![Γέφυρα 2: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση – Όλες οι ρυθμίσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/xrimata-euros-768x408-768x408-768x408-1.jpg)
Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να καταβληθεί στις επιχειρήσεις η πρώτη δόση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2 και θα περιλαμβάνει τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον Μάιο.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας στη Βουλή τη σχετική τροπολογία, που κατατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει και τη σύσταση στο ΤΑΙΠΕΔ της νέας μονάδας ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, επεκτείνεται η προθεσμία επίτευξης ρύθμισης δανείων μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έως τις 31.07.2021, από τις 31.03.2021 που ισχύει σήμερα.
Ενώ, προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου στο πρόσωπο του συζύγου ή συμβίου, σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2 ανήλθαν σε 41.437, εκ των οποίων οι 22.724 ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που δείχνει ότι “το μέτρο πέτυχε”.
Σημείωσε επίσης ότι η τροπολογία ενσωματώνει μια σειρά νέων καινοτόμων ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», τα οποία είναι “ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία ενεργοποιούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Σταϊκούρας: Στη Βουλή η τροπολογία για ΤΑΙΠΕΔ και «Γέφυρα 2»
Με τη σχετική ρύθμιση,
-Προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση.
-Αναγνωρίζεται δικαίωμα στον χρηματοδοτικό φορέα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη μέτρα που υπάγονται στη βιωσιμότητα της ρύθμισης όπως διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξολογιστικών τόκων, διαγραφή κεφαλαίου, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής υπό τους όρους που ανέφερα προηγουμένως ή υπό αυτούς που ορίζονται ρητά στις αποφάσεις που έχουν βγει. Προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αναδιαμόρφωση των καταβαλλόμενων δόσεων στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.
-Ορίζεται ρητώς, ειδικά για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο εν λόγω πρόγραμμα ότι συνεπείς δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα το κράτος τους επιδοτεί τη δόση του δανείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτούς δεν είναι επιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου κατά τρόπο δυσμενέστερο για τον οφειλέτη για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση και η περίοδος παρακολούθησης.
-Προβλέπεται η χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης, για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει της ρύθμισης.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι χθες, 31.05.2021, αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα