 1η Ιουνίου 1980, το CNN (Cable News Network), το πρώτο 24ωρο τηλεοπτικό δίκτυο παγκοσμίως, κάνει το ντεμπούτο του. Το δίκτυο συνδέθηκε από την έδρα του στην Ατλάντα της Γεωργίας, με ρεπορτάζ για την απόπειρα δολοφονίας του ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Vernon Jordan.

Το CNN έφερε επανάσταση στην ιδέα του πως λέγονται ειδήσεις. Μέχρι τότε τα τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν τις ειδήσεις σε συγκεκριμένες. Το CNN εξέπεμπε ειδήσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν βγήκε στον αέρα το νέο κανάλι τρία μεγάλα δίκτυα – ABC, CBS και NBC – κυριαρχούσαν στον χώρο των ειδήσεων και τις νυχτερινές τριαντάλεπτες ειδησεογραφικές εκπομπές. Αρχικά διαθέσιμο σε λιγότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ, σήμερα το CNN εμφανίζεται σε περισσότερα από 90 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά και πάνω από 370 εκατομμύρια νοικοκυριά και δωμάτια ξενοδοχείων διεθνώς.

Το CNN ήταν το πνευματικό τέκνο του Ρόμπερτ «Τεντ» Τέρνερ, ενός γραφικού, αλλά ειλικρινούς επιχειρηματία που αποκαλούσαν σκωπτικά «Το στόμα του Νότου» (Mouth of the South). Ο Τέρνερ γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1938 στο Σινσινάτι του Οχάιο και ως παιδί μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γεωργία, όπου ο πατέρας του είχε μια επιτυχημένη διαφημιστική εταιρεία διαφημίσεων. Όταν ο πατέρας του αυτοκτόνησε το 1963, ο Τέρνερ ανέλαβε την επιχείρηση και την επέκτεινε. Το 1970, αγόρασε έναν αποτυχημένο τηλεοπτικό σταθμό της Ατλάντα που μετέδιδε παλιές ταινίες και επαναλήψεις προγραμμάτων και μέσα σε λίγα χρόνια τον μετέτρεψε σε «υπερκανάλι», μια ιδέα που πρωτοστάτησε, στην οποία ο σταθμός μετέδιδε μέσω δορυφόρου σε ολόκληρη τη χώρα . Ο Τέρνερ αργότερα αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ της Ατλάντα Braves και την ομάδα μπάσκετ της πόλης Hawks και μετέδιδε τα παιχνίδια από το δίκτυό του, το TBS (Turner Broadcasting System). Το 1977, ο Τέρνερ έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν κέρδισε με το σκάφος του το America’s Cup.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το CNN έχασε χρήματα και αναφερόταν περιπαικτικά ως το Chicken Noodle Network (δίκτυο Κοτόσουπας με φιδέ). Ωστόσο, ο Turner συνέχισε να επενδύει στην ανάπτυξη των ειδησεογραφικών γραφείων του δικτύου σε όλο τον κόσμο και το 1983, αγόρασε το Satellite News Channel, που ανήκε εν μέρει στην ABC, και έτσι εξάλειψε τον κύριο ανταγωνιστή του CNN. Το CNN τελικά έγινε γνωστό για την κάλυψη ζωντανών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο την ώρα που συνέβαιναν, συχνά προλαμβάνοντας τα μεγάλα δίκτυα. Το δίκτυο κέρδισε σημαντική ακροαματικότητα με τη ζωντανή κάλυψη του πολέμου του Περσικού Κόλπου το 1991 και το κοινό του δικτύου αυξήθηκε μαζί με την αυξανόμενη δημοτικότητα της καλωδιακής τηλεόρασης κατά τη δεκαετία του 1990 και τη νέα χιλιετία.

Βέβαια, το γεγονός ότι ο Τέρνερ παντρεύτηκε την ηθοποιό Τζέιν Φόντα τον έκανε ακόμη πιο αναγνωρίσιμο και βοήθησε στην διάδοση του CNN.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»